Οι αράχνες πλέκουν περίπλοκους ιστούς από μετάξι, οι οποίοι λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κατοικία για αυτές αλλά και ως… παγίδα για τα θηράματά τους. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph, ερευνητές του MIT βρήκαν τρόπο για να «μεταφράσουν» τη δομή ενός ιστού αράχνης σε μουσική.
Αυτή η μετάφραση μπορεί σε πρώτο επίπεδο να αποκαλύψει στους ερευνητές στοιχεία για τον τρόπο κατασκευής των ιστών από τις αράχνες. Σε δεύτερο επίπεδο, τα στοιχεία που θα προκύψουν μπορεί να βρουν εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που ξεκινούν από την ζωολογία, προχωρούν στη μουσική και καταλήγουν στους τρισδιάστατους εκτυπωτές.
«Η αράχνη ζει σε ένα περιβάλλον δονούμενων χορδών. Δεν βλέπουν πολύ καλά, οπότε αισθάνονται τον κόσμο τους μέσω δονήσεων, οι οποίες έχουν διαφορετικές συχνότητες. Τέτοιες δονήσεις συμβαίνουν, για παράδειγμα, όταν η αράχνη τεντώνει ένα μεταξωτό σκέλος κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή όταν ο άνεμος ή μια παγιδευμένη μύγα κινεί τον ιστό. Οι ιστοί θα μπορούσαν να είναι μια νέα πηγή μουσικής έμπνευσης, πολύ διαφορετική από τη συνήθη ανθρώπινη εμπειρία» αναφέρει ο Μάρκους Μπιούλερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η μουσική
Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, οι ερευνητές σάρωσαν έναν ιστό αράχνης για να αποτυπώσουν τη δομή του σε δύο διαστάσεις και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αλγόριθμους, με τη βοήθεια των οποίων ανακατασκευάστηκε ο ιστός τρισδιάστατα.
Εχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους, οι ερευνητές σάρωσαν έναν φυσικό ιστό αράχνης με λέιζερ και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αλγόριθμους υπολογιστών για την ανακατασκευή του τρισδιάστατου δικτύου του. Επειτα συνέδεσαν διάφορα τμήματα του με συγκεκριμένες συχνότητες ήχου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κάποιες «νότες». Με αυτές συνέθεσαν μελωδίες που βασίζονταν στην τρισδιάστατη δομή του.
Επόμενη κίνησή τους ήταν να κατασκευάσουν ένα όργανο που έμοιαζε με άρπα, το οποίο παρήγαγε τη μουσική της… αράχνης. Μάλιστα οι ερευνητές δεν κράτησαν για τον εαυτό τους αυτή τη μουσική, αλλά έδωσαν αρκετές ζωντανές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο για να την παρουσιάσουν. «Οι ήχοι του οργάνου αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο οι αράχνες κατασκευάζουν τον ιστό τους» αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι δεν σταμάτησαν την προσπάθειά τους στην παραγωγή της μουσικής… των αραχνών. Δημιούργησαν ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες του να εισχωρήσουν οπτικά και ακουστικά σε ένα ιστό αράχνης.
Συνομιλώντας με τις αράχνες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με όσα έκαναν μπορούν να διερευνήσουν τη χρονική ακολουθία της κατασκευής ενός ιστού. Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί θεωρητικά να επιτευχθεί η κατασκευή τρισδιάστατων εκτυπωτών, που μιμούμενοι τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί τον ιστό της μια αράχνη, θα κατασκευάζουν πολύπλοκα μικροηλεκτρονικά κυκλώματα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα κατέγραψε δονήσεις ιστού που παρήχθησαν ενώ η αράχνη έκανε διαφόρων ειδών ενέργειες, είτε κατασκευάζοντας τον ιστό είτε αποστέλλοντας κάποιου είδους σήματα, είτε επικοινωνώντας με άλλες αράχνες. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές έχουν θέσει έναν ακόμη πιο «προχωρημένο» στόχο. Θέλουν να μάθουν τη γλώσσα των αραχνών για να επικοινωνήσουν μαζί τους! «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθετικά σήματα για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αράχνης», λέει ο Μπιούλερ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News