750
Στην ηλικία των 40, η ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τροφές με υψηλά λιπαρά μειώνεται, και η υφή του δέρματος και των μυών μας εξασθενεί | Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Γιατί γερνάμε απότομα στα 44 και κατόπιν στα 60

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 14:08
Στην ηλικία των 40, η ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τροφές με υψηλά λιπαρά μειώνεται, και η υφή του δέρματος και των μυών μας εξασθενεί
|Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Γιατί γερνάμε απότομα στα 44 και κατόπιν στα 60

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 14:08

Το ότι η ανθρώπινη υγεία δυσλειτουργεί όσο περνούν τα χρόνια δεν αποτελεί αποκάλυψη. Ομως μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια αμφισβητεί την παραδοσιακή ιδέα ότι οι άνθρωποι γερνούν σταθερά με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε εκτενώς τις μοριακές αλλαγές σε μια περίοδο έως και επτά ετών σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 75 ετών, και ανακάλυψε δύο απότομες αιχμές στη γήρανση: τη μία γύρω στα 44 και την άλλη στα 60. Κανείς δεν θέλει να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, επομένως οι υγειονομικές παρεμβάσεις αποτελούν κλειδί. Και όσον αφορά την υγεία, ο χρόνος είναι σημαντικός.

Παρότι η εμμηνόπαυση συχνά ευθύνεται για την ξαφνική αύξηση των ανησυχιών για την υγεία των γυναικών μέσης ηλικίας, η έκθεση του Στάνφορντ ανακάλυψε ένα παρόμοιο άλμα σε θέματα που σχετίζονται με την ηλικία μεταξύ των 40άρηδων ανδρών. Επιβεβαίωσε επίσης κάτι που ήδη γνωρίζουμε: η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε το αλκοόλ μειώνεται, η υφή του δέρματος και των μυών εξασθενεί, και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την καφεΐνη, τα λίπη και τα σάκχαρα φθίνει.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων από την κατανάλωση κρέατος σημαίνει ότι το σώμα μας δυσκολεύεται να τα επεξεργαστεί όσο μεγαλώνουμε – γεγονός που συχνά οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οταν το σώμα αδυνατεί να διαχειριστεί τη χοληστερόλη, αυτή κάθεται κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών και τις φράζει. Αυτό επιβαρύνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα και έτσι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, όπως το επεξεργασμένο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τηγανητά, μπαίνουν στη λίστα των ενόχων. Μετά τα 40, η παρακολούθηση της μεταβολικής υγείας ανά πενταετία –με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της  χοληστερόλης– είναι απαραίτητος.

Η μελέτη έδειξε ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα απογειώνονται μετά τα 40. Η υγεία των οστών αγγίζει τις μέγιστες τιμές της στην ηλικία των 30. Καθώς μεγαλώνουμε, ο ιστός μέσα στα οστά μας μειώνεται φυσικά – αλλά περισσότερο για τις γυναίκες γύρω από την εμμηνόπαυση, όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αλλά παρότι η οστεοπόρωση επηρεάζει πιο δυσανάλογα τις γυναίκες, και οι άνδρες υποφέρουν από αυτήν.

Τα δεδομένα μάς λένε ότι μία στις δύο γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών θα σπάσει ένα οστό λόγω οστεοπόρωσης. Η τακτική εξάσκηση με περπάτημα ή τζόγκινγκ και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως το πιλάτες ή η προπόνηση με βάρη, ακόμα κι αν κανείς ασχοληθεί σε μεγαλύτερη ηλικία, διατηρούν τα οστά δυνατά. Περίπου 20 με 30 λεπτά άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης την ημέρα, ειδικά με επίκεντρο τα πόδια, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη, αρκούν.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας και οι κρόκοι αυγών, βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για γερά οστά. Ειδικά μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης, όταν η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη, ένα ημερήσιο συμπλήρωμα 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D αυξάνει τα επίπεδά της.

Καθώς φτάνουμε στα 60 μας, η ανοσοποιητική λειτουργία μας υποχωρεί, η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε υδατάνθρακες γίνεται όλο και πιο υποτονική, ενώ η καρδιά και τα νεφρά μας δεν είναι τόσο εύρωστα όσο παλιά, γεγονός που επιβεβαιώνει και η έρευνα του Στάνφορντ. Παράλληλα, ο μεταβολισμός μας φθίνει με την πάροδο των χρόνων – η μειωμένη ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε υδατάνθρακες συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Ενας ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να είναι σκληρός για τα νεφρά, κυρίως επειδή η κύρια δουλειά τους είναι να καθαρίζουν τις επιβλαβείς ουσίες – φιλτράρουν περίπου 180 λίτρα αίματος κάθε μέρα. Η γήρανση αφαιρεί περίπου το 1% της νεφρικής μας λειτουργίας κάθε χρόνο. Ο μέσος όρος ηλικίας για τις πιο ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια είναι 64-85.

Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η ικανότητα της καρδιάς να αναγεννιέται από μόνη της μειώνεται, επομένως οποιαδήποτε ασθένεια ή τραύμα είναι σημαντική. Επιπλέον, οι αρτηρίες μας μπορεί να σκληρύνουν και να στενέψουν με τη συσσώρευση πλάκας (λίπος, ασβέστιο, χοληστερόλη, ένα είδος πρωτεΐνης και κυτταρικά απόβλητα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.

Τέλος, η μελέτη εντόπισε και μια πτώση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία ίσως αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η πάροδος του χρόνου μάς κάνει λιγότερο ικανούς να καταπολεμούμε λοιμώξεις και ασθένειες, καθώς το σώμα παράγει λιγότερα ανοσοκύτταρα – ενώ αυτά που έχουμε είναι λιγότερο ισχυρά.

Η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι η απάντηση σε όλους αυτούς τους κινδύνους. Ο ύπνος και η καλή διατροφή, η μείωση του στρες, οι τακτικοί εμβολιασμοί, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος, είναι όλα θετικά βήματα προς την καλύτερη διατήρηση της υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...