390
Αλκοόλ ναι, αλλά με μέτρο μετά τον εμβολιασμό (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ μετά το εμβόλιο του κορονοϊού;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 16:29
Αλκοόλ ναι, αλλά με μέτρο μετά τον εμβολιασμό (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ μετά το εμβόλιο του κορονοϊού;

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 16:29

Επειτα από έναν χρόνο πανδημίας, ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία για να το γιορτάσουμε με λίγο αλκοόλ. Μήπως όμως το ποτό μετά το εμβόλιο θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί και θα μειώσει τη δράση και τελικά την αποτελεσματικότητά του;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε, όπως γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ).

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα ή δύο ποτηράκια θα μπορούσαν να καταστήσουν οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικό. Μάλιστα, σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι, μακροπρόθεσμα, μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ θα μπορούσαν να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού μειώνουν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα αν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά και τη δράση του εμβολίου, σύμφωνα με ειδικούς.

Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζονται μέχρι δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, ενώ ως υπερβολική κατανάλωση ορίζονται από τέσσερα και περισσότερα την ημέρα για τους άνδρες και τρία ποτήρια για τις γυναίκες.

Ως «μερίδα» ορίζονται τα 42 ml βασικό αλκοολούχο ποτό (βότκα, ουίσκι, τζιν), ή 140 ml κρασί, ή τα 340 ml μπίρα.

«Αν είστε τύπος που καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν πιείτε κατά την περίοδο του εμβολισμού», εξηγεί στους ΝΥΤ ο Ιλχέμ Μεσαουντί, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ιών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε τι σημαίνει η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Διότι είναι επικίνδυνο να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, επειδή η επίδρασή του στα βιολογικά συστήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το ανοσοποιητικό, είναι σοβαρή», συμπληρώνει ο ίδιος.

Δεδομένου ότι απαιτούνται εβδομάδες μέχρι το εμβόλιο να δημιουργήσει αρκετά προστατευτικά αντισώματα για τον κορονοϊό, οτιδήποτε παρεμβαίνει στην ανοσολογική ανταπόκριση είναι ανησυχητικό. Αρα, η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, τουλάχιστον για 15 ημέρες μετά και τη δεύτερη δόση.

Κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα του εμβολιασμού

Σύμφωνα με έρευνες που επικαλούνται οι NΥΤ, η κατανάλωση αλκοόλ τις πρώτες ημέρες του εμβολιασμού ενδέχεται να κάνει πιο έντονες ή αισθητές οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Αδιαθεσία, πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα μπορούν να γίνουν πιο έντονοι ως συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, αν κάποιος καταναλώνει τις πρώτες ημέρες αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα ποτηράκι ποτό δεν πρόκειται να προκαλέσει κάτι δυσάρεστο και θα συνοδεύσει την εορταστική διάθεση μετά τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News