Αν στις κάλπες των αμερικανικών προεδρικών εκλογών όλα εξελιχθούν όπως τα τωρινά γκάλοπ φανερώνουν, αν δηλαδή η επικράτηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν καταστεί περιφανής, τότε όλα τα σημερινά σενάρια επί χάρτου δεν θα έχουν νόημα: ο Ντόναλντ Τραμπ θα εξαναγκαστεί εκ του (ταπεινωτικού) αποτελέσματος να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο αξιοπρεπώς, χωρίς πολλές γκρίνιες και φασαρίες.
Αν όμως η εκλογική επικράτηση κριθεί «στο νήμα», αν δηλαδή η διαφορά των ψήφων υπέρ του Μπάιντεν είναι μικρή, τότε δεν θα αποφευχθούν οι άνευ προηγουμένου οξύνσεις και οι νομικές παρακωλύσεις: ο Τραμπ θα συμπεριφερθεί σαν ταύρος σε υαλοπωλείο!
Αυτό το τελευταίο, περί ταύρου, δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αφού το ανέφερε εμφαντικά μία έμπειρη Ρεπουμπλικανή πολιτικός και πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, η Κρίστι Γουίτμαν: «Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οριακό, ο Τραμπ θα πολεμήσει σαν δαμάλι» δήλωσε, χρησιμοποιώντας τον όρο «steer» που στα Αγγλικά χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό για τα κατά τα λοιπά όλως συμπαθή ογκώδη τετράποδα.
Στις ΗΠΑ και πλησιάζοντας προς τις εκλογές, στήνονται πλέον διάφορα «τραπέζια» και ομάδες συνεδρίασης, όλα τους αποτελούμενα από ειδικούς που πιθανολογούν τις κινήσεις του Τραμπ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το θέμα που τους απασχολεί είναι ένα: Τι θα συμβεί έτσι και ο πρόεδρος δεν αποδεχθεί την ήττα του;
Το βρετανικό Μέσο Telegraph γράφει ότι μίλησε με περισσότερους από 20 καλά πληροφορημένους ειδικούς, σε σημαντικά πόστα, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τη μετεκλογική ομαλότητα. Μεταξύ τους υπάρχουν και Ρεπουμπλικανοί, πρώην βουλευτές, πρώην ανώτερα στελέχη του Πενταγώνου και των υπηρεσιών ασφαλείας, ακαδημαϊκοί, κ.ά. Ολοι τους επεξεργάζονται σενάρια για «την επόμενη ημέρα».
Η εφημερίδα λέει ότι στα συμπεράσματά τους περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις όπως η ακόλουθη: «Ο Τραμπ θα μπορούσε να τραβήξει νομικούς, κυβερνητικούς και πολιτικούς μοχλούς για να παραμείνει στην εξουσία», αν ο Μπάιντεν δεν τον κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Το tweet που θα καλεί τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να τον υπερασπιστούν δεν λείπει από το χειρότερο σενάριο…
Μετεκλογικά… εγκαίνια και «άλλα πράγματα»
Ο Νιλς Γκίλμαν, ιστορικός που έχει εργαστεί στον προγραμματισμό σεναρίων για την κυβέρνηση των ΗΠΑ επί χρόνια, λέει ότι το χειρότερο μετεκλογικό σενάριο περιλαμβάνει συνταγματική κρίση και πιθανώς πολιτική βία, παράλληλα με απολύτως νόμιμους τρόπους αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από πλευράς Τραμπ και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο ίδιος καθηγητής επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να αντιληφθούν πως η ημέρα των εκλογών δεν είναι η γραμμή τερματισμού, αλλά τα… εγκαίνια μίας νέας περιόδου σκληρής αντιπαράθεσης. Και αυτό διότι στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρεθεί το χρονικό διάστημα των 78 ημερών από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που είναι η ημέρα αποχώρησης του προέδρου από το αξίωμά του κατά τις ιδιόμορφες επιταγές του αμερικανικού συντάγματος.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο και θα κινεί τους μοχλούς της εξουσίας μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, ακόμα και αν έχει υποστεί εκλογική συντριβή. Προς το παρόν ο ίδιος απαντά σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας του με σιβυλλικό τρόπο: «Σίγουρα, αν δεν κερδίσω, δεν θα κερδίσω» είπε προσφάτως στο Fox News, συγχρόνως διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι «θα συνεχίσει» και ότι «θα κάνει άλλα πράγματα».
Από πλευράς του ο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, είπε ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να ασκήσει παρέμβαση σε περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές και αρνηθεί να εγκαταλείψει το πόστο του προέδρου κατά τα συνταγματικώς προβλεπόμενα: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τον βγάλουν από τον Λευκό Οίκο, με μία μεγάλη κινητοποίηση»…
Σε αυτό το φορτισμένο και μάλλον αρκετά δυσοίωνο προεκλογικό κλίμα υπάρχει και η σπερμολογία, που διακινείται από βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη και να ζητήσει από τον στρατό «να κάνει διάφορα πράγματα» μετά τις εκλογές, αρκετά δυσάρεστα κιόλας.
Η επιστολική ψήφος, αφορμή αμφισβήτησης
Οι αναλυτές πιθανολογούν πάντως ότι οι μετεκλογικές κινήσεις του Τραμπ θα επικεντρωθούν στην επιστολική ψήφο την οποία, όπως έχει διατυμπανίσει όλο το προηγούμενο διάστημα, θεωρεί επικίνδυνη για την αμερικανική δημοκρατία: «Η επιστολική ψήφος θα οδηγήσει στις πιο διεφθαρμένες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ» έχει πει, θεωρώντας ότι η όλη διαδικασία επιτρέπει την εκλογική νοθεία. Ετσι, η γνώμη των ειδικών είναι ότι αυτό ακριβώς το σημείο θα αποτελέσει για τον Τραμπ το θεμέλιο της όποιας νομικής ένστασης θα εγείρει μετά την ήττα του.
Με δεδομένο ότι το ποσοστό των δι’ επιστολικής ψήφου ψηφοφόρων θα αυξηθεί μέσα στο κορονοϊκό 2020, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ένας επιπλέον παράγων δυνητικής ανωμαλίας, αφού θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την καταμέτρηση – μέχρι και δέκα ή περισσότερες, όπως υπολογίζεται. Οι αναλυτές θεωρούν τον Τραμπ ικανό να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σε περίπτωση διαγραφόμενης ήττας του: «Δεν πρόκειται για φυσιολογικό πρόεδρο, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το αδιανόητο» λένε. «Θα υπάρξουν σίγουρα νομικές προκλήσεις» στις εφετινές εκλογές.
Ολα τα παραπάνω σενάρια, βέβαια, και όλες οι πιθανολογήσεις θα «καούν» εφ’ όσον ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Ή, όπως οι περισσότεροι από τους αναλυτές εύχονται και ελπίζουν, αν επικρατήσει με άνεση και διαφορά ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν. Σε περίπου 130 ημέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε τι θα έχει συμβεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News