641
Γιατροί φροντίζουν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Stephane Mahe

Φθηνό αντιπαρασιτικό μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 17:21
Γιατροί φροντίζουν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Stephane Mahe

Φθηνό αντιπαρασιτικό μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 17:21

Ενα οικονομικό αντιπαρασιτικό φάρμακο φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της θνησιμότητας από κορονοϊό, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από διάφορες μελέτες είναι αρκετά αισιόδοξα και αποτελούν ένα βασικό βήμα για τη θωράκιση του οπλοστασίου με τα υποψήφια φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη Covid-19.

Ο Αντριου Χιλ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και άλλοι ειδικοί ανέλυσαν 18 πρόσφατες μελέτες, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι το κτηνιατρικό φάρμακο με τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής και ταχύτερη εξουδετέρωση του κορονοϊού από τον οργανισμό.

Μάλιστα, σε έξι από αυτές τις μελέτες, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 75% σε ένα υποσύνολο ασθενών, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Από τεχνικής απόψεως, μπορεί η ιβερμεκτίνη να μην είναι αντιικό φάρμακο, όμως στη συγκεκριμένη πάθηση φαίνεται να εμφανίζει τις ιδιότητες που έχει η εν λόγω κατηγορία φαρμάκων.

Στον δικτυακό τόπο του ελληνικού οδηγού φαρμάκων «Γαληνός», όπου βρίσκεται αναρτημένο το επίσημο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου, υπάρχει ειδική ένδειξη που αναγράφει ότι «Η δραστική ουσία ερευνάται για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της ασθένειας του κορονοϊού SARS-CoV-2».

Για αποπαρασίτωση… βοοειδών

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται συνήθως στην κτηνιατρική για αποπαρασίτωση βοοειδών, χοίρων, προβάτων και αιγών, η οποία οφείλεται σε γαστρεντερικά και πνευμονικά παράσιτα νημάτων, ή ακόμη και για δερματικά παράσιτα, όπως οι ψείρες.

Σύμφωνα με τον δρα Χιλ, τα αποτελέσματα από τις μελέτες που έχουν γίνει με ιβερμεκτίνη ήταν ενθαρρυντικά, όμως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να δοθεί άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19.

«Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Η παρασκευή του κοστίζει 12 λεπτά, στην Ινδία πωλείται προς 3 ευρώ και στις ΗΠΑ 960 ευρώ», λέει ο Χιλ στους  FT. Στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 25 ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος προτείνει το φάρμακο να λαμβάνεται προληπτικά από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό. «Το φάρμακο μειώνει ταχύτατα το ιικό φορτίο στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι αν το λάβει κάποιος που μόλις διαγνώστηκε, θα είναι λιγότερο μεταδοτικός»!

Ωστόσο, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι αρκετές από αυτές τις 18 μελέτες που έγιναν για την ιβερμεκτίνη δεν έχουν περάσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοσίευσης σε επιστημονικά περιοδικά και ότι επίσης έγιναν από μη εξειδικευμένους λοιμωξιολόγους.

Αυτή τη στιγμή, επιστήμονες και συστήματα υγείας ανά τον κόσμο έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη της νόσου μέσω του εμβολιασμού και οι θεραπείες έχουν μείνει αρκετά πίσω.

«Μπορεί ο εμβολιασμός να είναι εξαιρετικά σημαντικός, όμως και η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θανάτου και να αδειάσει τα νοσοκομεία», συμπληρώνει ο δρ Χιλ.

Πρόσφατη μελέτη

Στην πιο πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της κλινικής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, και δημοσιεύτηκε στο E Clinical Medicine (έκδοση του Lancet), διαπιστώθηκε και πάλι μείωση ιικού φορτίου και συμπτωμάτων της νόσου σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί χορήγησαν μία δόση ιβερμεκτίνης ή εικονικό φάρμακο σε 24 ασθενείς με Covid-19 και ήπια συμπτώματα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δείγματα ρινοφαρυγγικά και αίματος ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης και διαδοχικά κάθε εβδομάδα και επί τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Οι ασθενείς που έλαβαν ιβερμεκτίνη είχαν έπειτα από τέσσερις ημέρες τρεις φορές μικρότερο ιικό φορτίο, ενώ ύστερα από επτά μέρες, έως 18 φορές μικρότερο ιικό φορτίο. Επίσης, όσοι έλαβαν ιβερμεκτίνη είχαν μειωμένη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων και συγκεκριμένα περίπου 50% μικρότερη απώλεια όσφρησης και γεύσης και 30% λιγότερο βήχα.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με εκείνα πρόσφατων μελετών σε Αργεντινή και Μπαγκλαντές. Μολονότι η μελέτη μας είναι μικρή και είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στα ιικά φορτία, στη διάρκεια των συμπτωμάτων και στα επίπεδα των αντισωμάτων, δικαιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση της ιβερμεκτίνης σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, με περισσότερους ασθενείς», λέει ο Κάρλος Σακούρ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News