339
Μια από τις εθελόντριες που συμμετείχε στη μη επεμβατική δοκιμή για ενίσχυση της μνήμης |

Επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 16:26
Μια από τις εθελόντριες που συμμετείχε στη μη επεμβατική δοκιμή για ενίσχυση της μνήμης
|

Επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 16:26

Ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανοιας στη Βρετανία ανέπτυξαν μια μη επεμβατική μέθοδο διέγερσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με στόχο να ισχυροποιήσουν τον μηχανισμό της μνήμης, έτσι ώστε να βοηθηθούν όσοι πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτησε την τεχνική, με ειδικούς να κάνουν λόγο για μια «απίστευτη τεχνολογία» που θα μπορούσε να ανοίξει νέες θεραπευτικές οδούς για καταστάσεις που κυμαίνονται από την επιληψία έως την ανάρρωση από εγκεφαλικό. Προσθέτουν, βέβαια, ότι θα πρέπει η μέθοδος αυτή να αποδειχθεί λειτουργική και ασφαλής σε κλινικές δοκιμές.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, η ερευνητική ομάδας πραγματοποίησε μια δοκιμή σε 20 υγιείς εθελοντές στο κεφάλι των οποίων τοποθέτησαν ηλεκτρόδια που μπορούσαν να διεγείρουν ηλεκτρικά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν εξωτερικά στο κρανίο των εθελοντών.

Τα ηλεκτρόδια διέγειραν την περιοχή του ιππόκαμπου, που παίζει ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη, και οι εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν μια απλή εργασία μνήμης ταιριάζοντας ονόματα με πρόσωπα. Η δοκιμή έδειξε ότι η μέθοδος αυτή βελτίωσε τις επιδόσεις των εθελοντών στην άσκηση.

Οι ερευνητές μιλούν για μια πρώτη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της μεθόδου, που δείχνει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβολές στη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου χωρίς να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ηλεκτροδίων μέσα σε αυτόν, διαδικασία που απαιτεί μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση και κρύβει κινδύνους.

Μέθοδοι διέγερσης του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, τον έλεγχο των σημάτων που προκαλούν τρόμο κ.ά.

Ορισμένοι από τους εθελοντές της δοκιμής δήλωσαν ότι ένιωσαν «λίγο μυρμήγκιασμα», αλλά οι περισσότεροι δεν διαισθάνθηκαν αν το ρεύμα πολύ χαμηλής στάθμης ήταν ενεργοποιημένο.

«Δεδομένου του βασικού ρόλου του ιππόκαμπου στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτό μας δίνει τη λογική να τον εξελίξουμε σε θεραπεία για αυτή τη νόσο» δηλώνει ο Νιρ Γκρόσμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι είναι εφικτό η μέθοδος αυτή να χρησιμοποιηθεί και σε υγιή άτομα. Επίσης, το σύστημα μπορεί να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να μη χρειάζονται ηλεκτρόδια, αλλά ο χρήστης να φοράει μόνο ένα ακουστικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...