247
Απεικόνιση του σκάφους της αποστολής DART με φόντο τον αστεροειδή Δίμορφο | NASA/Johns Hopkins

Φωτογραφικά κλικ της σύγκρουσης του αστεροειδή με το σκάφος της NASA

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 17:49
Απεικόνιση του σκάφους της αποστολής DART με φόντο τον αστεροειδή Δίμορφο
|NASA/Johns Hopkins

Φωτογραφικά κλικ της σύγκρουσης του αστεροειδή με το σκάφος της NASA

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 17:49

Στις 02:14 την νύχτα της Τρίτης το σκάφος της αποστολής DART έπεσε με ταχύτητα περίπου 24 χιλιάδων χλμ./ώρα πάνω στον Δίμορφο, ένα διαστημικό βράχο διαμέτρου περίπου 160 μέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατ. χλμ. από τη Γη. Ο Δίμορφος αποτελεί δορυφόρο του αστεροειδή Δίδυμου που έχει διάμετρο 800 μέτρων.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να αλλάξει ελαφρώς η τροχιά του Δίμορφου ώστε να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική για να χρησιμοποιηθεί και σε κάποιο απειλητικό για τη Γη διαστημικό βράχο στο μέλλον.

Το σκάφος της αποστολής είχε απελευθερώσει μια μικρή διαστημική συσκευή, την LICIACube, η οποία με τις κάμερες της θα κατέγραφε την σύγκρουση και τα παρελκόμενα της. Την σύγκρουση κατέγραφαν επίσης διάφορα επίγεια αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια.

Ορισμένες εικόνες που κατέγραψαν η διαστημική συσκευή αλλά και τα τηλεσκόπια δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν τη στιγμή της σύγκρουσης. Οι επιστήμονες μελετούν τώρα αυτές τις εικόνες και δεδομένα καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της σύγκρουσης.

Δύο εικόνες από τη σύγκρουση τις οποίες κατέγραψε η διαστημική συσκευή LICIACube

Θα χρειαστούν πάντως κάποιοι μήνες μέχρι να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για το αν ο Δίμορφος άλλαξε τροχιά εξαιτίας της σύγκρουσης ενώ ακριβή εικόνα του τι συνέβη θα έχουμε με την αποστολή HERA που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Το σκάφος της αποστολής θα εκτοξευτεί το 2024 και θα φτάσει στον Δίμορφο το 2026.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News