Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, που αποδίδει καλύτερα από τους γιατρούς στις προβλέψεις σχετικά με τις πιθανότητες κάποιοι ασθενείς να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η τεχνολογία αυτή ανακαλύφθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Βασίστηκε σε 40.000 ασθενείς νοσοκομείων του Ηνωμένου Βασιλείου και μπορεί να εντοπίσει άτομα με πρώιμα καρδιακά προβλήματα, τα οποία χάνονται στις αξονικές τομογραφίες όταν αυτές εξετάζονται από ανθρώπινο μάτι.
Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν προληπτική θεραπεία, όπως με στατίνες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να υποφέρουν ή να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό κατά την επόμενη δεκαετία. Το εργαλείο ΤΝ εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε πέντε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ερευνητές ελπίζουν ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξή του.
Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 350.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία καρδιάς – την τυπική εξέταση για τον εντοπισμό στενώσεων ή αποφράξεων στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία σχεδόν κατά το ήμισυ.
Τα τρία τέταρτα όσων υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, συνήθως μετά από πόνους στο στήθος, δεν εμφανίζουν σαφή σημάδια σημαντικής στένωσης, και οι ασθενείς συχνά καθησυχάζονται και εξέρχονται του νοσοκομείου. Αλλά πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή επειδή μικρές, μη ανιχνεύσιμες στενώσεις μπορεί να σπάσουν εάν προκαλέσουν φλεγμονές και φράξουν τις καρδιακές αρτηρίες.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν το πρόγραμμα ΤΝ σε δεδομένα από 40.000 ασθενείς για να εξετάσουν τις αλλαγές στο λίπος γύρω από τις φλεγμονώδεις αρτηρίες και να ανιχνεύσουν πληροφορίες για στένωση και άλλους κλινικούς παράγοντες κινδύνου, ώστε να προβλέψουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών.
Μεταξύ εκείνων που δεν εμφανίζουν εμπόδια στις αρτηρίες τους, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία τους έχουν περισσότερο από δεκαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Το εργαλείο της ΤΝ δοκιμάστηκε σε άλλους 3.393 ασθενείς σε διάστημα περίπου οκτώ ετών και διαπιστώθηκε ότι το λογισμικό του ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι βαθμολογίες κινδύνου που δημιουργήθηκαν από την ΤΝ παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στους γιατρούς 744 ασθενών, με το 45% των ασθενών να τροποποιούν τα πλάνα της θεραπείας τους.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εργαλείο είναι οικονομικά αποδοτικό σε σύγκριση με τη συμβατική περίθαλψη του βρετανικού ΕΣΥ, και υπολόγισαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε 20% λιγότερα καρδιακά επεισόδια και σε 8% λιγότερους καρδιακούς θανάτους και εγκεφαλικά μεταξύ εκείνων που έκαναν το τεστ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News