Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Tζον Πόλσον, ο οποίος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εάν ο ίδιος εκλεγεί τον Νοέμβριο, είναι παράλληλα ένας από τους βασικoύς χρηματοδότες της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Επομένως, όσα λέει για τη διεθνή οικονομία και τη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς εύλογα υποθέτουν πολλοί αναλυτές ότι λέγονται για να τα ακούσει και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως σημειώνουν οι Financial Times, o Πόλσον (που είναι γνωστός στην Ελλάδα για τις επενδύσεις του στον τραπεζικό τομέα), προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «αποσυνδεθούν» από την Κίνα και χρησιμοποίησε σαφώς πιο ήπιους τόνους από τον πρώην πρόεδρο για το θέμα του διεθνούς εμπορίου.
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, ο οποίος φιλοξένησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε επίσης ότι οι δασμοί τους οποίους ο Τραμπ έχει ορκιστεί να επιβάλει στην Κίνα είναι ένα «μη ευέλικτο εργαλείο» για να διορθωθούν οι εμπορικές ανισορροπίες.
«Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα» δήλωσε ο Πόλσον σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε μια καλή οικονομική και πολιτική σχέση μαζί της». Τα σχόλια αυτά δείχνουν, κατά την οικονομική εφημερίδα, ότι το εμπόριο παραμένει ένας τομέας δυνητικής διαφωνίας μεταξύ του Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως επιτεθεί στους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης καθώς προτείνει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική», και των υποστηρικτών του στη Wall Street, που διαθέτουν βαθιές τσέπες.
Ο Τραμπ, όπως θυμίζουν οι FT, ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και συνεχίζει να ζητά εκτεταμένους δασμούς και, ενδεχομένως, την αποσύνδεση της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία.
Ο Πόλσον τάχθηκε υπέρ της «δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας» στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία, όπως είπε, παραμένει «ιδιαίτερα μονόπλευρη», και πίεσε για την κατάργηση ενός νόμου που επιτρέπει στην Κίνα να εξάγει φθηνά αγαθά στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς. Ωστόσο, το εμπόριο ήταν «ευεργετικό για την παγκόσμια οικονομία» σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, κρίνοντας ότι οι δασμοί αποτελούν ένα «μη ευέλικτο εργαλείο για την εξίσωση των όρων του ανταγωνισμού».
Οι FT παρατηρούν επίσης ότι ο Πόλσον υποβάθμισε με δηλώσεις του τον δυναμισμό της οικονομίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία περιλαμβάνει, όπως γράφει η εφημερίδα, ταχεία ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και ρεκόρ στο χρηματιστήριο. «Η άνθηση οφειλόταν στις “υπερβολικές” και “μη βιώσιμες” κυβερνητικές δαπάνες τόνωσης της οικονομίας μετά την πανδημία της Covid-19» ανέφερε ο μεγαλοεπενδυτής, κινούμενος σε αυτό το ζήτημα πολύ πιο κοντά στις απόψεις του Τραμπ.
Μάλιστα, ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του πρώην προέδρου και αρνήθηκε να πει ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020. «Οι εκλογές του 2020 ανήκουν στο παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι εκφράστηκαν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητά τους» είπε ο Πόλσον. «Στο μέλλον είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να πιστεύουν στη Δικαιοσύνη και στην ακεραιότητα των εκλογών» πρόσθεσε.
Ο χρηματοδότης του Τραμπ στάθηκε επίσης με κριτική διάθεση απέναντι στις δικαστικές υποθέσεις εναντίον του πρώην προέδρου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατηγορίες για την προσπάθειά του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν. «Νομίζω ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις εναντίον του Τραμπ έχουν πολιτικά κίνητρα» δήλωσε ο Πόλσον. «Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα συνέβαινε στις ΗΠΑ, ότι το δικαστικό μας σύστημα θα χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς».
Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times: «Oταν ο κόσμος καταλαβαίνει τη φύση αυτών των υποθέσεων, αισθάνεται ότι ο Τραμπ διώκεται πολιτικά. Αυτό, αντί να τον βλάψει, δημιουργεί τεράστια υποστήριξη προς τον Τραμπ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News