Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία βρίσκεται στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 70 χρόνια και αργότερα φέτος θα γιορτάσει επίσημα το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, έχει ένα περίπλοκο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, που συμβάλλει στον πλούτο της οικογένειάς της.
Λέγεται ότι τον Μάρτιο του 2021, η 95χρονη βασίλισσα είχε καθαρή περιουσία 365 εκατ. λιρών (440 εκατ. ευρώ), μάλιστα, σύμφωνα με τη Sunday Times Rich List, από το 2020 αυξήθηκε κατά 15 εκατ. λίρες (18 εκατ. ευρώ).
Η Telegraph δημοσιεύει μια λίστα με τα υπάρχοντα της Αυτής Μεγαλειότητας, ενώ γράφει ακόμη ποια από αυτά τα αντικείμενα ανήκουν προσωπικά στη βασίλισσα Ελισάβετ, ποια ανήκουν στη μοναρχία και ποια στο κράτος. Δείτε παρακάτω τη λίστα.
Ιδιοκτησία
Το χαρτοφυλάκιο της βασίλισσας χωρίζεται στα προσωπικά της ακίνητα και στα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο μονάρχης που βασιλεύει κάθε φορά, τα οποία ανήκουν κυρίως στο Crown Estate (Ιδιοκτησία του Στέμματος) και στο Duchy of Lancaster (Δουκάτο του Λάνκαστερ) και δεν μπορούν να πωληθούν.
Ιδιωτικές βασιλικές κατοικίες
Οικία Σάντρινχαμ
Βρίσκεται στην καρδιά ενός κτήματος 8.000 εκταρίων (80.000 στρεμμάτων) στο Νόρφολκ και απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους, μεταξύ άλλων αγρότες, δασοφύλακες και φύλακες θηραμάτων. Είναι η ιδιωτική βασιλική κατοικία όπου η οικογένεια περνά συνήθως τα Χριστούγεννα και ανήκει προσωπικά στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία το κληρονόμησε από τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, το 1952.
Κάστρο Μπαλμόραλ
Είναι η μοναδική άλλη βασιλική κατοικία που ανήκει στη βασιλική οικογένεια και όχι στο Στέμμα. Το κτήμα Αμπερντινσάιρ βρίσκεται στη Σκωτία και η βασίλισσα, που περνάει συνήθως εκεί τις καλοκαιρινές διακοπές της, το κληρονόμησε από τον πατέρα της. Λέγεται ότι μια αποικία νυχτερίδων έχει εγκατασταθεί στην κεντρική αίθουσα του ακινήτου.
Αβαείο του Γουέστμινστερ
Διάσημο ορόσημο, το αβαείο είναι το σκηνικό για κάθε στέψη από το 1066, ενώ επίσης έχει φιλοξενήσει δεκάδες βασιλικούς γάμους, κηδείες και μνημόσυνα. Το 1579, η τότε βασίλισσα Ελισάβετ επανίδρυσε το Αβαείο του Γουέστμινστερ ως «βασιλικό ιδιόρρυθμο», καθιστώντας υπόλογo απευθείας στον μονάρχη και όχι σε κάποιον επίσκοπο.
Ιδιοκτησίες του Στέμματος
Οι περισσότερες βασιλικές κατοικίες ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Στέμματος, το Crown Estate, πράγμα που σημαίνει ότι ανήκουν μεν στον βασιλεύοντα μονάρχη, αλλά αυτή ή αυτός δεν έχει τον έλεγχο τους ή οικονομικά δικαιώματα· τις φροντίζει το Royal Household. Το Crown Estate είναι ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 11,5 δισεκατομμυρίων λιρών (14 δισ. ευρώ) και τα πλεονάζοντα έσοδα πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα ακίνητα είναι:
Παλάτι του Μπάκινγχαμ
Είναι η επίσημη κατοικία του βασιλιά στο Λονδίνο από το 1837 και παραμένει η διοικητική έδρα. Διαθέτει 775 δωμάτια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 188 υπνοδωμάτια προσωπικού, 92 γραφεία και 78 μπάνια.
Χόλιρουντ Χάουζ
Ιδρύθηκε ως μοναστήρι το 1128 στο Εδιμβούργο, αλλά εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια είναι πλέον η επίσημη βασιλική κατοικία στη Σκωτία.
Βασιλικά Πάρκα
Διοικούνται από μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται The Royal Parks, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, εκτός από το Windsor Great Park, το οποίο αποτελεί μέρος του Crown Estate.
