859
Ο πρίγκιπας Χουσεΐν και η Ράτζουα Αλ Σάιφ χαιρετούν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου τους στο Παλάτι Ζαχράν | REUTERS/Alaa Al Sukhni

Ενας παραμυθένιος γάμος με κουμπάρο την πολιτική

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 20:12
Ο πρίγκιπας Χουσεΐν και η Ράτζουα Αλ Σάιφ χαιρετούν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου τους στο Παλάτι Ζαχράν
|REUTERS/Alaa Al Sukhni

Ενας παραμυθένιος γάμος με κουμπάρο την πολιτική

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 20:12

Αργησαν να ξυπνήσουν το πρωί της Παρασκευής οι πολίτες του Αμμάν, αλλά είναι απόλυτα δικαιολογημένοι, καθώς το βράδυ της 1ης Ιουνίου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, μαζί με 2.000 υψηλούς προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο, αλλά και σύσσωμος ο λαός της χώρας, γιόρτασαν τον πρώτο γάμο ενός διαδόχου του θρόνου εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή από τη 10η Ιουνίου του 1993, όταν ο νυν βασιλιάς Αμπντάλα Β’ παντρεύτηκε τη Ράνια Αλ Γιασίν.

Πρωταγωνιστές του παραμυθιού αυτή τη φορά ήταν ο 28χρονος πρίγκιπας Χουσεΐν, ο πρωτότοκος του βασιλικού ζεύγους και, ως εκ τούτου, διάδοχος του θρόνου, και η Ράτζουα Αλ Σάιφ, μια αρχιτέκτονας από τη Σαουδική Αραβία, ηλικίας 29 ετών, η οποία επέλεξε να εγκαταλείψει την καριέρα της για να καταλάβει μια υψηλότατη θέση, εκείνη της μέλλουσας βασίλισσας της Ιορδανίας.

Η γαμήλια τελετή πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Ζαχράν, ενώ ακολούθησε η παραδοσιακή γαμήλια πομπή μέσα στην πόλη. Τους επιφανείς καλεσμένους τους οι νεόνυμφοι δεξιώθηκαν στο πλημμυρισμένο από το φως χιλιάδων κεριών Παλάτι Αλ-Χουσεϊνί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ και ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ.

Το παρών έδωσαν, φυσικά, και γαλαζοαίματοι από όλον τον κόσμο: ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα, ο Φίλιππος του Βελγίου με τη Ματθίλδη, η πριγκίπισσα διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας Βικτώρια με τον σύζυγό της Ντάνιελ, ενώ τον Οίκο των Ουίνδσορ εκπροσώπησαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σύζυγό του Κέιτ, ντυμένη στα ροζ, με ένα φόρεμα του διάσημου λιβανέζου μόδιστρου Ελι Σάαμπ, ο οποίος έντυσε και τη νύφη.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και η κόρη της Ασλεϊ προσέρχονται στον γάμο του πρίγκιπα διαδόχου Χουσεΐν με τη Ράτζουα Αλ Σάιφ στο Αμμάν  (Royal Hashemite Court (RHC)/Handout via REUTERS)

Από τότε που η Ράτζουα Αλ Σάιφ εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως η αρραβωνιαστικιά του πρίγκιπα της Ιορδανίας, πριν από περίπου έναν χρόνο, δεν άργησε να επονομαστεί «Κάθριν της Ανατολής» (εκ της Κέιτ Μίντλετον), όχι μόνο επειδή διακρίνονται αμφότερες για το στιλ τους, αλλά και γιατί, όπως και η Λετίθια της Ισπανίας, είναι ιδιαίτερα δυναμικές, τόσο όσο χρειάζεται ούτως ώστε να τραβούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του παγκόσμιου κοινού.

Αστές και σπουδαγμένες, «οι τρεις γυναίκες ανήκουν σε μια γενιά πριγκιπισσών που προσεγγίζουν τον ρόλο τους με πολιτική συνείδηση, σε ένα πλαίσιο όπου ο ρομαντισμός είναι χρήσιμος μόνο ως γαρνιτούρα» γράφει η Εβα Γκρίπα της La Repubblica.

Εστιάζοντας στον γάμο του πρίγκιπα Χουσεΐν με την εκλεκτή της καρδιάς του, η ιταλίδα δημοσιογράφος σημειώνει ότι πίσω από την εμπλουτισμένη με παραμυθένια στοιχεία αφήγηση του έρωτά τους από τα ταμπλόιντ όλου του κόσμου υπάρχει η πιο πεζή μεν, περισσότερο ουσιαστική δε, ιστορία μιας συμμαχίας που η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, χώρα καταγωγής της νύφης, επιδιώκουν να συνάψουν εδώ και πολύ καιρό.

Οι γονείς της νύφης, Αμπντουλαζίζ αλ Σάιφ (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της El Seif Engineering Contracting) και Ατζα Αλ Σουαντίρι, καλωσορίζουν τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας (Royal Hashemite Court (RHC)/Handout via REUTERS)

«Η Ράτζουα Αλ Σάιφ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια γενεαλογία που στο τρέχον ιστορικό πλαίσιο είναι πιο χρήσιμη από τη βασιλική καταγωγή, καθώς είναι κόρη του Χαλίντ μπιν Μουσαέντ μπιν Σάιφ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σάιφ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της El Seif Engineering Contracting, μιας από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες στη Σαουδική Αραβία, και της Ατζα Αλ Σουαντίρι, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μητέρα του νυν βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας» εξηγεί.

«Ως εκ τούτου, ο βασιλικός γάμος αποτελεί μια σημαντική κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, όπου έναν αιώνα μετά την ήττα των Χασεμιτών στη μάχη κατά των Σαουδαράβων για τον έλεγχο ενός τμήματος της Αραβικής Χερσονήσου η ένωση των Χουσεΐν και Ράτζουα καθίσταται χρήσιμη, τόσο για την επιβίωση του βασιλικού οίκου της Ιορδανίας όσο και για την επέκταση της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή» προσθέτει.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Αγγλίας και η σύζυγός του Κέιτ προσέρχονται στη γαμήλια δεξίωση (Royal Hashemite Court (RHC)/Handout via REUTERS)

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη λεπτομέρεια, την οποία δεν παραλείπει να επισημάνει. Η άφιξη της Ράτζουα Αλ Σάιφ στη βασιλική αυλή της Ιορδανίας θα μπορούσε να συμβάλει και στον τερματισμό του «πολέμου των βασιλισσών», που συνεχίζεται από το 2005 στην Ιορδανία, όταν η νυν βασίλισσα Ράνια και τέως βασίλισσα Νοορ, τέταρτη σύζυγος του βασιλιά Χουσεΐν μπιν Ταλάλ, άρχισαν να ανταγωνίζονται με στόχο να εξασφαλίσουν τον θρόνο η καθεμία για τον δικό της γιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις πριν από μία διετία, ο πρίγκιπας Χαμζά, γιος της Νουρ, συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του ετεροθαλή αδελφού του και νυν βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’. Ο γάμος του γιου του, πρίγκιπα Χουσεΐν, με την καλλονή από τη Σαουδική Αραβία καθιστά σχεδόν ακλόνητη τη θέση του ως διαδόχου του θρόνου της Ιορδανίας, εξηγεί η δημοσιογράφος της La Repubblica.

Το νεόνυμφο πριγκιπικό ζεύγος ανταλλάσσει βέρες κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής – καρέ από βίντεο (Royal Hashemite Court (RHC)/Handout via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...