Υπήρξαν γυναίκες παθιασμένες και ατρόμητες, γυναίκες επαναστάτριες, γυναίκες επικίνδυνες οι οποίες κατά τη διάρκεια του A’ και του B’ Παγκόσμιου Πολέμου πρόσφεραν τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους άλλες στην πατρίδα και άλλες στον εχθρό. Τα κίνητρά τους ήταν διαφορετικά αλλά είχαν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια ακαταμάχητη γοητεία την οποία αξιοποίησαν για την επίτευξη των όποιων στόχων τους.
Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, όπως η θρυλική χορεύτρια-εταίρα Μάτα Χάρι ή η «βασίλισσα της ερήμου» και «μητέρα» του σύγχρονου Ιράκ Γερτρούδη Μπελ, η συναρπαστική ζωή της οποίας μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον γερμανό σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ με πρωταγωνίστρια την Νικόλ Κίντμαν.
Κάποιες έδρασαν από ανιδιοτέλεια και αγάπη για την πατρίδα τους, κάποιες άλλες για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη. Πολλές από αυτές πέθαναν υπηρετώντας τον σκοπό τους, κάποιες από γηρατειά έχοντας ολοκληρώσει τα πιο περιπετειώδη κεφάλαια της ζωής τους, ενώ υπήρξαν και κάποιες που δολοφονήθηκαν από εραστές ή θαυμαστές τους.
Μάτα Χάρι
Η πιο διάσημη κατάσκοπος του κόσμου γεννήθηκε στην Ολλανδία, στις 7 Αυγούστου του 1876, με το όνομα Μαργκαρίτα Γερτρούδη Ζελ. Το 1905, έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο καταλήγει στο Παρίσι, όπου εργάζεται ως χορεύτρια σε καμπαρέ, αποκτώντας μεγάλη φήμη με το όνομα Μάτα Χάρι που σε ινδονησιακή διάλεκτο σημαίνει «ήλιος, μάτι της ημέρας». Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκοπεύει τους Γερμανούς αξιοποιώντας το διεθνές δίκτυο εραστών της. Στην τελευταία αποστολή της στην Ισπανία αποπλανεί γερμανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Εκείνος όμως αναφέρει μέσω τηλεγραφήματος στους δικούς του ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε να δουλεύει προς όφελος της Γερμανίας. Επιστρέφοντας στο Παρίσι συλλαμβάνεται, δικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελείται -στις 15 Οκτωβρίου του 1917- ως διπλή πράκτορας και υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών.
Χέντι Λαμάρ
Γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1913 στη Βιέννη από Εβραίους γονείς ενώ στη συνέχεια πολιτογραφήθηκε αμερικανίδα πολίτης. Το πραγματικό της όνομα ήταν Χέντβιχ Ίβα Μαρία Κίσλερ και πέρα από ηθοποιός – η πρώτη που εμφανίστηκε να συμμετέχει σε ερωτική σκηνή, «φτάνοντας» μάλιστα και σε οργασμό, στην «Έκσταση» (1933) του τσέχου Γκούσταβ Μαχάτι– διακρίθηκε και ως εφευρέτρια. Ανακάλυψε, από κοινού με τον πρωτοπόρο συνθέτη Τζορτζ Αντάιλ, την πρώτη μέθοδο διασποράς φάσματος που θα ήταν χρήσιμη στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για την καθοδήγηση των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών και την αποφυγή του κινδύνου παρεμβολής παρασίτων από τον εχθρό. Το αμερικανικό ναυτικό τελικά δεν υιοθέτησε την εφεύρεσή τους η οποία, ωστόσο, αποδείχτηκε καθοριστική για την εξέλιξη των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.
