Το φθινόπωρο του 2021, το θρυλικό ποπ συγκρότημα των ABBA από τη Σουηδία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου νέο άλμπουμ του μετά από 39 χρόνια. Για την προώθησή του, τα τέσσερα 70χρονα μέλη της μπάντας ανακοίνωσαν σειρά συναυλιών, στις οποίες θα εμφανίζονταν στη σκηνή τα 30χρονα ολογράμματά τους. Οι Μπγιόρν, Μπένι, Φρίντα και Ανιέτα θα στήνονταν μπροστά από τον γνωστό λαχανί τοίχο και θα ερμήνευαν τις επιτυχίες τους, με τις τρισδιάστατες κάμερες να τους εμφανίζουν στις νεανικές εκδοχές τους.
Η αντίδραση των οπαδών των ABBA σε αυτή την πρωτόγνωρη κίνηση ήταν διχασμένες. Κάποιοι θεώρησαν ότι μια τρισδιάστατη συναυλία χωρίς ζωντανή φυσική παρουσία συνιστά παρωδία της έννοιας του live κοντσέρτου, άλλοι ενθουσιάστηκαν με τη «ρετρό» προοπτική να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο παρακολουθώντας το συγκρότημα στα νιάτα του, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Η τεχνική των τρισδιάστατων απεικονίσεων έχει φέρει επανάσταση στον χώρο του κινηματογράφου, δημιουργώντας ρεαλιστικότατες εικόνες πλασμάτων φαντασίας, που συναρπάζουν στην οθόνη. Τώρα, ένας άλλος τομέας της ψυχαγωγίας αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει τρισδιάστατα ολογράμματα στις παραστάσεις του, συμβάλλοντας, μάλιστα, στις φιλοζωικές ευαισθησίες της σύγχρονης κοινωνίας.
Το τσίρκο χρησιμοποιεί, παραδοσιακά, πολλά επιβλητικά ζώα στις παραστάσεις του. Αλογα και ελέφαντες πρωταγωνιστούν σε εντυπωσιακά νούμερα, με τα παιδιά, κυρίως, να εντυπωσιάζονται από τις συγχρονισμένες κινήσεις τους. Σύντομα, η συμμετοχή των υπέροχων αυτών ζώων στα νούμερα των τσίρκων θα αποτελεί παρελθόν, καθώς θα αντικατασταθούν από τρισδιάστατες ολογραφικές εκδοχές τους.
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να επικρατεί σε αρκετά μπουλούκια τσίρκων τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο που την εφάρμοσε ήταν το θεατρικό τσίρκο Ρονκάλι, από τη Γερμανία. Οι ολογραφικές φιγούρες των ζώων είναι προσαρμοσμένες για την παράστασή του, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, φωτογραφία και εικονική απόδοση.
Ενα σύστημα των 11 ψηφιακών προβολέων λέιζερ, τοποθετημένο γύρω από τη σκηνή, «φλασάρει» κινούμενα σχέδια σε ένα κυκλικό δίχτυ που ανυψώνεται για κάθε παράσταση. Ολόκληρη η παράσταση φωτός συντονίζεται από ένα άτομο, ενώ χρειάζονται περίπου 10 άτομα για να κατεβάσουν το μεταλλικό δίχτυ, ώστε να αφήσουν χώρο για τους άλλους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων ακροβατών, κλόουν και χορευτών.
Το τσίρκο Ρονκάλι, που ιδρύθηκε το 1976, εισήγαγε τα ολογράμματα στις παραστάσεις του το 2019, όταν συνεργάστηκε με μια γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post.
Αλλα σύνολα ακολούθησαν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού τσίρκου «L’Écocirque», του οποίου οι παραστάσεις περιλαμβάνουν ολογράμματα ενός λιονταριού, ενός ελέφαντα και φαλαινών μπελούγκα, υπό τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας που παίζει ροκ μουσική. Το τσίρκο Ρονκάλι ήταν από τα πρώτα στην Ευρώπη που σταμάτησε να χρησιμοποιεί ζώα στις παραστάσεις του – από τη δεκαετία του 1990.
Η χρήση ζώων σε παραστάσεις τσίρκων έχει εδώ και δεκαετίες εγείρει ανησυχίες περί εκμετάλλευσης και σκληρότητας απέναντί τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 150 πόλεις και κομητείες σε 37 Πολιτείες την έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει, σύμφωνα με την φιλοζωική οργάνωση Animal Legal Defense Fund. Στην Ιταλία, η Κάτω Βουλή προωθεί αυτόν τον καιρό νομοθεσία για την πλήρη απαγόρευση χρήσης ζώων στα τσίρκο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News