737
Εργαστήρια σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για τη δημιουργία του εμβολίου | Reuters

Ετοιμάζουν το εμβόλιο για τον ιό της Γουχάν – πότε θα κυκλοφορήσει

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Φεβρουαρίου 2020, 07:30
Εργαστήρια σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για τη δημιουργία του εμβολίου
|Reuters

Ετοιμάζουν το εμβόλιο για τον ιό της Γουχάν – πότε θα κυκλοφορήσει

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Φεβρουαρίου 2020, 07:30

Ενα εμβόλιο κατάφεραν να παρασκευάσουν κινέζοι επιστήμονες, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ασπίδα» στον οργανισμό έναντι της πρόληψης του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να ανέβει στα ράφια των φαρμακείων, διότι θα πρέπει να αποδειχθεί η ασφάλειά του. Δηλαδή, πρέπει μέσα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους να φανεί ότι το όφελός του είναι πολύ μεγαλύτερο από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσε να έχει.

Οπως, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, «για να εγκριθεί ένα υποψήφιο εμβόλιο, οι διαδικασίες ασφαλείας που θα πρέπει να περάσει διαρκούν τουλάχιστον ένα χρόνο. Ωστόσο, ως πράξη αυτό αναδεικνύει την ταχύτητα με την οποία κατάφεραν να ανταποκριθούν οι βιοπαθολόγοι στο ξέσπασμα του ιού».

Η ανακοίνωση των Κινέζων έγινε αφότου ερευνητές στην Αυστραλία κατάφεραν να συνθέσουν τον κορονοϊό της Γουχάν στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας δείγμα από έναν ασθενή που είχε μολυνθεί.

Ολα τα εμβόλια έχουν πάντα τεχνητά στελέχη των ιών, κάποιες φορές και ζωντανούς τους ίδιους τους ιούς, αλλά αποδυναμωμένους. Μόνο αναλύοντας έναν ιό μπορεί κάποιος να αποκαλύψει τα μυστικά του και να δημιουργήσει τεχνητά αντίγραφα για να φτιάξει εμβόλια.

Ωστόσο, στην περίπτωση που κηρυχθεί παγκόσμια επιδημία, η διαδικασία αλλάζει άρδην και το εμβόλιο μπαίνει σε φάση παραγωγής την επόμενη ημέρα.

«Αν υπάρχει επείγουσα κατάσταση και ανάγκη να επιταχυνθεί η αξιολόγηση, τα στοιχεία που υποβάλλονται από τους παρασκευαστές αξιολογούνται άμεσα», όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Αμεση έγκριση

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι παρασκευαστές εμβολίων μπορούν να λάβουν άμεση έγκριση και γίνεται μόνο σε φάσεις επιδημίας ή πανδημίας, και όχι «έξαρσης», πράγμα που ισχύει τώρα για τον κορονοϊό της Γουχάν. Μάλιστα, την κήρυξη «επιδημίας» θα πρέπει να την κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπειτα από συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων και όχι οποιαδήποτε τοπική υγειονομική αρχή.

Ο πρώτος τρόπος αφορά τη διαδικασία των «πρότυπων εμβολίων-mock up». Ενα πανδημικό πρότυπο εμβόλιο είναι αυτό που έχει παρασκευαστεί εκ των προτέρων για μια μελλοντική πανδημία, χρησιμοποιώντας ένα στέλεχος το οποίο θα μπορούσε να την προκαλέσει, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε προηγουμένως το πραγματικό στέλεχος του ιού που θα την προκαλέσει. Δηλαδή στο εργαστήριο δημιουργούνται πιθανά στελέχη ιού από μεταλλάξεις ιών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν την εξέλιξή τους τα επόμενα χρόνια.

Οι εταιρείες εκπονούν πλήρεις μελέτες σχετικά με την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πρότυπου εμβολίου και από τη στιγμή που το πανδημικό στέλεχος γίνει γνωστό, χρησιμοποιείται προκειμένου να αντικαταστήσει το αρχικό στέλεχος του ιού στη βάση του.

Οι αρχικές μελέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προβλεφθεί πώς θα ανταποκριθούν στο εμβόλιο οι άνθρωποι από τη στιγμή που θα συμπεριληφθεί το νέο πανδημικό στέλεχος.

Ο δεύτερος τρόπος είναι αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο «από το μηδέν». Αυτό απαιτεί μια νέα, πλήρη διαδικασία έγκρισης και για τον λόγο αυτό απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από ότι για τα πρότυπα εμβόλια.

Αρα, στην περίπτωση που κηρυχθεί επιδημία, στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια θα αφαιρεθεί ένα στέλεχος ιού και θα ενσωματωθεί ο νέος πανδημικός.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα αβγά. Δεν υπάρχουν αρκετά φρέσκα αβγά ώστε να καλλιεργηθούν εκατομμύρια εμβόλια με τη μία, αφού ο ιός αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται μέσα σε αβγό.

Ταχύτητα στις εξελίξεις

Η ανάλυση του γονιδιώματος (αλληλουχία DNA) από τους κινέζους ειδικούς σε μόλις μερικές ημέρες, είναι κάτι που αλλάζει όλο το παιχνίδι στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Το 2002 για να μάθουμε τα μυστικά του DNA του ιού Sars, απαιτήθηκαν πέντε ολόκληροι μήνες.

Αναλύσεις και στην Ελλάδα

Την ίδια διαδικασία, αναζητώντας διαφορετικές πληροφορίες στο γενετικό υλικό του ιού, έκαναν μέσα σε δέκα ημέρες και έλληνες επιστήμονες.

Αυτό που αποκάλυψαν είναι ότι η πιο πιθανή πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού είναι οι νυχτερίδες και επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός προήλθε από ερπετά.

Η έρευνα έδειξε ότι «ο ιός με τη μεγαλύτερη γενετική ομολογία, μέχρι σήμερα, με τον ιό 2019-nCoV είναι το στέλεχος RaTG13 που απομονώθηκε από νυχτερίδα στην Κίνα, άρα ο ιός προήλθε από νυχτερίδα».

Η μελέτη έχει τίτλο «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event» και έγινε στο εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από τον επίκουρο καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, τον καθηγητή Γεώργιο Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infection Genetics and Evolution.

Αυξάνονται οι νεκροί

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 7.711 επιβεβαιωμένα περιστατικά, πλέον σε όλη την επικράτεια της Κίνας, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 170.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...