962
| REUTERS/ CreativeProtagon

Ετσι κατέληξε σε φιάσκο η εισβολή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 17:19
|REUTERS/ CreativeProtagon

Ετσι κατέληξε σε φιάσκο η εισβολή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 17:19

Tα σχέδια μάχης που είχαν καταστρώσει οι Ρώσοι για την εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου δείχνουν την άγρια και ανεξέλεγκτη βιασύνη του Πούτιν να καταλάβει την Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ των νεοϋορκέζικων Times.  Ο Πούτιν ήταν τόσο σίγουρος ότι ο στρατός του θα σάρωνε την Ουκρανία χωρίς να συναντήσει σοβαρή αντίσταση, που διέταξε τους στρατηγούς του να βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου 13 ώρες μετά την έναρξη της εισβολής.

Τα κομβόι με τα τανκς έγιναν εύκολοι στόχοι

Τα αερομεταφερθέντα στρατεύματα εισέβαλαν στη βόρεια πλευρά της Ουκρανίας, από τη Λευκορωσία, στις 24 Φεβρουαρίου. Αρχισαν την επιχείρηση στη 01:33 και είχαν στόχο να βρίσκονται στο Κίεβο, δηλαδή 225 χλμ. μακριά, στις 14:55 της ίδιας ημέρας, λένε τα δεδομένα που παρουσίασαν οι New York Times. Κατά τον σχεδιασμό, μία μονάδα του 26ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων έπρεπε να περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία και να πολεμήσει σε ένα σημείο πέρα από τον ποταμό Δνείπερο, περί τα 400 χλμ. μακριά, εντός του 24ώρου. Ωστόσο ο ρωσικός στρατός βάλτωσε γρήγορα και τα κομβόι από τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έγιναν εύκολοι στόχοι για τις ευκίνητες ουκρανικές δυνάμεις.

Τα αμερικανικά αντιαρματικά Javelin των Ουκρανών κατατρόπωσαν ρωσικές δυνάμεις 30.000 ανδρών στην περιοχή του Τσερνίχιβ. «Στην πρώτη μάχη πέσαμε σε ενέδρα και εγώ τραυματίστηκα» δήλωσε ένας ρώσος στρατιώτης. «Εμεινα 24 ώρες ξαπλωμένος σε ένα χωράφι, αφού είχα χάσει το ένα πόδι μου, και περίμενα τη μονάδα μου να έρθει να με παραλάβει».

Ανεκπαίδευτοι εστάλησαν στο σφαγείο

Η κατάσταση του ρωσικού στρατού ήταν άθλια όταν εισέβαλε στην Ουκρανία: «Οι ρώσοι στρατιώτες πήγαν στη μάχη με λίγα τρόφιμα, λίγες σφαίρες και με πληροφορίες που είχαν ‘‘κατεβάσει’’ από τη Wikipedia όσον αφορά τα ίδια τους τα όπλα. Είχαν χάρτες του 1960 ή δεν είχαν καθόλου χάρτες, μιλούσαν σε ανοιχτές γραμμές κινητής τηλεφωνίας αποκαλύπτοντας τις θέσεις τους και εκθέτοντας την ανικανότητα και την αταξία που επικρατούσε στις γραμμές τους. Είχαν εντολές να τηρήσουν εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα και εξέφραζαν παράπονα ότι έχουν σταλεί σε ‘‘κρεατομηχανή’’» έγραψαν οι Αμερικανοί.

«Οι άνδρες της 155ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών έψαχναν στα τυφλά, δεν είχαν χάρτες, ούτε στοιχειώδη εξοπλισμό για αντιμετώπιση τραυμάτων ή λειτουργικά γουόκι-τάκι. Στρατολογήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Νωρίτερα, ως πολίτες, έβλεπαν στη ρωσική τηλεόραση τις δήθεν νίκες του ρωσικού στρατού. Δεν περίμεναν να πολεμήσουν, όπως του είχαν διαβεβαιώσει οι διοικητές τους, έτσι δεν έδωσαν σημασία στην έλλειψη πολεμοφοδίων, τροφής, ατομικής εκπαίδευσης, αεροπορικής κάλυψης, και σε όλα τα άλλα άκρως ανησυχητικά πράγματα που τους αφορούσαν. Μόνο όταν οι οβίδες άρχισαν να συντρίβονται γύρω τους, κομματιάζοντας τους συντρόφους τους, κατάλαβαν πόσο άσχημα είχαν εξαπατηθεί.

»Πεσμένος κατάχαμα, ένας επίστρατος Ρώσος θυμήθηκε ότι άνοιξε τα μάτια του και έπαθε σοκ: τα σώματα των συντρόφων του ήταν σκορπισμένα σε κομμάτια στο χωράφι. Ο ίδιος είχε τραύμα στην κοιλιά. Από τους 60 φαντάρους της διμοιρίας του εκείνη την ημέρα προς το τέλος του Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν οι 40 είπε ο ίδιος ο τραυματίας αργότερα, στο νοσοκομείο. ”Δεν είναι πόλεμος” είπε ο Μιχαήλ. ”Είναι η καταστροφή του ρωσικού λαού από τους δικούς του ηγέτες». 

