Ηταν ο πρίγκιπας που περίμενε περισσότερο από κάθε άλλον, μέχρι να έρθει η στιγμή να ανέβει στον θρόνο. Τερματίζοντας μια αναμονή άνω των 70 ετών, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο διάδοχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει πλέον αναλάβει έναν δύσκολο ρόλο, έναν ρόλο που στο παρελθόν μάλλον φαινόταν απρόθυμος να ακολουθήσει. Κάποια στιγμή το 2010, όταν ρωτήθηκε από τους ρεπόρτερ πώς νιώθει στην ιδέα ότι θα γίνει βασιλιάς όταν πεθάνει η μητέρα του, ο ίδιος αποκρίθηκε πως θα είναι κάτι που προκύπτει από κάτι πολύ οδυνηρό για τον ίδιο, επομένως θα προτιμούσε όχι μόνο να μην το συζητά, αλλά να μην το σκέφτεται καν.
Στ’ αλήθεια, όμως, ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό του Καρόλου, πώς θα ήταν όταν γινόταν βασιλιάς; Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μαρκ Λάντλερ των New York Times, ο Κάρολος όχι μόνο το είχε σκεφθεί, αλλά στην πραγματικότητα, είχε προετοιμαστεί από τα γεννοφάσκια του, γι’ αυτή τη στιγμή και ίσως τώρα να είναι πιο έτοιμος από κάθε άλλο διάδοχο του θρόνου, στη βρετανική Iστορία.
Ο ρόλος αυτός ενδέχεται να είναι απαιτητικός για τον ίδιο. Η μητέρα του ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και αξιοσέβαστη, θα τολμούσε κανείς να πει, ότι στην πραγματικότητα ήταν το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στον πλανήτη. Ωστόσο, η Ελισάβετ με το θάνατό της, αφήνει πίσω της μια βασιλική οικογένεια, πληγωμένη από την πρόσφατη αποχώρηση του Χάρι και της Μέγκαν από το Παλάτι και τις δηλώσεις τους περί ρατσιστικών σχολίων που ακολούθησαν, με την πολυσυζητημένη εκείνη συνέντευξη στην Οπρα Γουίνφρι.
Ο Κάρολος Γ’ θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις προκλήσεις σε ηλικία 73 ετών (θα κλείσει τα 74 τον προσεχή Νοέμβριο). Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι ΝΥ Times, το γεγονός ότι ο Κάρολος προετοιμάζεται από τόσο νεαρή ηλικία για το νέο του ρόλο, θα κάνει τις προκλήσεις ακόμη δυσκολότερες. Η μέχρι τώρα πορεία του ίσως δίνει απάντηση βέβαια για το πώς πρόκειται να δράσει ως βασιλιάς.
O «πράσινος» μονάρχης
Εάν ξεχωρίζει για κάτι, είναι το πάθος με το οποίο υπερασπίζεται τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει ήδη ο πλανήτης και πρόκειται να κορυφωθεί τις επόμενες δεκαετίες. Ο Κάρολος κάνει λόμπινγκ για το ζήτημα αυτό από τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζει να υπερασπίζεται σθεναρά τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι κάποιοι γελούσαν σαρκαστικά, όταν το BBC δημοσίευσε μια φωτογραφία, στην οποία φαινόταν να μιλάει στα φυτά! Ο μακρύς χρόνος παραμονής του Καρόλου στον προθάλαμο της βασιλείας, του προσέφερε τη δυνατότητα να μιλά για σύγχρονα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η βιολογική γεωργία, ακόμα και η… εξάλειψη των αλλεργικών ασθενειών. Ωστόσο, πάλι βρέθηκαν οι επικριτές που τον χλεύασαν όταν άρχισε να διαχειρίζεται τον κήπο στο Highgrove, σύμφωνα με βασικές αρχές της οικολογικής γεωργίας. Αρκετά χρόνια μετά, βέβαια, ο Κάρολος χρίστηκε ξαφνικά πρωτοπόρος του κινήματος οικολογικής καλλιέργειας και θεωρήθηκε από τους ειδικούς, απόλυτος γνώστης του αντικειμένου.
