1106
| Shutterstock/CreativeProtagon

Εχουμε λόγους να φοβόμαστε κι εμείς τους κοριούς;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2023, 10:06
|Shutterstock/CreativeProtagon

Εχουμε λόγους να φοβόμαστε κι εμείς τους κοριούς;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2023, 10:06

Από τις αρχές του φθινοπώρου οι κοριοί αποτελούσαν καθημερινό θέμα συζήτησης για τους Παριζιάνους. Τα ενοχλητικά αυτά έντομα είχαν σκορπίσει τον πανικό κάνοντας τις εμφανίσεις τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους: από μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία, έως νοσοκομεία, δωμάτια ξενοδοχείων και καταλύματα Airbnb.

«Κοριοί: Χειρότεροι και από βαμπίρ!», «Κοριοί! Τι ψύχωση!» ήταν οι τίτλοι εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας όπως η Le Parisien και η Liberation, κάνοντας τους Γάλλους να… φαγουρίζονται. Σύντομα, όμως, η φαγούρα εξαπλώθηκε πέρα από τα γαλλικά σύνορα, όταν influencers από τις ΗΠΑ άρχισαν να ανεβάζουν σχετικά βίντεο με το «γαζωμένο» δέρμα τους σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το TikTok.

Γιατί όλα αυτά τα επιδραστικά άτομα διασταυρώθηκαν με τους κοριούς την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα μια τοπική έξαρση να κλιμακωθεί σε διεθνή ψύχωση; Η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι αποτέλεσε το σημείο επαφής με τα αηδιαστικά αυτά έντομα, δημιουργώντας μια νέα δυναμική… τάση (και δεν αναφερόμαστε στην υψηλή ραπτική) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτοτε, η εντομοφοβία (εντός και εκτός συνόρων) έχει ανοίξει έναν παράλληλο διάλογο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, προβληματίζοντας τη γαλλική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν όταν ένας Παριζιάνος επιθεωρεί εξονυχιστικά το κάθισμα του κινηματογράφου ή του μετρό πριν καθίσει. Ούτε όταν ένας τουρίστας στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle ανοίγει για τελευταία φορά τη βαλίτσα του για να επιβεβαιώσει ότι τα αιμοδιψή αυτά έντομα δεν θα ταξιδέψουν μαζί του, με τελικό προορισμό το σπίτι του.

Μήπως, όμως, τέτοιου τύπου συμπεριφορές φλερτάρουν με τα όρια της εμμονής; Σύμφωνα με τους New York Times, τα στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Επαγγελματικής Ενωσης Καταπολέμησης Παρασίτων δείχνουν αύξηση της τάξης του 9,7% στις κλήσεις με αίτημα την εξολόθρευση κοριών. Ομως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος αυτή θα μπορούσε να εξηγηθεί από το κύμα ταξιδιωτών που έσπευσε να επισκεφτεί την Πόλη του Φωτός μετά το τέλος της πανδημίας.

Επιχείρηση απεντόμωσης με στόχο κοριούς σε διαμέρισμα στο Παρίσι (REUTERS/Manuel Ausloos)

«Υπάρχει μια αληθινή ψύχωση», δηλώνει ο Μισέλ Μπερενζέρ, εντομολόγος στο Ινστιτούτο Λοιμώξεων του Μεσογειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στη Μασσαλία, όπου μελετά –και εκτρέφει (!)– κοριούς εδώ και 10 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι μού τηλεφωνούν για να μου ζητήσουν να επισκεφτώ το σπίτι τους. Μου ζητάνε να ελέγξω για κοριούς, παρότι δεν έχουν τσιμπηθεί, δεν έχουν ταξιδέψει, αλλά φοβούνται ότι τους έχουν επειδή παρακολούθησαν διάφορα στο διαδίκτυο».

Οσο για την Ελλάδα, ξενοδοχείο στην ανατολική Αττική έκλεισε μια ολόκληρη πτέρυγα στην οποία φέρεται να είχαν καταλύσει γάλλοι τουρίστες και όπου εντοπίστηκαν κοριοί.

Ειδικοί αναφέρουν, πάντως, ότι οι κοριοί δεν είναι «εισαγόμενο είδος» για τη χώρα μας. Υπάρχουν, όπως σε όλον τον κόσμο, σε χώρους παραμονής κλειστών πληθυσμών, όπως τα στρατόπεδα, ενώ κατά καιρούς στο παρελθόν οι συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας έχουν καταγγείλει «επέλαση» κοριών ακόμη και σε νοσοκομεία.

Είναι πράγματι επικίνδυνοι;

«Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα που τρέφονται με αίμα. Δεν έχουν κεντρί, επομένως δεν τσιμπούν, αλλά δαγκώνουν τον άνθρωπο για να τραφούν, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από τρία έως δέκα λεπτά» εξηγεί στο Protagon ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, ο οποίος έχει δει ουκ ολίγα δήγματα κοριών στην επαγγελματική πορεία του.

