368
|

Επιβεβαίωση: Aποτελεσματική προστασία από την Ομικρον με την τρίτη δόση

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 08:43

Επιβεβαίωση: Aποτελεσματική προστασία από την Ομικρον με την τρίτη δόση

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 08:43

Η τρίτη ενισχυτική-αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 αυξάνει με επιτυχία τα επίπεδα των αντισωμάτων, έτσι ώστε να μπορούν πλέον να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις δύο δόσεις επαρκώς. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει βρετανική εργαστηριακή έρευνα, με τη συμμετοχή έλληνα επιστήμονα της Διασποράς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων ο δρ Γιώργος Κασσιώτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας των Ρετροϊών και καθηγητής Ιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Κολλεγίου Imperial, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, βρήκαν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται στους ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, είναι λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την Ομικρον, σε σχέση με τις παραλλαγές Αλφα και Δέλτα.

Ενδεικτικά, σε όσους έκαναν δύο δόσεις Pfizer, τα επίπεδα αντισωμάτων βρέθηκαν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα έναντι της Ομικρον από ό,τι έναντι της Δέλτα έπειτα από δύο δόσεις.

Σε όσους είχαν κάνει δύο δόσεις Astra Zeneca, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Ομικρον ήταν πολύ χαμηλά για να μετρηθούν.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν 620 δείγματα αίματος από 364 ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα τους αποτελεσματικά, ώστε να εξουδετερώνουν πλέον την Ομικρον.

Στους ανθρώπους που έκαναν και τις τρεις δόσεις με Pfizer/BioNTech, τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Ομικρον μετά την ενισχυτική δόση είναι παρόμοια με εκείνα κατά της Δέλτα έπειτα από δύο δόσεις. Συνολικά, τα επίπεδα αντισωμάτων είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερα έναντι της Ομικρον μετά τις τρεις δόσεις, συγκριτικά με τις δύο δόσεις.

Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Ομικρον βρέθηκαν επίσης στους ανθρώπους που έκαναν δύο δόσεις, είτε Pfizer είτε Astra Zeneca, και επίσης εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν τέτοια συμπτώματα λοίμωξης.

Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων από μόνα τους δεν προβλέπουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αποτελούν έναν πολύ καλό δείκτη προστασίας έναντι της σοβαρής Covid-19. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου είναι αναγκαίες για να μεγιστοποιηθεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης και του κινδύνου νοσηλείας λόγω Covid-19.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το συνθετικό μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy (sotrovimab), που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία ασθενών που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, μπορεί να εξουδετερώσει την Ομικρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News