626
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο ή είχε αφήσει πίσω του διαθήκη; Το ερώτημα πιθανώς να μην απαντηθεί ποτέ | Wikipedia

Αφησε διαθήκη ο Μέγας Αλέξανδρος;

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 22:35
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο ή είχε αφήσει πίσω του διαθήκη; Το ερώτημα πιθανώς να μην απαντηθεί ποτέ
|Wikipedia

Αφησε διαθήκη ο Μέγας Αλέξανδρος;

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 22:35

Εχουν διατυπωθεί δεκάδες θεωρίες για το πώς πέθανε και που θάφτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά 2.300 χρόνια μετά τόσο ο θάνατος όσο και ο τάφος του αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Οπως επίσης μυστήριο αποτελεί το αν είχε φροντίσει εγκαίρως να δώσει κάποιες εντολές για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που πεθάνει ή έστω αν είπε κάτι σχετικό για τη διαδοχή του λίγο πριν αφήσει τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου υπήρξε έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις των στρατηγών του για το μοίρασμα της αυτοκρατορίας και τελικά οι διαφορές τους λύθηκαν στις περίφημες Μάχες των Διαδόχων: μια σειρά πολεμικών αναμετρήσεων ανάμεσα στους στρατηγούς του για την επικράτηση σε διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας. Παράλληλα εξελισσόταν ένα αιματηρό Game of Thrones όπου οι στρατηγοί, οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι συγγενείς του στρατηλάτη επιδόθηκαν σε ένα ανηλεές ξεκαθάρισμα ώστε να βγαίνει κάθε φορά από τη μέση όποιος μπορούσε να διεκδικήσει μέρος ή και το σύνολο της αυτοκρατορίας.

Le_Brun,_Alexander_and_Porus
Ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον του βασιλιά Πώρου κατά τη διάρκεια της Μάχης του Υδάσπη, στον πίνακα του Σαρλ Λε Μπρουν

Ο βρετανός ερευνητής και συγγραφέας Ντέιβιντ Γκραντ έχει αφιερώσει την τελευταία δεκαετία στην μελέτη όλων των διαθέσιμων στοιχείων που υπάρχουν για το τι συνέβη με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Γκραντ στο νέο του βιβλίο «Αναζητώντας την Χαμένη Διαθήκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» υποστηρίζει ότι ο μέγας Μακεδών είχε αφήσει σαφείς εντολές για τη διαδοχή του. Μελέτησε πολλές ιστορικές πηγές αλλά και διαφόρους λαϊκούς μύθους που αναπτύχθηκαν για τον Αλέξανδρο αμέσως μετά τον θάνατο του. Σε μια από αυτές τις λαϊκές ιστορίες αναφέρεται ότι άφησε διαθήκη όμως κανείς ιστορικός ή ερευνητής δεν έχει πάρει στα σοβαρά μέχρι σήμερα αυτή την εκδοχή.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail o Γκραντ υποστηρίζει ότι από την έρευνα του προκύπτει ότι υπήρξε πράγματι διαθήκη. Η διαθήκη αυτή όριζε ως διάδοχο το παιδί που κυοφορούσε εκείνη την εποχή μια από τις συζύγους του, η Ρωξάνη και σε περίπτωση που το παιδί δεν ήταν αγόρι διάδοχος οριζόταν ο Ηρακλής, καρπός του έρωτά του με την Βαρσίνη, κόρης του Σατράπη της Φρυγίας Αρτάβζου. Σύμφωνα με τον Γκραντ, ο Αλέξανδρος είχε ορίσει και ένα από τους στρατηγούς του ως επικεφαλής της αυτοκρατορίας μέχρι να ενηλικιωθεί κάποιος από τους διαδόχους και να του παραδώσει στη συνέχεια τον θρόνο.

Mosaica
Ψηφιδωτό στην Πομπηία που απεικονίζει το γάμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη Βαρσίνη, 324 π.χ

Ο βρετανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπόλοιποι στρατηγοί αντέδρασαν στη διαθήκη βασικά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί εκείνοι έμεναν εκτός παιχνιδιού και, δεύτερον, γιατί δεν ήθελαν να γίνει βασιλιάς ο γιος του Αλέξανδρου και μιας… βάρβαρης. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τον Γκραντ, οι στρατηγοί εξαφάνισαν τη διαθήκη. Ξεκίνησε έτσι, εκτός από τις μεταξύ τους πολεμικές αναμετρήσεις και μια περίοδος δολοφονιών. Η έγκυος Ρωξάνη εξόντωσε την επίσης κυοφορούσα το παιδί του Αλέξανδρου Στατείρα, κόρη του Δαρείου, ώστε να διασφαλίσει ότι το δικό της παιδί θα είναι ο διάδοχος. Όμως και η Ρωξάνη δεν είχε καλύτερη τύχη αφού η ίδια και ο γιος της, Αλέξανδρος Δ’, δηλητηριάστηκαν κάποια στιγμή με εντολή του Κασσάνδρου.

Ο Γκραντ αναφέρει επίσης ότι ένας από τους στρατηγούς του Αλέξανδρου (ίσως εκείνος που είχε υποδειχθεί από τον Αλέξανδρο ως ο… μεταβατικός αυτοκράτορας) αντέγραψε κάποια στιγμή την διαθήκη. Στο αντίγραφο αυτό καταγραφόταν η προτίμηση του Αλέξανδρου στον συγκεκριμένο στρατηγό ενώ υπήρχαν και αναφορές για ένα σχέδιο δηλητηρίασης του Αλέξανδρου από τους στρατηγούς του. Ο στρατηγός αυτός άρχισε να διανέμει δεξιά και αριστερά αυτό το αντίγραφο πιστεύοντας ότι θα προκαλέσει έριδες ανάμεσα στους άλλους στρατηγούς και τελικά θα επικρατήσει εκείνος. Ομως τελικά δεν τα κατάφερε και έτσι η διαθήκη παρέμεινε ένα ακόμη μεγάλο μυστικό που ακολούθησε τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...