Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως είναι απλώς φαντασίωση να περιμένουμε ότι με κάποιο τρόπο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κινητοποιηθεί για να να καταπολεμήσει την ηλικιακή παρακμή του εγκεφάλου, να επιμηκύνει, με άλλα λόγια, τη νεότητα.
Κάποιοι, όμως, θεωρούν ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ένα εμβόλιο νεότητας!
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, μια ομάδα ερευνητών του ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann δήλωσε πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να το πετύχουμε.
Σύμφωνα με αυτούς, «η πιθανή αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, με απώτερο φιλόδοξο στόχο την ανάπτυξη μιας ανοσοθεραπείας κατά της γήρανσης».
Καθώς γερνάμε διαταράσσεται η ισορροπία των αμυντικών κυττάρων που παράγουμε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φλεγμονής και του αριθμού των γερασμένων κυττάρων ή των λεγόμενων κυττάρων «ζόμπι», που παραμένουν στο σώμα μας ενώ θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Weizmann δήλωσαν ότι διερευνούν τρόπους ενίσχυσης των Τ-κυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο, ενώ αναζητούν αντιγονικούς προσδιοριστές (ή επιτόπους, όπως λέγονται τα τμήματα των μορίων που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό με σκοπό την απόκριση) του εγκεφάλου, από τους οποίους θα μπορούσε να προκύψει ένα εμβόλιο κατά της γήρανσης.
«Είναι συναρπαστικό να οραματιζόμαστε μια προσέγγιση που στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα για τη μείωση της απειλής από τους εσωτερικούς μας εχθρούς που προκαλούν την ηλικιακή παρακμή μας. Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να κάνουμε αυτές τις δυνατότητες πραγματικότητα» ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους Times.
Τι κάνουμε μέχρι να φτιαχτεί το εμβόλιο
Κι αν είμαστε πιο κοντά από ποτέ, σίγουρα δεν είμαστε εκεί. Οπότε προς το παρόν ακολουθούμε στρατηγικές δοκιμασμένες στον χρόνο και στον «πόλεμο» κατά του γήρατος.
Η διατήρηση υγιεινών συνηθειών ζωής, η πρόληψη, η χρήση γεροντολυτικών [φάρμακα που καθαρίζουν τα κύτταρα-ζόμπι], υπόσχονται πολλά για την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Eιδική έκδοση του περιοδικού Neuron για τη γήρανση παρουσιάζει μια έρευνα που δείχνει ότι ο «θερμιδικός περιορισμός», ο οποίος μπορεί να επιτυγχάνεται με «κλασική» ή διαλειμματική δίαιτα, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, καθώς εξομαλύνει την ροή του αίματος στον φλοιό του εγκεφάλου, η οποία μειώνεται καθώς γερνάμε.
Την έρευνα υπογράφουν ερευνητές του Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη οι οποίοι, σύμφωνα με τους Times, προσθέτουν ότι η άσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει την απώλεια των λεγόμενων περικυττάρων. Τα περιαγγειακά κύτταρα ή περικύτταρα καλύπτουν την επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν στην ακεραιότητα και σταθερότητά τους.
Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ αναδεικνύει τη σημασία του συνεχόμενου νυχτερινού ύπνου, ο οποίος βοηθά στο να καθαρίζει ο εγκέφαλος από τα «δυνητικά επιβλαβή απόβλητα».
Η διαδικασία αυτή, που είναι «δουλειά» του γλυμφατικού συστήματος του εγκεφάλου, είναι πιο αποτελεσματική στο στάδιο του βαθέος ύπνου. «[Αυτό] όχι μόνο αναδεικνύει τη σημασία του ύπνου για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι οι διαταραχές του ύπνου που αυξάνονται με την ηλικία μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις δυνατότητες καθαρισμού των αποβλήτων του εγκεφάλου» αναφέρει η παραπάνω μελέτη.
Η αναζήτηση θεραπείας για καταστάσεις όπως η υπνική άπνοια και η αϋπνία θα μπορούσε να αποδειχτεί το κλειδί για την αναχαίτιση των γνωστικών επιπτώσεων της γήρανσης. Με λίγα λόγια, η υγιεινή ζωή δεν σε κρατάει μόνον υγιή, αλλά και νέο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News