Οπως αναφέρει ο κ. Παναγάκης, οι κοριοί μπορούν να είναι ορατοί με γυμνό μάτι, αφού φθάνουν σε μήκος έως και τα 7 χιλιοστά. Αλλά «δρουν» μόνο το βράδυ, ενώ την ημέρα κρύβονται.

«Οι κοριοί κρύβονται κάτω ή μέσα σε στρώματα, στους σκελετούς κρεβατιών και άλλων επίπλων, σε χαλιά, μοκέτες και κλινοσκεπάσματα. Γι’ αυτό και εντοπίζονται συνήθως σε χώρους συγχρωτισμού κλειστών πληθυσμών και όπου υπάρχει συχνή εναλλαγή ατόμων σε δωμάτια και κρεβάτια. Τέτοιοι χώροι είναι οι στρατώνες, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία. Στα σπίτια των αστικών περιοχών φθάνουν εκ μεταφοράς από χώρους όπως οι παραπάνω» προσθέτει.

Το δήγμα και η θεραπεία του

Το δήγμα του κοριού είναι κατά κανόνα ακίνδυνο. «Δήγματα από κοριούς παρατηρούμε κυρίως στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια. Οι περισσότεροι ασθενείς τα βλέπουν το πρωί που ξυπνούν, αφού οι κοριοί δαγκώνουν το βράδυ» εξηγεί ο δερματολόγος, επισημαίνοντας ότι το δήγμα καθαυτό δεν είναι επικίνδυνο, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνια η αλλεργική αντίδραση σε αυτό. «Ωστόσο, προκαλείται έντονος κνησμός και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δερματική λοίμωξη». Η θεραπεία είναι απλή, με σκευάσματα κατά του κνησμού και φάρμακα τοπικής εφαρμογής.

Πώς εξοντώνονται οι κοριοί

Το δύσκολο είναι να ξεφορτωθείς τους κοριούς εφόσον έχουν εγκατασταθεί στον χώρο σου. Αυτό διότι, όπως εξηγεί ο κ. Παναγάκης, οι κοριοί ζουν έως και 12 μήνες και μπορούν να μείνουν για πολύ μεγάλα διαστήματα ζωντανοί χωρίς να λαμβάνουν τροφή. Αυτό, σε συνδυασμό με τις καλές «κρυψώνες» τους, κάνει πιο δύσκολη την εξόντωσή τους.

Δεν αρκεί να γίνει απεντόμωση σε έναν χώρο με κοριούς, διότι σε πολλές περιπτώσεις τα έντομα αυτά είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα. Χρειάζεται και ψεκασμός με ατμό, ώστε η υψηλή θερμοκρασία να σκοτώσει τόσο τους κοριούς όσο και τα αυγά τους.

Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται στους 60°C τουλάχιστον μισή ώρα και να σιδερώνονται σε υψηλή θερμοκρασία, με έμφαση στις ραφές, όπου συχνά τρυπώνουν οι κοριοί.

Τι να προσέχουμε στα ταξίδια

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να εφαρμόσει τα παραπάνω όταν ταξιδεύει και διαμένει σε ξενοδοχεία. Σε αυτή την περίπτωση ελέγχουμε μακροσκοπικά τον χώρο για τυχόν ορατά έντομα.

«Εκτός Ελλάδας, ίσως είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας κάποιο τοπικό σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν υπάρξει δήγμα, αφού βεβαίως έχουμε συμβουλευθεί δερματολόγο» αναφέρει ο κ. Παναγάκης.

Η πραγματική πρόληψη αρχίζει όταν επιστρέφουμε από το ταξίδι και δεν θέλουμε το σπίτι μας να γίνει αποικία κοριών: Πλένουμε και σιδερώνουμε όλα τα ρούχα που πήραμε μαζί, σε υψηλή θερμοκρασία, και αφήνουμε τη βαλίτσα για πολλές μέρες έξω στον ήλιο.

Το «comeback» των κοριών

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κοριοί είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από το DDT, το ισχυρό πλην όμως τοξικό εντομοκτόνο που απαγορεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες όταν διαπιστώθηκαν οι βλαβερές επιπτώσεις του στα ζώα και στους ανθρώπους.

Γαλλική διαφήμιση φαρμάκου για τους κοριούς από το μακρινό 1900 (Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images)

Τα καφέ αυτά έντομα, όπως αναφέρουν οι New York Times, επέστρεψαν παγκοσμίως τη δεκαετία του 1990, λόγω της αντίστασης που ανέπτυξαν στα φυτοφάρμακα, της διεύρυνσης της αγοράς μεταχειρισμένων ειδών, αλλά και του αυξημένου αριθμού διεθνών ταξιδιών.

Το 2020, η γαλλική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή για τους κοριούς και «έτρεξε» μια διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η διενέργεια εθνικής μελέτης, της οποίας τα αποτελέσματα κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο. Τι αποκάλυψαν; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 11% των γαλλικών νοικοκυριών είχαν μολυνθεί από κοριούς μεταξύ 2017 και 2022.

Ο συνδυασμός της δημοσίευσης της μελέτης, της τουριστικής κινητικότητας, αλλά και της διαδραστικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η αιτία, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπερενζέρ, «που έχει προκληθεί αυτή η φρενίτιδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...