641
O Μπιλ Σκάρσγκαρντ ως Κλαρκ Ολοφσον στη σειρά «Clark» του Νetflix | CreativeProtagon/Netflix

Ενας Κλαρκ Ολοφσον πιο γοητευτικός από όσο πρέπει

O Μπιλ Σκάρσγκαρντ ως Κλαρκ Ολοφσον στη σειρά «Clark» του Νetflix
|CreativeProtagon/Netflix

Ενας Κλαρκ Ολοφσον πιο γοητευτικός από όσο πρέπει

Το Netflix έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι αγαπάει τους κακούς, ίσως επειδή εκείνοι που η ζωή τούς έχει οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια διαθέτουν πτυχές και σκιάσεις που βοηθούν τη μυθοπλασία να δημιουργήσει ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ο Κλαρκ Ολοφσον είναι σίγουρα ένας τέτοιος χαρακτήρας, στη σειρά «Κλαρκ», που εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται μεταξύ των επιλογών της πλατφόρμας και οι τηλεθεατές δεν χορταίνουν να παρακολουθούν.

Μπορεί να μην ξέρεις τον σουηδό απατεώνα Ολοφσον, αλλά σίγουρα έχεις ακουστά το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Ηταν φθινόπωρο του 1973, ο Ολοφσον εξέτιε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών για ένοπλη ληστεία, όταν τον έβγαλαν άρον άρον από τη φυλακή για να βοηθήσει στην επίλυση μιας υπόθεσης ομηρίας, η οποία εκτυλισσόταν μέσα σε τράπεζα. Ενας πρώην συγκρατούμενός του, που τον είχε πρότυπο, μιας και ο Ολοφσον ήταν απατεώνας-σταρ στη Σουηδία τότε, κρατούσε τέσσερις ομήρους σε υποκατάστημα τράπεζας στη Στοκχόλμη.

Ο Ολοφσον μπήκε μέσα και τις ημέρες που ακολούθησαν, είχε κάνει τους ομήρους να πιστεύουν περισσότερο στους ληστές, παρά στην αστυνομία. «Εμπιστεύομαι απολύτως τον Κλαρκ και τον ληστή. Δεν μας έχουν κάνει κακό. Αντίθετα, είναι πολύ καλοί μαζί μας. Αλλά, Ούλοφ, φοβάμαι. Φοβάμαι ότι η αστυνομία θα μας επιτεθεί και θα μας σκοτώσει», είπε η 23χρονη Κριστίν Ενμαρκ σε τηλεφώνημα προς τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, ενόσω η ομηρία της ήταν σε εξέλιξη. Την έκτη ημέρα η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα και έβγαλε τους ομήρους έξω, εκείνοι όμως δεν δέχτηκαν ποτέ να καταθέσουν εναντίον των δραστών. Οσο για τον Κλαρκ, βγήκε μέσα από το υποκατάστημα της τράπεζας αγκαλιά με την Κριστίν. Ηταν μια ακόμα κατάκτησή του.

Η Αλίσια Αγκνεσον που υποδύεται την Κριστίν Ενμαρκ και ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ, ως Κλαρκ

Η σειρά στηρίζεται κατεξοχήν στη γοητεία που ασκούσε ο Ολοφσον στους γύρω του, ειδικά στις γυναίκες. Τις οποίες, βέβαια, ποτέ δεν αγάπησε, παρά μόνο τις ερωτευόταν πρόσκαιρα και τις θυμόταν μόνο όταν τον συνέφερε. Ηταν προφανώς ένας καιροσκόπος της ζωής, ένας εγωμανής, ασταθής και παράτολμος χαρακτήρας και κάπως έτσι σκιαγραφείται και στη σειρά του Netflix, στην οποία τον υποδύεται ο σουηδός ηθοποιός Μπιλ Σκάρσγκαρντ.

Εκείνο που απολαμβάνεις ιδιαίτερα στη σειρά είναι η σκηνοθεσία. Γρήγορη και χειμαρρώδης και με έναν σαρκασμό να διατρέχει την αφήγηση. Το χιούμορ, βέβαια, πολλές φορές γίνεται πικρό, ειδικά όταν η πλοκή ανατρέχει στο παρελθόν του ήρωα και σου δείχνει τη διαλυμένη οικογένειά του, η οποία καθόρισε την πορεία του. Ενας αλκοολικός και βίαιος πατέρας, μια μάνα που κλείστηκε σε ψυχιατρείο, μια παιδική αθωότητα που πέρασε μέσα από αναθυμιάσεις αλκοόλ, αμέλειας και εγκατάλειψης. Αυτό ήταν το ξεκίνημα του Κλαρκ, εκεί θεμελιώθηκε ο χαρακτήρας του.

Να τι καταφέρνει η καλή μυθοπλασία: σε βυθίζει στο παρελθόν των ηρώων, εξηγώντας τα πώς και τα γιατί τους. Βέβαια, μια τέτοια απόδοση χαρακτήρων όπως αυτή του Κλαρκ Ολοφσον ενέχει κι έναν κίνδυνο. Να τους συμπαθήσεις περισσότερο από όσο πρέπει, να γοητευτείς κατά τρόπο ανάρμοστο. Ο τηλεοπτικός Κλαρκ Ολοφσον είναι ο απατεώνας ζεν πρεμιέ που πολλοί θα ερωτευτούν.

Και κάποιοι, ίσως, θα θέλουν να μιμηθούν. Και αυτό επειδή η σειρά στηρίζεται στην αυτοβιογραφία του και αποφεύγει να δείξει πτυχές της ιστορίας που δεν είναι τόσο ελκυστικές. Οπως το ότι είχε μαχαιρώσει στα καλά καθούμενα έναν άνθρωπο σε μια γιορτή. Ή ότι είχε προσπαθήσει να περάσει ναρκωτικά από τα σύνορα και ότι η καριέρα του στις φυλακές μετρά πολύ περισσότερες αποδράσεις και παρακμή.

H αφίσα της σειράς «Clark»

Ο Κλαρκ Ολοφσον που θα δεις στο «Clark» είναι ένας απατεώνας-ροκ σταρ, γοητευτικός και ακαταμάχητος. Ως το τέλος της σειράς μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να φαντασιώνεται ότι βγαίνει μαζί του για ένα ποτό. Η παραγωγή δείχνει να μη νοιάζεται για την επίδρασή του επάνω σου. Η πρόθεσή της είναι απλώς να φτιάξει μια σειρά που βλέπεται με ευχαρίστηση. Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: μήπως πλάθει και απατεώνες που τους παρακολουθούμε με ευχαρίστηση; Μήπως τους κάνει πιο σταρ από όσο χρειάζεται;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...