738
Ο Πούτιν, εμφανώς χαρούμενος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μόσχα την Παρασκευή | Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Γιατί ο Οκτώβριος ήταν καλός μήνας για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 17:02
Ο Πούτιν, εμφανώς χαρούμενος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μόσχα την Παρασκευή
|Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Γιατί ο Οκτώβριος ήταν καλός μήνας για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 17:02

«Ο Οκτώβριος ήταν ίσως ο καλύτερος μήνας για τον ρώσο πρόεδρο από τότε που εξαπέλυσε την αιματοβαμμένη εισβολή του στην Ουκρανία, πριν από 20 μήνες». Ο έμπειρος αρθρογράφος της Washington Post Λι Χόκσταντερ αποτυπώνει με ευκρίνεια αυτό που περιγράφουν ως αίσθηση οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές: ότι η προσοχή της Δύσης στράφηκε στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, για κάποιες εβδομάδες το δράμα της Ουκρανίας μοιάζει να ξεχάστηκε.

«Ενα από τα χαρακτηριστικά του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η οξεία αίσθηση του αρπακτικού που μυρίζεται τις αδυναμίες των εχθρών του» επισημαίνει ο Χόκσταντερ.  Ο Οκτώβριος του προσέφερε πολλές ευκαιρίες:

  • Τις πρώτες ώρες της 1ης Οκτωβρίου (ώρα Μόσχας) το Κογκρέσο ψήφισε τη συνέχιση της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά μόνο αφότου μπλοκαρίστηκε ένα ψαλιδισμένο πακέτο βοήθειας ύψους 6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Το συμβάν ήταν ένα καμπανάκι για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της υποστήριξης προς το Κίεβο από τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής.
  • Μόλις την προηγούμενη ημέρα εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας ο φιλορώσος λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είχε προτείνει το μπλοκάρισμα της περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία. Για την ώρα θέτει απλώς όρους χωρίς να υλοποιεί την πρόθεσή του. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Washington Post, ο Φίτσο μαζί με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη μελλοντική βοήθεια προς το Κίεβο.
  • Στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς δολοφόνησε 1.400 Ισραηλινούς, αποσπώντας την προσοχή του κόσμου και της Ουάσινγκτον από τις θηριωδίες του Πούτιν στην Ουκρανία. Τα βάναυσα αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας προσέφεραν στον Πούτιν ένα προπαγανδιστικό όπλο το οποίο χρησιμοποίησε εναντίον της Δύσης.
  • Παράλληλα, και ίσως πάνω από όλα, η στρατιωτική αντεπίθεση της Ουκρανίας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, ανακόπηκε από τις οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις, τον φθινοπωρινό καιρό και την έλλειψη νεοσυλλέκτων. Τα στρατεύματα της Μόσχας εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας παρά τις τεράστιες απώλειες, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι το Κρεμλίνο παραμένει πρόθυμο να χρησιμοποιεί χιλιάδες νεοσύλλεκτους ως «κρέας για κανόνια».

Σύμφωνα με το άρθρο της Washington Post, το αδιέξοδο που καταγράφεται στο μέτωπο της Ουκρανίας εξυπηρετεί τη στρατηγική του Πούτιν, ο οποίος θέλει να εξαντλήσει την Ουκρανία, περιμένοντας την κάμψη της υποστήριξης στο Κίεβο από την πλευρά της Δύσης.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, είναι ένας βουλευτής που έχει ψηφίσει επανειλημμένως κατά της χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Αλλο ένα καλό νέο για τον Πούτιν.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του δήλωσε ότι θα εμποδίσει την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να συνδέσει ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία με ένα νέο πακέτο όπλων για το Ισραήλ.

Καθώς προς το παρόν η αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο παραμένει αμφίβολη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι αν δεν συνεχιστεί η βοήθεια, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο.

Ο Χόκσταντερ προσθέτει στα καλά νέα για τον Πούτιν εντός του Οκτωβρίου και μια δημοσκόπηση στη Γαλλία, η οποία εμφάνισε τη Μαρίν Λεπέν στην πρώτη θέση μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Γιατί μπορεί η Λεπέν να καταδίκασε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά αντιτάχθηκε στη στήριξη του Κιέβου με παροχή οπλισμού, ενώ το κόμμα της στηριζόταν επί χρόνια σε δάνειο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από ρωσική τράπεζα, το οποίο αποπληρώθηκε μόλις αυτό το φθινόπωρο.

Ο Πούτιν χαίρεται, ασφαλώς, με τα ρήγματα στο Δυτικό στρατόπεδο, καθώς του επιτρέπουν να κρατά ζωντανό το όνειρό του για αποκατάσταση του αυτοκρατορικού μεγαλείου της Ρωσίας. Πέρα όμως από τα ρήγματα, η Washington Post επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της Δύσης παραμένει αποφασισμένο να στηρίξει τη φιλοδοξία της Ουκρανίας να γίνει πλήρες μέλος της ευρωπαϊκού κλαμπ των ελεύθερων και δημοκρατικών εθνών, κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί ο Πούτιν.

Επίσης, παρά τα παιχνίδια των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτωπο της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στο διάγγελμά του στις 20 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν», εννοώντας τον Πούτιν και τη Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει ο Χόκσταντερ, ο ρώσος δικτάτορας παίζει ένα παιχνίδι υπομονής, εκμεταλλευόμενος κάθε ρωγμή που εμφανίζεται στη Δυτική συμμαχία. Και γνωρίζει πως η ρωγμή μπορεί να γίνει ρήγμα αν εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, σε έναν χρόνο από σήμερα. Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία που έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του ο Πούτιν, και είναι λογικό να εναποθέτει στον Τραμπ πολλές από τις ελπίδες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...