Κάστρο Ουίνδσορ
Καταλαμβάνοντας πέντε εκτάρια (50 στρέμματα), το Ουίνδσορ είναι το μεγαλύτερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 150 ανθρώπους. Το κάστρο χρησιμοποιείται τακτικά για τελετουργικές και πολιτειακές εκδηλώσεις και είναι το σπίτι της βρετανικής μοναρχίας για σχεδόν 1.000 χρόνια.
Αγορές
Σχεδόν όλα τα ακίνητα της Ρίτζεντ Στριτ στο Λονδίνο ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Στέμματος. Η εμπορική οδός έχει μήκος περίπου 1,25 μίλι (περίπου 2 χλμ.) και διασχίζει το Πικαντίλι Σέρκους και το Οξφορντ Σέρκους, προσελκύοντας περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Το χαρτοφυλάκιο του κεντρικού Λονδίνου περιλαμβάνει επίσης σχεδόν τα μισά κτίρια του Σεντ Τζέιμς, όπου αυτή τη στιγμή επενδύονται 500 εκατ. λίρες (πάνω από 600 εκατ. ευρώ).
Περίπου 20 εμπορικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και προορισμοί αναψυχής αποτελούν μέρος του Crown Estate, καθιστώντας το βασιλικό χαρτοφυλάκιο τον τέταρτο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εμπορικών πάρκων άμεσης ιδιοκτησίας στη Βρετανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Westgate Centre της Οξφόρδης, Fosse Shopping Park του Λέστερ, και τα Princesshay και Crown Gate Centre του Γούστερ.
Πύργος του Λονδίνου
Το 900 ετών εμβληματικό ορόσημο του Λονδίνου είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Οι Μπιφίτερ («αυτοί που τρώνε βοδινό κρέας», ονομάστηκαν έτσι χάρη στις επιπλέον μερίδες βοδινού κρέατος που τους παρείχαν τον Μεσαίωνα) φρουρούσαν από την εποχή των Τιδόρ τον Πύργο ο οποίος τώρα φυλάσσεται από… έξι κοράκια.
Δάση
Περίπου ένα 250.000 έικρ (δηλαδή περίπου ένα εκατ. στρέμματα) αγροτικής γης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στο Crown Estate. Τα περισσότερα είναι μισθωμένα για σκοπούς γεωργίας και εξόρυξης ορυκτών. Αλλά περίπου το 8% είναι δασικό, που σημαίνει ότι η βασίλισσα ελέγχει 95 τετραγωνικά μίλια (περίπου 247.000 στρέμματα) βρετανικών δασών.
Ιδιοκτησία του Δουκάτου του Λάνκαστερ
Η βασίλισσα είναι ιδιοκτήτρια μιας ιδιωτικής κληρονομικής περιουσίας 18.433 εκταρίων (184.330 στρέμματα), που ονομάζεται Το Δουκάτο του Λάνκαστερ (The Duchy of Lancaster), την οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να πουλήσει· τα κέρδη της χρηματοδοτούν τα ιδιωτικά και δημόσια έξοδα της βασίλισσας.
Κτήμα Σαβοΐας
Καλύπτει την περιοχή μεταξύ του Strand στα βόρεια του Λονδίνου, του Somerset House στα ανατολικά, του Embankment στα νότια και του Savoy Hotel στα δυτικά και αποφέρει σημαντικό μέρος των εσόδων της βασίλισσας.
Αγροτική γη
Το Δουκάτο του Λάνκαστερ περιλαμβάνει επίσης στρέμματα αγροτικής γης στην Αγγλία και την Ουαλία, που κατανέμονται σε περιοχές όπως το Τσεσάιρ, το Λανκασάιρ, το Γιορκσάιρ και το Στρατφορντσάιρ. Περιλαμβάνει επίσης το χωριό Κάσλταουν της Πικ Ντίστρικτ.
Ιστορικά ακίνητα
Περίπου μια ντουζίνα ιστορικά ακίνητα ανήκουν στο Δουκάτο του Λάνκαστερ, όπως το Παρεκκλήσι της Σαβοΐας στο Λονδίνο, το Κάστρο Πίκερινγκ στο Γιορκσάιρ και το Κάστρο του Λάνκασαϊρ.
Τέχνη
Η Βασιλική Συλλογή, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης στον κόσμο, ανήκει στον βασιλεύοντα μονάρχη και δεν μπορεί να πουληθεί. Περιλαμβάνει 150.000 πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, εκτυπώσεις, φωτογραφίες, ταπετσαρίες, έπιπλα, κεραμικά, βιβλία, μεταλλικά έργα, πανοπλίες, κοσμήματα και άλλα ιστορικά στοιχεία, όπως το βιβλίο σκίτσων της βασίλισσας Βικτωρίας, από το 1861.
