476
Ζούμε σε εποχή που το επιστημονικό εργαστήριο δρομολογεί κοσμογονικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, και απαιτούνται χειρισμοί με περίσκεψη | Shutterstock

Γεννήθηκε η νέα ζωή μας και έχει DNA… εργαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 07:00
Ζούμε σε εποχή που το επιστημονικό εργαστήριο δρομολογεί κοσμογονικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, και απαιτούνται χειρισμοί με περίσκεψη
|Shutterstock

Γεννήθηκε η νέα ζωή μας και έχει DNA… εργαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 07:00

Παίζουν (με την ιδέα να κάνουν) τον Θεό στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης όπου έφτιαξαν ένα βακτήριο «δημιουργίας της ζωής» με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου. Το Caulobacter ethensis 2.0, έγραψε η La Verita την περασμένη Τετάρτη, είναι το πρώτο γονιδίωμα βακτηρίου το οποίο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από αλγόριθμο υπολογιστή.

To περιοδικό Εconomist από τη δική του πλευρά σχολιάζει: «Αυτός είναι ο επανασχεδιασμός της ζωής – η συνθετική βιολογία υπόσχεται πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι».

Αυτό είναι το πρώτο γονιδίωμα βακτηρίου το οποίο σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από αλγόριθμο υπολογιστή  (Youtube)
Καινούργια γονίδια στη ζωή μας

Ο νέος στόχος της συνθετικής βιολογίας είναι η δημιουργία γονιδίων τα οποία δεν υπάρχουν στη φύση. Οι εφαρμογές αφορούν τεράστια γκάμα: θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας άγνωστων μέχρι τώρα ειδών φαρμάκων, μη ρυπογόνων καυσίμων, νέου τύπου υφασμάτων και τροφίμων, αρωμάτων, κ.λπ. Φυσικά πεδίο εφαρμογής είναι και η Ιατρική: η «καθοδήγηση» των κυττάρων στην άμυνα του οργανισμού, λόγου χάρη, είναι ένας από τους επιδιωκόμενους σκοπούς.

Ο αντίλογος έρχεται από εκείνους που φοβούνται ότι τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν περισσότερο σαν εφιάλτης και λιγότερο σαν όνειρο. Σκέφτονται πρωτοφανέρωτης καταστροφής πολέμους βασισμένους στα νέα βακτήρια, ευγονικά πειράματα, κ.ά.

Πάντως η συνθετική βιολογία χρησιμοποιείται ήδη για την αντικατάσταση ορισμένων προϊόντων από παράγωγα πετρελαίου, ενώ προϊόντος του χρόνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να αντικατασταθούν και ορισμένα καύσιμα.

 

Μπιφτέκια από συνθετική φυτική πρωτεΐνη

Προς το παρόν υπάρχει ένα… ολόφρεσκο παράδειγμα: πριν από λίγες ημέρες, γράφει το βρετανικό περιοδικό, η αμερικανική αλυσίδα χάμπουργκερ Burger King άρχισε να σερβίρει σε κάποια από τα μαγαζιά της ένα χάμπουργκερ απαλλαγμένο από κρέας, παρασκευασμένο από συνθετική φυτική πρωτεΐνη. Πρόκειται για «καινοτομία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μετάβαση από τη σημερινή διατροφή μας σε άλλες δίαιτες οι οποίες θα ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις».

Αυτό είναι το χάμπουργκερ νέου τύπου, φτιαγμένο από μπιφτέκι χωρίς κρέας

Σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα εφαρμογής της βιοτεχνολογίας, και οι New York Times γράφουν επίσης ότι το χορτοφαγικό μενού της εν λόγω αλυσίδας χάμπουργκερ βασίζεται στη συνεργασία με την εταιρεία Impossible Foods η οποία ειδικεύεται στα υποκατάστατα κρέατος – «το νέο χορτοχάμπουργκερ δίνει μία μεγάλη ευκαιρία επέκτασης στη νέα βιομηχανία που προσπαθεί να μιμηθεί και να αντικαταστήσει το κρέας με φυτικές εναλλακτικές λύσεις».

Σοφότερος ο άνθρωπος

Το Economist θυμίζει σε όσους ανησυχούν για τα άλματα της βιοτεχνολογίας ότι η ανθρωπότητα έφθασε έως εδώ έπειτα από κοσμογονικές αλλαγές: «Οι κοσμογονικές αλλαγές της εποχής μας θα διαφέρουν από τις προηγούμενες ως προς τούτο: τώρα, και σε αντίθεση με το παρελθόν, γνωρίζουμε ήδη τη σημασία τους. Σίγουρα θα υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ομως η συνθετική βιολογία θα καθοδηγείται από την επιδίωξη αναμενόμενων και επιθυμητών στόχων. Θα προκαλέσει τις ικανότητες του ανθρώπου σε επίπεδο σύνεσης και προνοητικότητας. Και ίσως βοηθήσει και στη βελτίωσή τους…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News