Ονομάζεται «Κέιλα» (Cayla) και είναι από εκείνες τις μάλλον χαριτωμένες κούκλες που μπορούν και μιλούν. Η όψη της μοιάζει ακίνδυνη, σαν κάθε παρόμοιο παιχνίδι, όμως οι γερμανικές Αρχές έχουν διαφορετική άποψη. Το λογισμικό που εξασφαλίζει την… ομιλία της μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί από χάκερς και έτσι η γλυκούλα Κέιλα να μετατραπεί σε σοβαρό κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας που την αγόρασε.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το πόρισμα ήρθε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, την αρμόδια γερμανική αρχή για την έρευνα λογισμικών, που ανακοίνωσε ότι μετά την Κέιλα θα εξετάσει και άλλα παρόμοια διαδραστικά παιχνίδια.
Αφού, λοιπόν, εντόπισε ότι είναι εύκολο το λογισμικό της να προσβληθεί από τρίτους, χάρη στη συσκευή Bluetooth που φέρει, η Υπηρεσία συμβούλευσε τους γονείς που αγόρασαν την κούκλα να την καταστρέψουν. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιόχεν Χόμαν δήλωσε ότι «η κούκλα Κέιλα απαγορεύεται στη Γερμανία και το μέτρο επιβάλλεται για να προστατευθούν τα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας».
Το λογισμικό αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Genesis Toys και επιτρέπει στα παιδιά να «συνομιλούν» μαζί της. Σύμφωνα όμως με τον Στέφαν Χέσελ, έναν φοιτητή από το Πανεπιστήμιο του Σααρμπρύκεν που εξέτασε το παιχνίδι, μπορεί εύκολα κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημά της, ακούγοντας όσα λέγονται στο περιβάλλον που βρίσκεται η κούκλα ή ακόμα και να απευθύνεται στο παιδί που την κρατά, αφού «δεν υπάρχει κωδικός πρόσβασης για την προστασία της σύνδεσης», όπως τόνισε.
Η απόφαση των Αρχών για απαγόρευση της κούκλας ίσως έχει σημαντικές συνέπειες για τους κατασκευαστές παιχνιδιών. Η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Ζουρόβα, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων δήλωσε ανήσυχη για τις επιπτώσεις τέτοιων παιχνιδιών στη ζωή των παιδιών.
Η Κομισιόν διοργανώνει ημερίδα με τη συμμετοχή ενώσεων καταναλωτών και Αρχών προστασίας δεδομένων τον ερχόμενο Μάρτιο, για να συζητήσει περαιτέρω το πρόβλημα με τα «έξυπνα παιχνίδια»
Η γερμανική εταιρεία που έχει αναλάβει τη διανομή του προϊόντος, η Vivid GmbH, δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στο αίτημα. Είχε δηλώσει ότι στο παρελθόν αντιμετώπισε παρόμοια ζητήματα, όμως τα αντιμετώπισε αναβαθμίζοντας την εφαρμογή που δίνει φωνή στις κούκλες.
Αν και ο Χέσελ έχει διαφορετική άποψη, καθώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο παιχνίδι ακόμα και όταν παρεμβάλλονταν πολλά κτίρια ανάμεσα σε αυτόν και τον χώρο που βρισκόταν η Κέιλα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News