318
Οσο νωρίτερα εντοπίσει μία γυναίκα τον καρκίνο, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης έχει | Shuttestock

Φάρμακο-ελπίδα για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 15:02
Οσο νωρίτερα εντοπίσει μία γυναίκα τον καρκίνο, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης έχει
|Shuttestock

Φάρμακο-ελπίδα για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 15:02

Μία νέα κλινική δοκιμή, που θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα σε όσες γυναίκες πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ξεκίνησαν ειδικοί στο Δουβλίνο.

Οι επιστήμονες θα διερευνήσουν εάν η δραστική ουσία ταλαζοπαρίμπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για την εξέλιξη της νόσου της γυναίκας να εντοπίζεται με προληπτικές εξετάσεις νωρίς και πριν δώσει μεταστάσεις, ώστε να υπάρχουν πολλές πιθανότητες πλήρους ίασης, όπως γράφει ο Guardian.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν εάν η ταλαζοπαρίμπη μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς με καρκίνο του μαστού τελικού σταδίου.

Η ταλαζοπαρίμπη είναι αντικαρκινικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός τύπου καρκίνου του μαστού (αρνητικός στον HER2 με μεταλλάξεις BRCA), ο οποίος έχει εξαπλωθεί πέρα από την αρχική εστία, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία δεν είναι πλέον αποτελεσματικά.

Η δραστική ουσία ταλαζοπαρίμπη αναστέλλει τη δράση των ενζύμων PARP (ένζυμα της πολυμεράσης της πολυαδενοδιφωσφορικής ριβόζης) που συμβάλλουν στην επιδιόρθωση του DNA που έχει υποστεί βλάβη, τόσο σε φυσιολογικά κύτταρα όσο και σε καρκινικά, κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης (πολλαπλασιασμού). Οταν αναστέλλεται η δράση των πρωτεϊνών PARP, το DNA που έχει υποστεί βλάβη στα καρκινικά κύτταρα δεν μπορεί να επιδιορθωθεί και, συνεπώς, τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της μελέτης, οι ειδικοί από το Δουβλίνο θα χρησιμοποιήσουν καρκινικά κύτταρα του μαστού που δώρισαν ασθενείς για να διαπιστώσουν εάν η ταλαζοπαρίμπη είναι αποτελεσματική στα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου που προέρχονται από τον μαστό. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ποντίκια.

«Σε προηγούμενη μελέτη μας, έχει φανεί ότι οι δευτερογενείς όγκοι του εγκεφάλου, με πρωτογενή εστία τον μαστό, κάνουν με διαφορετικό τρόπο την επιδιόρθωση του DNA και πιστεύουμε ότι τα φάρμακα της κατηγορίας των PARP θα μπορούσαν να τον κάνουν ευάλωτο», εξηγεί η Λέονι Γιανγκ, καθηγήτρια και μία από τις δύο υπεύθυνες της μελέτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...