1078
| CreativeProtagon

Γιατί η ώρα μεταξύ 5-6 π.μ. είναι η πιο παραγωγική

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 20:30
|CreativeProtagon

Γιατί η ώρα μεταξύ 5-6 π.μ. είναι η πιο παραγωγική

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 20:30

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Αννα Γουίντουρ και η Μισέλ Ομπάμα βάζουν πλέον τα ξυπνητήρια τους στις 5 το πρωί. Στο TikTok υπάρχει μια viral τάση, με νέες γυναίκες, οι οποίες ανήκουν στο «Club 5 π.μ.», και ξυπνούν από τα άγρια χαράματα προκειμένου να προλάβουν προπονήσεις και ό,τι άλλο δημιουργικό έχουν εντάξει στη ζωή τους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Applied Social Psychology, οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς είναι πιο επιτυχημένοι αλλά και πιο ευτυχισμένοι.

Τι προτείνει η νέα τάση του «Club 5 π.μ.»; Προκειμένου να επιτύχει κανείς στο τρίπτυχο «παραγωγικότητα, ευημερία, επιδόσεις», θα πρέπει να ακολουθήσει τον τύπο «20/20/20»: Από τις 5 π.μ. έως τις 5.20 π.μ. ασκείστε, από τις 5.20 π.μ. έως τις 5.40 π.μ. διαλογίζεστε, από τις 5.40 π.μ. έως τις 6 π.μ. είναι χρόνος αυτοβελτίωσης και μάθησης. Η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Telegraph και μητέρα δύο παιδιών, Χέιτι Γκάρλικ, αποφάσισε να ακολουθήσει τη νέα αγαπημένη συνήθεια των επιτυχημένων CEO και μοιράστηκε την εμπειρία της.

Ημέρα πρώτη

«Και μόνο η σκέψη ότι μπορώ να έχω μία ολόκληρη ώρα δική μου πριν το σπίτι “ξυπνήσει” και μπούμε σε ρυθμούς προετοιμασίας για σχολεία και δουλειές, με γεμίζει ανακούφιση» γράφει η Γκάρλικ. «Θεώρησα ότι έτσι θα μπορούσα να ξεκινήσω ήρεμα την ημέρα μου και να μη βγω από το σπίτι σαν χαμένη, όπως όλο τον υπόλοιπο καιρό. Ωστόσο, η πρώτη μέρα που πρέπει να ξυπνήσω μέσα στα άγρια χαράματα με βρίσκει πελαγωμένη. Υποψιάζομαι ότι ξέρω γιατί. Δεν κοιμήθηκα αρκετά νωρίς χθες το βράδυ».

Στο «Club 5 π.μ.» τα πράγματα δεν κυλούν έτσι. Τα μέλη αυτής της ιδιότυπης ομάδας έχουν στόχο να κλείσουν τα τηλέφωνά τους κατά τις 20:00, να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο, να απολαύσουν ένα χαλαρωτικό μπάνιο, γενικώς να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής μελατονίνης, έτσι ώστε μέχρι τις 21:00 να κοιμηθούν.

«Αυτό το πρόγραμμα ύπνου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά μου» γράφει η Γκάρλικ. «Τους επιβάλλω το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε στις 21:00 ακριβώς να βρίσκονται στα κρεβάτια τους, την ώρα που εγώ δυσκολεύομαι να επιβληθώ στον εαυτό μου προκειμένου να πέσω για ύπνο τόσο νωρίς. Ειρωνικό δεν είναι;».

Ημέρα δεύτερη

«Σχεδόν έχω πάθει τζετ λαγκ. Πού είναι η παραγωγικότητα που μου υποσχέθηκαν οι μελέτες; Εγώ σέρνομαι να πάρω τα πόδια μου και δεν μπορώ να προσαρμοστώ» γράφει η δημοσιογράφος. «Η απότομη αλλαγή της ώρας αφύπνισης, χωρίς την αντίστοιχη προσαρμογή της ώρας ύπνου το προηγούμενο βράδυ, μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου, η οποία ενδέχεται να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη συνολική ευεξία σας» λέει ο Γκάι Μίντοους, συνιδρυτής της οργάνωσης Sleep School, και προτείνει σταδιακές αλλαγές κατά 15 με 30 λεπτά μεταξύ των χρόνων ύπνου και αφύπνισης, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ημέρα τρίτη

«Δεν έχω δει ακόμα τα επίπεδα ενέργειάς μου να φθάνουν εκείνα του Ρίτσαρντ Μπράνσον –ο οποίος ξεκινά τη μέρα με τένις ή ποδηλασία–, αλλά στο τρίτο κουδούνισμα που ακούω από το ξυπνητήρι σηκώνομαι από το κρεβάτι, επιτέλους, για να κάνω αερόμπικ», γράφει στην Telegraph η δημοσιογράφος. «Τα διαδικτυακά μαθήματα μού τα έκανε δώρο ένας φίλος πριν από σχεδόν έναν χρόνο και έκτοτε δεν τα είχα χρησιμοποιήσει. “Ποιος έχει τον χρόνο;” αναρωτιόμουν. Ξαφνικά, όμως, το κάνω! Ολοκληρώνοντας το σύντομο μάθημα, αισθάνομαι ενθουσιασμένη».

