Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου –και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών-, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.
«Ο μοναδικός πραγματικός άνδρας» σε κυβέρνηση ανδρών
Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός του Ισραήλ από τον Μάρτιο του 1969 έως τον Ιούνιο του 1974. Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1898, πέθανε στις 8 Αυγούστου του 1978. Στέλεχος του κόμματος Μαπάι από το 1930 έως το 1968 και των Εργατικών από το 1968 έως το 1978. Είχε αποκτήσει από τον γάμο της ένα παιδί.
Το πορτρέτο: Για τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ήταν «ο μοναδικός πραγματικός άνδρας» της κυβέρνησής του. Η ίδια δεν έγινε πρωθυπουργός παρά μόνο στα 70 της χρόνια. Όταν συνέβη, όμως, ήταν η τρίτη γυναίκα στον κόσμο που αναλάμβανε αυτό το αξίωμα. Πριν από αυτό, είχε διευθύνει τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών. Κι ακόμη πιο πριν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ίδρυσαν το κράτος του Ισραήλ – αν το εβραϊκό κράτος έχει μια μητέρα, είναι αυτή.
Τι τύπος ήταν; Κυριαρχική, σίγουρη για τον εαυτό της, ξεροκέφαλη έως και αγύριστο κεφάλι, αλλά και θερμή και δοτική – έτσι την περιγράφει ο βιογράφος της. Α, και μάλλον όχι η ομόφυλη που θα λάτρευαν οι φεμινίστριες: η Γκόλντα Μέιρ θεωρούσε τη γυναικεία χειραφέτηση «ανοησία» κι έλεγε ότι «τα πραγματικά θύματα διάκρισης είναι οι άνδρες επειδή δεν μπορούν να κάνουν παιδιά» – τουλάχιστον το φεμινιστικό κίνημα θα μπορούσε να της αναγνωρίσει το χιούμορ.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν χαρακτηριστικά που της χρειάστηκαν όταν, μια γυναίκα αυτή χωρίς στρατιωτική εμπειρία σε μια χώρα που την ζητούσε από τους ηγέτες της, χρειάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο στις 4.30 τα ξημερώματα για να δώσει οδηγίες στους στρατηγούς της. Ηταν η γιορτή του Κιπούρ το 1973 και η έναρξη του τέταρτου αραβοϊσραηλινού πολέμου. Τον κέρδισε μέσα σε είκοσι ημέρες.
«Εχω μάθει να πυροβολώ φυσικά, αλλά δεν έτυχε ποτέ να σκοτώσω κανέναν» είχε πει σε μια συνέντευξή της στην Οριάνα Φαλάτσι. «Το λέω με πόνο: δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο να σκοτώνεις και να παίρνεις αποφάσεις με τις οποίες στέλνεις άλλους να σκοτώσουν. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ή μπορεί να είναι και χειρότερο».
Αύριο: Ιζαμπέλ Περόν
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News