Ζοζεφίν Μπέικερ
«Η πιο συναρπαστική γυναίκα που θα μπορούσε να γνωρίσει κανείς», σύμφωνα με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, μνημονεύεται ως πρώτη «μαύρη» της σόου μπιζ που κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη. Το 1937 πολιτογραφήθηκε γαλλίδα πολίτης και αξιοποιώντας τόσο τη γοητεία όσο και τη φήμη της, βοήθησε στην Αντίσταση κατά των Ναζί ως πληροφοριοδότρια. Τα χρόνια μετά τον πόλεμο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα που διεξήγαγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Γερτρούδη Μπελ
Ιστορικός, αρχαιολόγος, εξερευνήτρια, κατάσκοπος, συγγραφέας, πολιτικός. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από πολλά χρόνια περιπλάνησης και παραμονής στη Μέση Ανατολή, η αγγλίδα Γερτρούδη Μπελ, κατέληξε στο Arab Bureau των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων που έδρευε στο Κάιρο, ως στέλεχος – μαζί με τον (Τόμας Έντουαρντ) Λόρενς της Αραβίας – του βρετανικού κατασκοπευτικού μηχανισμού. Μετά το τέλος του πολέμου, η αποκαλούμενη «βασίλισσα της ερήμου» σχεδίασε τα σύνορα του σύγχρονου Ιράκ και συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης.
Στέφανι Βον Χοχενλόχε
Αυστριακή πριγκίπισσα εβραϊκής καταγωγής, συνεργάτης των ναζιστών. Χωρισμένη με ένα παιδί, αλλά νεοτάτη, κατά τη δεκαετία του 1920 θα βρεθεί στον πυρήνα του Τρίτου Ράιχ χάρη στις σχέσεις που ανέπτυξε με προσωπικότητες όπως ο Χίτλερ, ο Χίμλερ, ο Γκέρινγκ και ο Φον Ρίμπεντροπ. Βρισκόταν στο στόχαστρο της βρετανικής αντικατασκοπίας ενώ την παρακολουθούσαν και οι Αμερικανοί. Κατάφερε να αποδράσει στην Καλιφόρνια αλλά μετά την ιαπωνική επιδρομή στο Περλ Χάρμπορ συνελήφθη από το FBI. Αφέθηκε ελεύθερη μετά το τέλος του πολέμου και αποσύρθηκε στην Ελβετία όπου έζησε πλουσιοπάροχα έως το θάνατό της το 1972.
Βιολέτ Μορίς
Γαλλίδα αθλήτρια η οποία διακρίθηκε στους Γυναικείους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1922 κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια. Από το 1936 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, εργάστηκε για την Γκεστάπο έως ότου εκτελέστηκε, το 1944, από μέλη της γαλλικής Αντίστασης ως προδότρια της Γαλλίας.
Νουρ Ιναγιάτ Καν
Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1914 από πατέρα ινδό Σούφι ευγενικής καταγωγής και μητέρα Αμερικανίδα. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε επιχειρήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ήταν μόλις 30 ετών όταν έπειτα από μια μακρά περίοδο φυλάκισης και βασανιστηρίων εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. «Ελευθερία!», ήταν η τελευταία λέξη που βγήκε από τα χείλη της πριν πέσει νεκρή από τους πυροβολισμούς των Ναζί.
Κριστίνα Σκάρμπεκ
Η γεννημένη στην Βαρσοβία πολωνή καλλονή ήταν η αγαπημένη κατάσκοπος του Τσώρτσιλ και μούσα του δημιουργού του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπεσε με αλεξίπτωτο στην κατεχόμενη Γαλλία, κατάφερε να περάσει αρκετές φορές στην κατεχόμενη Πολωνία με πλαστά στοιχεία, βοήθησε στην απελευθέρωση τριών βρετανών συναδέλφων της από την Γκεστάπο, ενώ όταν συνελήφθη στην Ουγγαρία δάγκωσε τη γλώσσα της τόσο δυνατά ώστε να ματώσει πείθοντας έτσι τους ανακριτές της να την απελευθερώσουν, επειδή δήθεν έπασχε από φυματίωση. Πέθανε άδοξα από τις μαχαιριές ενός ζηλιάρη εραστή της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News