Ως πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος σχεδόν ηγήθηκε μίας σταυροφορίας για το Περιβάλλον, δηλώνοντας φανατικός υπέρμαχος της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, του 2016, προσπαθώντας προσωπικά να μεταπείσει τον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να μην την εγκαταλείψει. Οι οικολογικές του ανησυχίες αποτυπώθηκαν και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2020, στο Νταβός, όταν από το βήμα κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμεριστούν τους φόβους του ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Ενα πρόβλημα, για το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά «ευθυνόμαστε εμείς». Δεν παρέλειψε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Ενα χρόνο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής COP26, στη Γλασκώβη, δήλωσε ότι μετέτρεψε την αγαπημένη του Aston Martin, την οποία κατείχε για πάνω από μισό αιώνα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινείται με πλεόνασμα λευκού κρασιού και ορού γάλακτος- ο οποίος προκύπτει από τυρί- ενώ σημείωσε ότι στις κατοικίες του έχουν εγκατασταθεί μπόιλερ βιομάζας και ηλιακά πάνελ. Είπε, μάλιστα, ότι δύο φορές την εβδομάδα αποφεύγει να τρώει κρέας ή ψάρι, ενώ ποτέ τις Δευτέρες δεν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα. Κι αν πάλι οι επικριτές του φρόντισαν να τον κατηγορήσουν ότι μάλλον ασχολείται με «ασφαλή» ζητήματα, όπως το περιβάλλον, η κηπουρική και οι αλλεργίες, ο ίδιος έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται και αντέχει ακόμα κι όταν οι προκλήσεις γίνονται εντονότερες.
Ο αποτυχημένος γάμος και το δυστύχημα
Για πάντα θα στοιχειώνει τον Κάρολο το «φάντασμα» της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Αν και ποτέ δεν έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρο ποιος άνοιξε πρώτος την πόρτα στα τρίτα πρόσωπα σε αυτό τον γάμο, το διαζύγιο αλλά ακόμη περισσότερο το τροχαίο που ακολούθησε και στοίχησε τη ζωή στη Νταϊάνα, την έκανε την αγαπημένη πριγκίπισσα στις καρδιές των Βρετανών, προκαλώντας τριγμούς στο Παλάτι.
«Σε αυτό τον γάμο, ήμασταν τρεις», είχε δηλώσει το 1995 η Νταϊάνα στο BBC, έναν χρόνο πριν ανακοινωθεί επίσημα ο χωρισμός της με τον Κάρολο, σπάζοντας το πρωτόκολλο της σιωπής που επέβαλε η θέση της. Σε αυτή τη συνέντευξη, που καθήλωσε 22 εκατομμύρια τηλεθεατές και είχε παγκόσμια προβολή, για πρώτη φορά μέλος της βασιλικής οικογένειας μιλούσε ανερυθρίαστα και ειλικρινά για πράγματα και καταστάσεις, που έφεραν αντιμέτωπο το Παλάτι με μία τεράστια κρίση. Η Νταϊάνα βγήκε από τον ασφυκτικό της ρόλο και μίλησε για τον «όχι και τόσο τρυφερό σύζυγό της», αφήνοντας υπόνοιες για τη σχέση του με τη μετέπειτα σύζυγό του και πραγματική του αγάπη, όπως απέδειξε η ιστορία, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Στις 31 Αυγούστου του 1997, η Βρετανία ξυπνά παγωμένη από την είδηση ότι η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, μαζί με τον Αιγύπτιο μουσουλμάνο σύντροφό της, γνωστό καρδιοχειρουργό, Ντόντι αλ Φαγέντ, μετά από ανελέητο κυνηγητό από τους παπαράτσι στο Παρίσι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν σοκαρισμένοι από τη συνταρακτική είδηση του θανάτου της «πριγκίπισσας του λαού». Στο άκουσμα του τραγικού δυστυχήματος, το Παλάτι αντέδρασε με περίσσια ψυχραιμία. Μάλιστα, η Ελισάβετ αρνήθηκε να επιστρέψει από τις διακοπές που βρισκόταν με τους δύο εγγονούς της στη Σκωτία, ενώ ούτε ο Κάρολος, ο οποίος είχε μοιραστεί 15 χρόνια από τη ζωή του με τη «θλιμμένη πριγκίπισσα» φάνηκε να συγκλονίζεται από τα δυσάρεστα νέα. Αυτές κι άλλες ύποπτες κινήσεις που ακολούθησαν, έκαναν τις φήμες να οργιάζουν και τις θεωρίες συνωμοσίας να μιλούν για «μια τραγική δολοφονία, που σχεδίαζε η βασιλική οικογένεια για να βγάλει τη Νταϊάνα από τη μέση».
Παρά το γεγονός ότι η αλήθεια παραμένει ένα μυστήριο, το οποίο θα ερευνάται για πάντα, η εικόνα του Καρόλου έμοιαζε με τον καιρό να γιατρεύεται από το σφοδρό πλήγμα που δέχτηκε με το διαζύγιο και το θάνατο της Νταϊάνα. Ο Κάρολος άρχισε να αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερα επίσημα καθήκοντα, για λογαριασμό της δημοφιλούς μητέρας του, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας. Εντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει έκτοτε το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς εκτός από το ίδρυμά του, ο ίδιος είναι προστάτης, πρόεδρος και μέλος περισσότερων από 400 φιλανθρωπικών ενώσεων και οργανισμών. Παράλληλα, παρότι το όνομά του έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγα σκάνδαλα, το τελεσίγραφό του στον αδελφό του Πρίγκιπα Αντριου, ότι δεν μπορεί να ξαναμπεί στη βασιλική οικογένεια στο προσεχές μέλλον, μετά το σκάνδαλο Επσταϊν, αναβάθμισε τη δημόσια εικόνα του.
Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα
Μερικοί από τους λόγους που ο νέος βασιλιάς έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, είναι οικογενειακοί. Ο Κάρολος δεν γνώρισε ποτέ τον παππού του, Πρίγκιπα Ανδρέα, καθώς πέθανε το 1944, εξόριστος στη Γαλλία. Ο Ανδρέας δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρέσει τη στάση των Ελλήνων απέναντί του. Μετά την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του στη Μικρασιατική Καταστροφή, καταδικάστηκε σε θάνατο και χρειάστηκε παρέμβαση της Αγγλίας, προκειμένου να γλιτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα. Κακήν κακώς έφυγε από την Ελλάδα, με ένα βρετανικό πλοίο, παίρνοντας μαζί του, την οικογένειά του, η οποία ζούσε στο ανάκτορο «Μον Ρεπό», στην Κέρκυρα. Ο ίδιος ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, παιδάκι τότε, φυγαδεύτηκε από τη χώρα, μέσα σε ένα καφάσι πορτοκάλια και τα συναισθήματά του για τη χώρα παρέμεναν έκτοτε αμφίσημα, πράγμα που αποτυπώθηκε και στα έργα και τις ημέρες της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην περίπτωση του Καρόλου. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο σύνδεσμος του νέου βασιλιά με την Ελλάδα αλλά και την Ορθοδοξία ενθαρρύνθηκε, μέσω της γιαγιάς του από τον πατέρα του, Πριγκίπισσας Αλίκης, η οποία στο τέλος της δεκαετίας του ‘30, επέστρεψε στην ελληνική Αυλή. Από το πρώτο του ταξίδι στην χώρα μας το 1964, ο Κάρολος επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα ολοένα και συχνότερα. Οι επισκέψεις του ήταν, τις περισσότερες φορές, ανεπίσημες. Ο νέος βασιλιάς διατηρεί φιλικές σχέσεις με εξέχουσες ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ είχε επίσης πάντα στενή σχέση με τον έκπτωτο βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ενας τόπος στην Ελλάδα που έχει ενδιαφέρον για τον Κάρολο είναι το Αγιον Ορος. Οι πνευματικές αναζητήσεις του και το ενδιαφέρον του για τη θρησκεία εν γένει και ειδικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον έχουν ταξιδέψει στη χερσόνησο του Αθω, αρκετές φορές.
Το 2018 ο Κάρολος επισκέφθηκε επίσημα την πατρίδα μας, μαζί με την Καμίλα. Εκτός, από τις επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις, με αποκορύφωμα τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ο Κάρολος και η Καμίλα περπάτησαν στην Ερμού, εκεί όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης. Ηπιαν, μάλιστα, καφέ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και έδειχναν ιδιαίτερα φιλικοί και επικοινωνιακοί. Ακολούθησε επίσκεψή τους στην Κρήτη, ενώ το ζευγάρι βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα, στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου ο Κάρολος αναφώνησε «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς», κλείνοντας το λόγο του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τους στενούς δεσμούς, που διατηρεί με τη χώρα μας.
Η επόμενη ημέρα
Ως βασιλιάς της Αγγλίας πλέον, ο Κάρολος Γ’ είναι πιθανό να αναζητήσει έναν εντελώς, διαφορετικό ρόλο από αυτόν της μητέρας του. Είναι δύσκολο, βέβαια, να αναπτύξει την ίδια δημοφιλία με εκείνη. Δύσκολος θα είναι και ο χειρισμός της βασιλικής οικογένειας, μέσα στην οποία θα αναδιαμορφωθούν οι δυνάμεις και οι ρόλοι. Τα βλέμματα όλων αναπόφευκτα θα πέσουν και στο ζήτημα του Χάρι και της Μέγκαν και στο κατά πόσον και εάν ο Κάρολος θα είναι σε θέση να ενώσει ξανά τη βασιλική οικογένεια, κάνοντας τους γιους του να αποκτήσουν και πάλι στενές σχέσεις. Βάζοντας στο κάδρο και το Brexit, εάν αναλογιστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον ο νέος βασιλιάς, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κάρολο, θα είναι να διατηρήσει τη δημοτικότητα της μοναρχίας, φροντίζοντας να μην καταφέρει πλήγμα στο θεσμό, έως ότου έρθει η ώρα να παραδώσει το στέμμα στον γιο του, Γουίλιαμ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News