Μια νέα τάση αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Πολλοί αρχιτέκτονες δείχνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το τσιμέντο, το ατσάλι, την πέτρα και τα υπόλοιπα δομικά υλικά που κυριαρχούν στην κατασκευή κτιρίων τα τελευταία 100 έτη. Την εμφάνιση τους κάνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερα κτίρια που το βασικό τους δομικό υλικό είναι το ταπεινό ξύλο. Η κατασκευή μεγάλων κτιρίων από ξύλο μέχρι πρόσφατα κολλούσε σε δύο καίρια ζητήματα, σε αυτό της στατικότητας αλλά και σε αυτό της πυρασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται νέες τεχνικές με τις οποίες γίνεται εφικτή η κατασκευή μεγάλων κτιρίων από ξύλο τα οποία στέκονται γερά στα θεμέλια τους ενώ παράλληλα δεν είναι εύφλεκτα.
Σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο κατασκευάζονται αυτή την στιγμή μεγάλα ξύλινα κτίρια. Το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο αυτή την στιγμή είναι το Brock Commons Tallwood House, μια φοιτητική εστία ύψους 53 μέτρων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά. Ομως σε λίγους μήνες το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο θα βρίσκεται στην Βιέννη αφού ολοκληρώνεται η κατασκευή του HoHo Tower ενός ξύλινου κτιρίου 24 ορόφων με ύψος 84 μέτρα. Το κτίριο αυτό θα αποτελείται σε ποσοστό 76% από ξύλο και το οικολογικό όφελος του θα είναι πολύ μεγάλο. Υπολογίζεται ότι η κατασκευή του HoHo Tower θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα 2,800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους σε σύγκριση με αντίστοιχου μεγέθους κτίρια από τσιμέντο και ατσάλι. Το κτίριο αυτό θα φιλοξενεί ένα ξενοδοχείο, διαμερίσματα και γραφεία.
Πριν από λίγες μέρες η ιαπωνική αρχιτεκτονική εταιρεία Nikken Sekkei παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο της το οποίο ονόμασε «W350 Project».
Το σχέδιο αυτό αφορά την κατασκευή ενός ξύλινου ουρανοξύστη στο Τόκιο που θα έχει ύψος 350 μέτρων! Το κτίριο αυτό θα έχει 70 ορόφους και θα φιλοξενεί ένα ξενοδοχείο, καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα. Το 90% του ξύλινου ουρανοξύστη θα αποτελείται σε ποσοστό 90% από ξύλο, 10% από ατσάλι και η κατασκευή του υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 23 έτη.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του αυτός ο ξύλινος ουρανοξύστης θα είναι όχι μόνο το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον πλανήτη αλλά και το ψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο (ξύλινο ή μη) στην Ιαπωνία. Απώτερος στόχος όσων προωθούν την κατασκευή μεγάλων ξύλινων κτιρίων είναι να αλλάξουν το… τσιμεντένιο δέρμα των πόλεων με το φιλικότερο στο περιβάλλον ξύλινο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News