Οι Αμερικανοί έσωσαν τον Γκερασίμοφ 

Νωρίτερα, στους εαρινούς μήνες του πολέμου, είχαν συμβεί πράγματα που έμειναν μέχρι τώρα λίγο-πολύ κρυφά. Καθώς οι Ρώσοι υποχωρούσαν, η Ουκρανία άρχισε να στοχεύει ακόμη και ρώσους στρατηγούς που είχαν μεταβεί στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα τον Απρίλιο οι Ουκρανοί θα σκότωναν τον ρώσο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ που βρέθηκε στο μέτωπο αν δεν επενέβαιναν οι Αμερικανοί.

Η λογική των Αμερικανών ήταν απλή: η εξόντωσή του θα πυροδοτούσε κλιμάκωση του πολέμου. Ετσι έπεισαν τον Ζελένσκι να μην τη διαπράξει. «Τους είπαμε να μην το κάνουν» δήλωσε ένας (ανώνυμος) αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος. «Ε, αυτό παραήταν». Η προειδοποίηση των ΗΠΑ ήρθε πάντως με καθυστέρηση, όταν οι Ουκρανοί είχαν αρχίσει την επίθεσή τους. Ο Γκερασίμοφ κατάφερε να γλιτώσει, όμως δεκάδες άλλοι αξιωματικοί των Ρώσων σκοτώθηκαν. «Στοχοποιήσαμε τον Γκερασίμοφ και χτυπήσαμε το αρχηγείο του», δήλωσε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι. «Πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί πέθαναν, αλλά αυτός ξέφυγε».

Πήγαιναν με κλούβες, έπεσαν στη φάκα 

Και το ρεπορτάζ συνέχισε κάνοντας απολογισμό και αποτίμηση των γεγονότων: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν δύο χρόνια, ο Πούτιν έζησε σε απόλυτη απομόνωση στην κατοικία του κοντά στη Μόσχα. Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος εκείνου του χρόνου του το πέρασε σκεπτόμενος εμμονικά την Ουκρανία. Προφανώς δεν είχε διανοηθεί ότι ο κακώς προετοιμασμένος και κακώς εξοπλισμένος στρατός του θα είχε πρόβλημα επιχειρώντας να καταλάβει το Κίεβο. Μάλιστα οι Ρώσοι είχαν συμπεριλάβει στις δυνάμεις εισβολής και αστυνομικές κλούβες για την καταστολή των διαδηλώσεων μετά την κατάληψη του Κιέβου». Μία «πηγή κοντά στον ουκρανικό στρατό» το επιβεβαίωσε: : «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι, τελικά, ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο να νικήσουμε τους Ρώσους»…

Το μεγάλο φιάσκο των ρωσικών media 

Το ρεπορτάζ ασχολήθηκε και με τη ρωσική προπαγάνδα: «Με το Κρεμλίνο να περιμένει τη γρήγορη νίκη, τα ρωσικά κρατικά media κλήθηκαν να προετοιμάσουν θριαμβευτικά άρθρα. Κάποιο από αυτά, που έφερε τον τίτλο ‘‘Η νέα παγκόσμια τάξη’’, δημοσιεύτηκε εκ λάθους την τρίτη ημέρα του πολέμου από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. ‘‘Η Ουκρανία επέστρεψε στη Ρωσία’’ έγραφε. ‘‘Η Δυτική παγκόσμια κυριαρχία μπορεί να θεωρηθεί εντελώς και οριστικά τελειωμένη’’. Εξαφανίστηκε γρήγορα από τον ιστότοπο».

Και το ρεπορτάζ  συνέχισε με τα θύματα: «Δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου». Ολα αυτά επέφεραν πολιτικά αποτελέσματα: «Η υποστήριξη στην εισβολή έχει αρχίσει να καταρρέει, αφού μόνο ένας στους τέσσερις Ρώσους θέλει να παραμείνει ο στρατός στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο στοιχείο περιλαμβάνεται σε γκάλοπ του Κρεμλίνου, το οποίο διέρρευσε».

Θα επαναληφθεί εκστρατεία κατά του Κιέβου;

Σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει άλλη μία προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο, τον επόμενο μήνα μάλιστα, έτσι ο Ζελένσκι δήλωσε ότι προετοιμάζεται για κάθε σενάριο. Οι Times του Λονδίνου μάλιστα ανέφεραν ότι ο Πούτιν σιγοντάρεται από ορισμένους «φιλοπόλεμους» κλακαδόρους, ενώ στα ρωσικά media ακούγονται φωνές σαν του Αντον Κρασόφσκι, παρουσιαστή του RT, «ο οποίος ζήτησε να πνιγούν ή να καούν ζωντανά τα παιδιά της Ουκρανίας»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...