(Δείτε τη βασίλισσα Ελισάβετ ενώ παρατηρεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του Ομολογητή –κυβέρνησε από το 1042 έως το 1066– που είναι το επίκεντρο των κοσμημάτων του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου)
Περιλαμβάνει επίσης τα Κοσμήματα του Στέμματος, μια εντυπωσιακή σειρά από τουλάχιστον 142 «ιερά και τελετουργικά», κειμήλια κοσμημένα με 23.578 πολύτιμους λίθους, τα οποία φυλάσσονται στο Jewel House, στον Πύργο του Λονδίνου.
Ζώα
Κύκνοι
Στη βασίλισσα ανήκουν όλοι οι κύκνοι σε ανοιχτά νερά στην Αγγλία και την Ουαλία, αν και ασκεί το δικαίωμά της μόνο σε ορισμένα τμήματα του Τάμεση και των γύρω παραποτάμων. Κάθε Ιούλιο, γίνεται απογραφή των κύκνων και η βασίλισσα μοιράζεται την ιδιοκτησία των πτηνών με τις εταιρείες Worshipful Company of Vintners και την Worshipful Company of Dyers σε μια συμφωνία που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.
Φάλαινες, οξύρρυγχοι και φώκαινες
Σύμφωνα με νομοθεσία του 1324, που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εδουάρδου Β’, ο βασιλεύων μονάρχης κατέχει τις φάλαινες, τους οξυρρύγχους και τις φώκαινες σε απόσταση τριών μιλίων από την ακτή της Βρετανίας.
Αυτός ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει, οπότε αν κατά λάθος πιάσετε ένα τέτοιο θαλάσσιο ον, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και να το προσφέρετε στη βασίλισσα ως χειρονομία πίστης. Η βασίλισσα κατείχε, επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της άγριας θαλάσσιας ζωής της Σκωτίας, αλλά τώρα αυτό ανήκει στη Marine Scotland.
Σκύλοι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ελισάβετ με τα Κόργκι της
Η βασίλισσα είχε στη ζωή της πάνω από 30 σκυλιά, μεταξύ άλλων Κόργκι, μαύρα Λαμπραντόρ και Κόκερ Σπάνιελ. Τον Μάρτιο του 2021, της χάρισαν δύο νέα κουτάβια Κόργκι, τα οποία βρίσκονται συνέχεια δίπλα της μαζί με την Κάντι της, διασταύρωση Κόργκι-Ντάκσχουντ.
Αλογα κούρσας
Είναι γνωστή η αγάπη της βασίλισσας για τις ιπποδρομίες και, έχοντας άλογα για σχεδόν 70 χρόνια, έχει κατακτήσει τεράστια χρηματικά έπαθλα. Εχει στην κατοχή της περισσότερα από 100 άλογα, αλλά συνεχώς φέρνει νέο αίμα, πράγμα που φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με το Harper’s Bazaar, από το 2017, τα άλογα της βασίλισσας έχουν κερδίσει έπαθλα 7 εκατ. λιρών (8,5 εκατ. ευρώ) πετυχαίνοντας 451 νίκες σε αγώνες.
Ταμειολογιστική μηχανή
Λέγεται ότι υπάρχει ένα ιδιωτικό μηχάνημα μετρητών ΑΤΜ στο υπόγειο του παλατιού του Μπάκιγχαμ, που δόθηκε από την τράπεζα Coutts, ειδικά για τα μέλη του βασιλικού νοικοκυριού.
Συλλογή αυτοκινήτων
Η Ελισάβετ έμαθε να οδηγεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν απαιτείται να έχει δίπλωμα λόγω της βασιλικής της ιδιότητας. Το 2016, εκτιμήθηκε ότι είχε μια συλλογή αυτοκινήτων αξίας 10 εκατ. λιρών (12 εκατ. ευρώ), η οποία περιλάμβανε vintage Rolls-Royce και Jaguar, σύμφωνα με τον έμπορο αυτοκινήτων Car Keys.
Λέγεται επίσης ότι διαθέτει δύο Bentley, που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για εκείνη και είναι σχεδόν ένα μέτρο μακρύτερες από τα τυπικά μοντέλα, με τις πίσω πόρτες αρθρωμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν στη βασίλισσα να στέκεται όρθια πριν βγει έξω.
Τσάντες
Λέγεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει εκατοντάδες τσάντες, με περισσότερες από 200 μόνο από τον πολυτελή οίκο του Λονδίνου Launer, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζέραλντ Μπόντμερ. Η μέση τιμή τους είναι περίπου 1.900 λίρες (2.287 ευρώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News