837
Χρυσοχοΐδης-Οικονόμου, ξανά μαζί... | CreativeProtagon

Οι «αντιτρομοκράτες» της νέας κυβέρνησης

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 10 Ιουλίου 2019, 12:40
Χρυσοχοΐδης-Οικονόμου, ξανά μαζί...
|CreativeProtagon

Οι «αντιτρομοκράτες» της νέας κυβέρνησης

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 10 Ιουλίου 2019, 12:40

Τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε για δεύτερη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είχε αρχίσει ήδη να χτυπάει συναγερμός για την αύξηση σε «περιστατικά ασφαλείας» που σχετίζονταn με τρομοκράτες, εξτρεμιστές και αναρχικούς. Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι «υπηρεσίες» της πρεσβείας θα κατέγραφαν περισσότερα από 430 συμβάντα – ανάμεσά τους χτυπήματα με χειροβομβίδες, μικρά όπλα, εμπρηστικές και εκρηκτικές επιθέσεις- σημειώνοντας ρεκόρ 20ετίας. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2008 με 310 τέτοια περιστατικά ασφαλείας, ενώ σε σχέση με το 2000, πριν από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, τα συμβάντα είχαν πλέον τριπλασιαστεί. Έναν μήνα αφού ανέλαβε το υπουργείο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Λευτέρης Οικονόμου, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ορίστηκε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δυο τους δεν ήταν άγνωστοι. Είχαν συνεργαστεί ξανά με επιτυχία από το 2001 και μετά, κυρίως το 2002 κατά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν πάλι υπουργός Δημόσιας Τάξεως ενώ ο Λευτέρης Οικονόμου είχε αναλάβει το νέο τότε πόστο του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ και χειριζόταν την επικοινωνιακή στρατηγική των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.  Όταν ανέλαβαν τα πόστα τους το φθινόπωρο του 2009, «ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο πιάτο του (υπουργού) ήταν η επανάκαμψη της τρομοκρατίας/αναρχικής βίας, η ανάγκη για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ μετά τις καταστροφικές διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου 2008 και οι δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ο Επαναστατικός Αγώνας», αναφερόταν σε ένα από τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν το 2010 από αμερικανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον πλανήτη -ανάμεσά τους και από αυτή της Αθήνας- και δημοσιεύθηκαν στο Wikileaks.

Η μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών/εξτρεμιστικών συμβάντων ασφαλείας που είχαν καταγράψει οι υπηρεσίες της πρεσβείας περιελάμβαναν τη χρήση «ισχυρότερων εκρηκτικών και πιο τολμηρών τακτικών σε μεγάλες επιθέσεις». Ενδεικτικά αναφέρονταν τα χτυπήματα της 27ης Δεκεμβρίου 2009 στην Εθνική Ασφαλιστική όπου χρησιμοποιήθηκε πολύ ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός, αλλά και το «τολμηρό» χτύπημα σε μικρή απόσταση από τη Βουλή, στις 9 Ιανουαρίου 2010. Σε αυτές τις δύο επιθέσεις η ανάληψη ευθύνης έγινε από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Όμως, δεν ήταν αυτή η τρομοκρατική οργάνωση που ανησυχούσε περισσότερο τους Αμερικανούς. Το βασικό μέλημά τους τότε ήταν ο Επαναστατικός Αγώνας, ο οποίος στις αρχές Ιανουαρίου 2007 είχε επιτεθεί με ρουκέτα από RPG κατά της ίδιας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

«Ο Επαναστατικός Αγώνας κυριαρχεί στην τρέχουσα εγχώρια τρομοκρατική σκηνή και είναι υπεύθυνος για πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον προσωπικού και θεσμών της ελληνικής και ξένων κυβερνήσεων καθώς και των εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων από τα τέλη του 2003», αναφερόταν σε τηλεγράφημα της πρεσβείας το 2008. «Έλληνες αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής μας έχουν πει ότι πιστεύουν ότι η 17Ν είναι ετοιμοθάνατη ως οργάνωση. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η 17Ν ζει μέσω της συνεχιζόμενης ιδεολογικής της επιρροής και της συμβολής των μελών και των υποστηρικτών της στις σημερινές τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Επαναστατικού Αγώνα», σημείωναν οι Αμερικανοί.

Σχεδόν δύο μήνες αφού ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και με Αρχηγό πλέον της ΕΛΑΣ τον Λευτέρη Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι έχει ξανανοίξει τον φάκελο της 17Ν και ότι υπάρχουν κάποια ακόμα στοιχεία που πρέπει να ερευνηθούν. Σε τηλεγράφημά της τότε η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε ότι αυτά τα στοιχεία φέρεται ότι είχαν ανακαλυφθεί το 2005 καθώς και ότι ο υπουργός αρνήθηκε πως είχαν προέλθει από ξένες υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση για «επανεκκίνηση» των ερευνών κατά της τρομοκρατίας δεν άφησε τους Αμερικανούς ασυγκίνητους. Μη κρύβοντας την αναγνώρισή τους στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ, αλλά και για τις προσπάθειες του να περιορίσει την ανομία, σημείωναν στα τέλη Δεκεμβρίου 2009: «Φαίνεται να έχει κάποια επιτυχία στην πρόληψη της μεγάλης βίας που πολλοί αναμένουν στις 17 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου (επέτειος Γρηγορόπουλου). Έχει επίσης ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις σε αναρχικά οχυρά στην κεντρική Αθήνα. Αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού ταυτόχρονα, και η άνοδος των συμβάντων ασφαλείας είναι ένα σημαντικό θέμα στον ελληνικό Τύπο. Η αστυνομία δεν ήταν επιτυχής στην εξάρθρωση κάποιας από τις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σε άλλο τηλεγράφημα, τον Ιανουάριο του 2010, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να δηλώνει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ  Ντάνιελ Σπέκχαρντ ότι η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Αυτό, όμως, δεν άργησε πολύ να γίνει. Το πλέον πρόσφατο εκείνη την περίοδο χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα ήταν η βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Από εκείνο το σημείο έως και την σύλληψη των μελών του το 2011, δεν υπήρξε άλλη. Το δίδυμο τότε όμως είχε «σπάσει» – ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ήδη αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο Λευτέρης Οικονόμου παρέμεινε στη θέση του Αρχηγού έως και λίγους μήνες μετά την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα, τον Δεκέμβριο του 2011 οπότε και διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και μετά υφυπουργός, έως και την υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 οπότε χρίστηκε υπουργός.

Σήμερα, το δίδυμο είναι πάλι μαζί. Μπορεί βέβαια η εγχώρια τρομοκρατία να μην βρίσκεται σε έξαρση, όπως τις προηγούμενες φορές που συνεργάζονταν οι Χρυσοχοΐδης-Οικονόμου, όμως υπάρχουν πάντα τα «περιστατικά ασφαλείας» που συνδέονται με «εξτρεμιστές και αναρχικούς», όπως τα χαρακτηρίζει και η πρεσβεία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...