Μέχρι τώρα, οι τηλεφωνικές απάτες στόχευαν συνήθως αφελείς ηλικιωμένους πολίτες. Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι απατεώνες τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους συνταξιούχους, δήθεν εκ μέρους συγγενικών τους προσώπων, για να ζητήσουν άμεσα χρηματικά ποσά, ώστε να μεσολαβήσουν και να «σώσουν» αυτά τα πρόσωπα – από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, δικαστικές περιπέτειες και άλλες επείγουσες καταστάσεις.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας που –και στη χώρα μας– έχουν πέσει θύματα αυτής της εκβιαστικής τηλεφωνικής απάτης. Η τεχνολογία, όμως, προσφέρει τώρα στους τηλεφωνικούς απατεώνες ένα ακόμα πιο ανησυχητικό όπλο στη φαρέτρα τους. Με τη χρήση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν να εξαπατήσουν οποιονδήποτε, καθώς είναι σε θέση να μιμούνται τη χροιά της φωνής των αγαπημένων μας προσώπων.
Τα προγράμματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε επιτήδειοι να υποδυθούν πολιτικούς και διασημότητες, λέγοντας απίθανα ή εξωφρενικά πράγματα, με φωνές αναγνωρίσιμες από το κοινό. Πλέον, μπορούν να ξεγελάσουν ανθρώπους που πιστεύουν ότι ένας στενός συγγενής τους τηλεφωνεί για να ζητήσει χρήματα – μια νέου τύπου τηλεφωνική απάτη, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική απέναντι σε αρκετούς στόχους.
Ο Μπέντζαμιν Πάρκερ, 39 ετών, από την επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, αποκαλύπτει ότι οι γονείς του είχαν λάβει κλήση από κάποιον που παρουσιάστηκε ως δικηγόρος. Ισχυρίστηκε ότι ο γιος τους είχε εμπλακεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ένας αμερικανός διπλωμάτης, και βρισκόταν στη φυλακή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Στη συνέχεια, ο «δικηγόρος» έδωσε, υποτίθεται, το τηλέφωνο στον γιό τους, ο οποίος, αφού είπε ότι τους αγαπούσε, τους ζήτησε να πληρώσουν 21.000 καναδικά δολάρια —περίπου 15.000 ευρώ— πριν από τη δίκη του, την επόμενη ημέρα. Η κλήση μπορεί να φαινόταν ύποπτη, αλλά η φωνή στο τηλέφωνο ακουγόταν ακριβώς όπως η δική του, λέει ο Πάρκερ. Το ζευγάρι προχώρησε σε αναλήψεις από πολλές τράπεζες και στη συνέχεια έκανε μια πληρωμή στον υποτιθέμενο δικηγόρο σε νομίσματα bitcoin, όπως του ζητήθηκε.
Εκείνο το βράδυ οι δύο γονείς μπερδεύτηκαν όταν έλαβαν μια κλήση από τον πραγματικό Πάρκερ, ο οποίος δεν είχε ιδέα τι του έλεγαν. Ο 39χρονος δεν μπορεί να είναι σίγουρος από πού υπέκλεψαν τη φωνή του, αν και οι γεννήτριες φωνής Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ κοντινή χροιά φωνής κάποιου, χρησιμοποιώντας ως βάση λίγες προτάσεις ομιλίας του.
«Ο τηλεφωνητής σου στο κινητό σου τηλέφωνο είναι μάλλον επαρκής» σκέφτεται ο Πάρκερ. «Ο δικός μου τηλεφωνητής έχει ένα μήνυμα διάρκειας 30 έως 35 δευτερολέπτων. Αυτό είναι υπεραρκετό». Τα προγράμματα λογισμικού, ορισμένα εκ των οποίων είναι διαθέσιμα χωρίς συνδρομή στο Διαδίκτυο, μπορούν στη συνέχεια να μιμηθούν την ίδια φωνή, την οποία χρησιμοποιούν για να διαβάσουν οποιοδήποτε σενάριο.
Ο Πάρκερ λέει ότι οι απατεώνες φαίνεται να στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους, έχοντας ερευνήσει τα ονόματα των άμεσων συγγενών τους και επιλέγοντας έναν από αυτούς για πλαστοπροσωπία. «Συνήθως εγώ είμαι αυτός που τους λέει αν κάτι είναι απάτη ή όχι. Στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα, κάθε φορά που οι γονείς μου έλεγαν “Αυτό ακούγεται ύποπτο”, εμφανιζόμουν να απαντώ: “Οχι, μην ανησυχείτε, οι μεταφορές bitcoin είναι φυσιολογικό πράγμα”», συμπληρώνει.
Η στόχευση των ηλικιωμένων μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της απάτης, αλλά σύμφωνα με τη λογική, είναι ζήτημα χρόνου οι τηλεφωνικές κομπίνες να επεκταθούν και σε χαμηλότερους ηλικιακά στόχους. Οσο η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης επεκτείνεται, τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε απέναντι σε κάθε ύποπτη τηλεφωνική συνομιλία που έχουμε με γνωστούς ή συγγενείς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News