Είναι μέθοδος πειραματική και πολλά υποσχόμενη. Η μεταμόσχευση κοπράνων στις ΗΠΑ κερδίζει συνεχώς έδαφος. Βέβαια είναι και μία μέθοδος αρκετά αμφιλεγόμενη, ίσως και επικίνδυνη. Και η ασφάλειά της δυστυχώς δεν αποδείχθηκε, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένας ασθενής πέθανε από κόπρανα που του μεταμόσχευσαν.
Ως αποτέλεσμα, η FDA έδωσε εντολή να σταματήσουν αρκετές κλινικές δοκιμές, στις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί αν οι δότες φέρουν μολυσματικές ασθένειες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους λήπτες. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το σύνολο μερικών τρισεκατομμυρίων μικροβίων, καλών και κακών, που ζουν μέσα στο όργανό μας. Το πιο απλό παράδειγμα όταν απλώς διαταράσσεται η χλωρίδα του εντέρου είναι η διάρροια. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως λοιμώξεις επικίνδυνες για τη ζωή και μάλιστα με μικρόβια που δεν αντιμετωπίζονται με κανένα αντιβιοτικό.
Οπως είναι το βακτήριο Κλοστρίντιουμ ντιφισίλ, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Από αυτό είχε προσβληθεί ο ασθενείς που έκανε τη μεταμόσχευση, θεωρώντας ότι έλαβε κόπρανα από υγιή δότη, ώστε να κάνει αποκατάσταση της υγιούς χλωρίδας του εντέρου του. Ομως τα κόπρανα ήταν μολυσμένα με ανθεκτικά βακτήρια και έτσι έχασε τη ζωή του.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μεταμοσχεύσεις είχαν ταχύτατη δράση και έσωσαν τη ζωή ανθρώπων που δεν θεραπεύονταν ούτε με τα ισχυρότερα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από την αρμόδια αρχή, δηλαδή την FDA.
Εκτός από τον νεκρό, ακόμη ένας ασθενής αναφέρθηκε με πολύ σοβαρά συμπτώματα και όπως αποδείχθηκε είχε πάρει το ίδιο μόσχευμα με τον νεκρό. Κάτι που σημαίνει όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ότι πρόκειται για συγκεκριμένο βακτήριο του δότη, το οποίο μεταμοσχεύθηκε μαζί με όλη τη χλωρίδα που είχαν τα κόπρανα, αλλά δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις.
Η FDA προειδοποίησε ότι τα κόπρανα από δότες θα πρέπει να εξετάζονται για ανθεκτικά σε φάρμακα μικρόβια και να μη χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που ανιχνεύονται. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς δεν είναι εγκεκριμένη. «Προορίζεται μόνο για όσους έχουν πρόβλημα με Κλοστρίντιουμ ντιφισίλ και πάντα στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών» αναφέρει στέλεχος της FDA στους New York Times.
Το περιστατικό του θανάτου συνέβη στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και όχι σε κάποια παράτυπη επέμβαση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News