846
Ο Μπελούσοφ είναι ο άνθρωπος των αριθμών για τον Πούτιν | CreativeProtagon

Γιατί ο Πούτιν διάλεξε ως υπουργό Αμυνας έναν οικονομολόγο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 17:02
Ο Μπελούσοφ είναι ο άνθρωπος των αριθμών για τον Πούτιν
|CreativeProtagon

Γιατί ο Πούτιν διάλεξε ως υπουργό Αμυνας έναν οικονομολόγο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 17:02

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο μακροβιότερος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας είναι μια «παλιά καραβάνα» της εξουσίας του Κρεμλίνου. Υπήρξε άνθρωπος του Γέλτσιν, στη συνέχεια από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν, και σήκωσε πάνω του την εισβολή στην Ουκρανία (όχι με επιτυχία) από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επιλογή του Πούτιν να τον αντικαταστήσει και να διορίσει νέο υπουργό Aμυνας έναν οικονομολόγο, τον Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αντιμετωπίστηκε αρχικά με έκπληξη από τους δυτικούς αναλυτές και χαρακτηρίστηκε μη αναμενόμενη. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες, οι πρώτες ερμηνείες δεν είναι ενθαρρυντικές.

Η βρετανική Telegraph σημειώνει σε ανάλυσή της πως η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο ρώσος πρόεδρος «προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με τη Δύση». Εκτιμά πως ο Μπελούσοφ είναι πιο εξοικειωμένος με τα υπολογιστικά φύλλα και τις αναλύσεις κόστους παρά με τα άρματα μάχης, αλλά οι γνώσεις του αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν «το κλειδί για την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας και για μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ».

Με την πρώτη ματιά, ο Μπελούσοφ δεν φαίνεται να ταιριάζει στο πρότυπο του ρώσου υπουργού Αμυνας. Σύμφωνα με την Telegraph είναι περισσότερο γνωστός για την κατανόηση της κεϋνσιανής οικονομικής σκέψης και όχι για τα αμιγώς στρατιωτικά θέματα. Ωστόσο ο Πούτιν φέρεται να τον επέλεξε αναθέτοντάς του μια σαφή αποστολή: να κερδίσει στην Ουκρανία και να προετοιμάσει τη Ρωσία για μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Γιατί ο Πούτιν επέλεξε έναν γραφειοκράτη, αντί για έναν στρατιωτικό, για τη θέση του υπουργού Αμυνας; Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θέλει να προχωρήσουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θεωρεί ότι έχουν κεντρική σημασία, ακόμη και για την κληρονομιά του ως ηγέτη της Ρωσίας. Επομένως, χρειάζεται έναν τεχνοκράτη που είναι ταυτόχρονα και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ο Μπελούσοφ φέρεται να έχει πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Πούτιν…

Η Telegraph θυμίζει ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε επικριθεί για την αδυναμία του να ξεπεράσει τη γραφειοκρατική αδράνεια που υπονόμευε την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας. Ωστόσο ο Πούτιν ώθησε την οικονομία και την κοινωνία της Ρωσίας να κινηθούν σε πολεμική βάση. Και ο διορισμός ενός οικονομολόγου ως υπουργού Αμυνας αναδεικνύει την ανάγκη η χώρα του να διαχειριστεί την πολεμική οικονομία, να εκσυγχρονιστεί και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της. Με τον Πούτιν να αισθάνεται πλέον σίγουρος για τις επιδόσεις των στρατού του στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, μπορεί πλέον να κάνει τις αλλαγές που θέλει στην ομάδα των κορυφαίων συνεργατών του.

Ο Σοϊγκού ήταν κι αυτός πολίτης και όχι στρατιωτικός, όπως είναι φυσικά και ο διάδοχός του Αντρέι Μπελούσοφ. Ωστόσο ο Σοϊγκού έλαβε ως επικεφαλής στρατιωτικής υπηρεσίας τον βαθμό του υποστρατήγου το 1993, του στρατηγού το 1998 και του αρχιστράτηγου το 2003, πριν γίνει το 2012 υπουργός Αμυνας. Κυκλοφορούσε όπως τον έχουμε δει σε αμέτρητες φωτογραφίες με διάφορες στολές και σειρές από μετάλλια κολλημένα στο στήθος του.

«Είναι λογικό να περιμένουμε ότι ο Μπελούσοφ θα ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική, καθοδηγούμενη από τους αριθμούς προσέγγιση σε σχέση με τον Σοϊγκού», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Πρόσφατα δε ο Μπελούσοφ ανέλαβε την ευθύνη για τον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προωθώντας σχέδια για την κατασκευή περισσότερων και την εκπαίδευση μεγαλύτερου αριθμού χειριστών.

Ο στρατηγός Σοϊγκού μετακινήθηκε και παραγκωνίστηκε χωρίς όμως να βγει εκτός κάδρου, καθώς ανέλαβε γραμματέας του ισχυρού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, εκτοπίζοντας τον Νικολάι Πατρούσεφ (άλλοτε alter ego του Πούτιν), το 72χρονο γεράκι που συμβουλεύει τον ρώσο πρόεδρο να ανοίξει μέτωπα ακόμη και με το ΝΑΤΟ.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο κατά την Telegraph είναι «ο σκυθρωπός στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ, ο επικεφαλής του ρωσικού στρατού. Επιβίωσε από τον ανασχηματισμό, παρά την κριτική που του ασκήθηκε για τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ακριβώς όπως και ο Σοϊγκού, πρέπει τώρα να αναρωτιέται πόσος χρόνος του απομένει στη δουλειά».

Ο Μπελούσοφ ανήλθε αθόρυβα στην κορυφή. Από το 2012 όταν ήταν υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, στη συνέχεια ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν και μετά αναπληρωτής πρωθυπουργός. Πριν ενταχθεί στην ομάδα του Κρεμλίνου, ο Μπελούσοφ εργαζόταν στο υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας ως αναλυτής και στη συνέχεια στο γραφείο του πρωθυπουργού ως διευθυντής οικονομικών υποθέσεων. «Το βιογραφικό μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά είναι ακριβώς το είδος της εμπειρίας που αναζητά ο Πούτιν» σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Η Telegraph θυμίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο φθοράς και ο Πούτιν αισθάνεται πλέον ότι μπορεί να κερδίσει. Εχει υπογράψει συμφωνίες προμήθειας όπλων με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και έχει μετατρέψει την πολιτική βιομηχανία σε βιομηχανία κατασκευής όπλων, ενώ έχει αποφασίσει την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών και έγκλειστων στις φυλακές.

Οι κινήσεις του αυτές έδωσαν στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα σε επίπεδο ανδρών και εξοπλισμού στην Ουκρανία και της επέτρεψαν να διαχειριστεί το εξαιρετικά υψηλά ποσοστό απωλειών, ύψους σχεδόν 1.000 ανδρών την ημέρα (!) στα πολεμικά μέτωπα όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Με άλλα λόγια, ο Πούτιν πιστεύει ότι η ποσότητα έναντι της ποιότητας θα θριαμβεύσει στην Ουκρανία και, το σημαντικότερο, θα προκαλέσει ευρύτερα το ΝΑΤΟ, σε μια σύγκρουση για την οποία έχει προετοιμάσει τον στρατό του πιο εντατικά μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία. Ο Μπελούσοφ είναι ο άνθρωπος των αριθμών για τον Πούτιν και ο γραφειοκράτης με το γκρίζο κοστούμι που προετοιμάζει τώρα τη Ρωσία για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», καταλήγει στο άρθρο της η Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...