355
Η Ανγκελα Μέρκελ από το 1991 έως τις ημέρες μας. Πώς αλλάζει η εξουσία τον άνθρωπο; | Herlinde Koelbl

Η Μέρκελ στην ίδια πόζα επί 26 χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 12:47
Η Ανγκελα Μέρκελ από το 1991 έως τις ημέρες μας. Πώς αλλάζει η εξουσία τον άνθρωπο;
|Herlinde Koelbl

Η Μέρκελ στην ίδια πόζα επί 26 χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 12:47

Με όρους πολιτικού κάρμα η Ανγκελα Μέρκελ είναι σχεδόν κάτι το μυθικό: Η άσημη Ανατολικογερμανίδα που έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στον πλανήτη. Η πορεία της όντως εντυπωσιακή, που κάνει για πολιτικό μυθιστόρημα.

Οταν έπεσε το Τείχος, διαλύθηκε η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και ενώθηκε όλη η Γερμανία σε ένα εκείνη βρέθηκε στο πλευρό του Χέλμουτ Κολ. Εκείνος σε μια προσπάθεια να αγκαλιάσει τους Ανατολικογερμανούς την έκανε υπουργό Γυναικών και Νεολαίας και μετά υπουργό Περιβάλλοντος. Ηταν τα χρόνια που η Μέρκελ έκανε τα πρώτα της βήματα στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών. Οταν η εξουσία άλλαξε χέρια, έφυγε ο Κολ και ανέλαβε τη χώρα ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκείνη κατάφερε να προσπεράσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ηγεσία του CDU. Και το 2005 έγινε καγκελάριος.

C7d2kwHV4AAxSBT
Πώς αλλάζει ο άνθρωπος. Η Μέρκελ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, άσημη πολιτικός του CDU, ως τις ημέρες μας, ισχυρότερη γυναίκα στον πλανήτη

Για τους Γερμανούς είναι πλέον η «mutti», η «μανούλα» τους.

Αυτήν την πορεία, όχι στα χρόνια της ΛΔΓ αλλά στα χρόνια της ενωμένης Γερμανίας, στα χρόνια της πορείας της προς την εξουσία, περιγράφει μια φωτογραφική εργασία που τιτλοφορείται «Traces of Power» (Ιχνη εξουσίας) και φιλοξενήθηκε στο περίφημο Haus der Kunst του Μονάχου.

Δεν είναι μόνο η Μέρκελ αντικείμενο της εργασίας. Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 1991 έως το 1998, η γερμανίδα φωτογράφος Ερλίντε Κεμπλ φωτογράφιζε στην ίδια πόζα 15 προσωπικότητες της πολιτικής και των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει σε ένα κάδρο πώς αλλάζει τον άνθρωπο η εξουσία. Φωτογράφισε έτσι και τον Σρέντερ ή τον (πρώην υπουργό Εξωτερικών) Γιόσκα Φίσερ.

Schröder
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ φωτογραφημένος από το 1991 έως το 2006. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διατέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, όταν τον διαδέχτηκε η Μέρκελ.

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι η Μέρκελ συνέχισε να ποζάρει στην Κεμπλ και αφότου το πρότζεκτ είναι ολοκληρωθεί. Ετσι υπάρχει μια εξιστόρηση της ζωής της από το 1991 έως και τις ημέρες μας.

«Μπορούσες να νιώσεις τη δύναμή της από την αρχή. Δεν ήταν όμως ματαιόδοξη. Ηταν αντικειμενική» σχολίασε η Κεμπλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News