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες, όσοι ασκούνται πριν πάρουν πρωινό καίνε τη διπλάσια ποσότητα λίπους από όσους ασκούνται αργότερα μέσα στην ημέρα. Οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης που έχει ο οργανισμός το πρωί, καθώς στην ουσία έχετε να φάτε από την ώρα που πέσατε για ύπνο ή πολύ πιο νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο λίπος ως καύσιμο για τη γυμναστική σας. Ετσι, οι πρώτες ασκήσεις της ημέρας θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη και θα μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ημέρα τέταρτη

«Το ότι ξυπνάω πλέον στις 5 το πρωί, μου δίνει την ευκαιρία να ανοίξω επιτέλους εκείνες τις εφαρμογές διαλογισμού που είχα κατεβάσει στο κινητό μου, αλλά δεν είχα ποτέ χρόνο να θέσω σε λειτουργία» γράφει η δημοσιογράφος. «Σήμερα το έκανα και ένιωσα αυτομάτως λες και ξεκούρασα το μυαλό μου, καθώς πέταξα από μέσα ό,τι περιττό βρήκα εκεί για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες. Μήπως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη;».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κόσμος είναι γεμάτος «κοκόρια» και «κουκουβάγιες», ανθρώπους, δηλαδή, που το βιολογικό τους ρολόι τούς καλεί να ξυπνήσουν πρωί-πρωί και ανθρώπους που ξυπνούν αργότερα και κοιμούνται πιο αργά το βράδυ. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει μόνον όσους ανήκουν στην κατηγορία «κοκόρια» να πιέσουν τον εαυτό τους για να ξυπνήσει στις 5 π.μ., ώστε να κάνουν αυτό το πείραμα. «Οι “κουκουβάγιες” θα είναι παραγωγικότερες και σίγουρα πιο χαρούμενες στην πορεία της ημέρας και θα πρέπει να λειτουργούν με τον φυσικό τους ρυθμό» λένε οι επιστήμονες.

Ημέρα πέμπτη

«Το πρόγραμμα “20/20/20” νιώθω ότι γίνεται συνήθειά μου και ο διαλογισμός σίγουρα με βοηθάει» γράφει η ρεπόρτερ της Telegraph. «Ηδη εφάρμοσα όσα πράγματα έμαθα από τις εφαρμογές, για να λύσω ένα θέμα που ανέκυψε με το σχολείο του παιδιού μου. Παράλληλα, άρχισα να ακούω και ένα οικονομικό podcast, την ώρα που κάνω βόλτα τον σκύλο. Δεν ξέρω πώς γίνεται, ενώ ξυπνάω τόσο νωρίς, να επιστρέφω στο σπίτι ανανεωμένη και λιγότερο μπερδεμένη».

Ημέρα έκτη

«Το ξυπνητήρι μου δεν ακούγεται πια σαν θανάσιμη απειλή. Ωστόσο, πιάνω τον εαυτό μου να λαχταρά μια τεράστια κούπα με διπλή δόση καφεΐνης» γράφει η Γκάρλικ. Η διαιτολόγος και ειδική για την υγεία του εντέρου στο King’s College, Εμιλι Λίμινγκ, προτείνει να τρώμε το πρωινό μας ενώ παράλληλα πίνουμε τον καφέ μας.

«Είναι λάθος να ρίχνουμε καφεΐνη μέσα σε ένα άδειο στομάχι» συμβουλεύει. Σύμφωνα με μελέτες, αν μετά από έναν ανεπαρκή ύπνο το πρώτο πράγμα που θα κάνει κάποιος είναι να πιει μια κούπα καφέ χωρίς να φάει κάτι, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενδεχομένως να επηρεαστούν αρνητικά. «Αυτό θα μας δημιουργήσει αίσθημα κόπωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την επιθυμία μας για κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά τρόφιμα» εξηγεί η Λίμινγκ.

Ημέρα έβδομη

Σύμφωνα με το «Club 5 π.μ.», η διαδικασία δημιουργίας ρουτίνας διαρκεί 66 ημέρες. «Ωστόσο, ενώ ακόμα παλεύω να κοιμηθώ νωρίς για να αντισταθμίσω την πρωινή νύστα, νιώθω ήδη το σώμα και το μυαλό μου πιο ανανεωμένα» γράφει η δημοσιογράφος. «Ξεκινάω την ημέρα ήρεμα και όχι μέσα στην τρέλα, και αυτό με έχει τονώσει. Επιπλέον, νιώθω ότι έχω ακόμα δύο ώρες μέσα στην ημέρα, στις οποίες μπορώ να εντάξω ασχολίες που μου αρέσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...