517
Ο ασύρματος μίνι βηματοδότης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαλύεται στο σώμα όταν πλέον δεν χρειάζεται στον ασθενή | John A. Rogers

Ενας «αόρατος» βηματοδότης για νεογνά με καρδιακές παθήσεις

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2025, 16:40
Ο ασύρματος μίνι βηματοδότης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαλύεται στο σώμα όταν πλέον δεν χρειάζεται στον ασθενή
|John A. Rogers

Ενας «αόρατος» βηματοδότης για νεογνά με καρδιακές παθήσεις

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2025, 16:40

Ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν μικροσκοπικό βηματοδότη, τον μικρότερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα ρυθμιστή του καρδιακού παλμού μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού και σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε νεογέννητα μωρά που αντιμετωπίζουν καρδιακές ανωμαλίες.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Science Alert, η συσκευή εγχέεται και ελέγχεται με τη χρήση φωτός, πριν διαλυθεί στον οργανισμό του ασθενούς.

Αν και θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι η συσκευή να λάβει άδεια δοκιμών σε ανθρώπους, αυτός ο ασύρματος μίνι βηματοδότης χαιρετίζεται ως μια «μετασχηματιστική ανακάλυψη» που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην έρευνα και σε άλλους ιατρικούς τομείς.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν μόνιμους βηματοδότες, οι οποίοι διεγείρουν την καρδιά τους με ηλεκτρικούς παλμούς ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα χτυπάει κανονικά.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ως κίνητρό της τη βοήθεια του 1% των παιδιών που γεννιούνται με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες και χρειάζονται προσωρινό βηματοδότη την εβδομάδα μετά την επέμβαση. Ο βηματοδότης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ενήλικες ασθενείς να αποκαταστήσουν έναν φυσιολογικό παλμό καθώς αναρρώνουν από εγχείρηση καρδιάς.

Επί του παρόντος, οι προσωρινοί βηματοδότες απαιτούν χειρουργική επέμβαση ώστε να τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στους μύες της καρδιάς, με καλώδια που συνδέονται με μια τροφοδοτούμενη συσκευή στο στήθος του ασθενούς.

Οταν ο βηματοδότης δεν χρειάζεται πλέον, οι γιατροί ή οι νοσοκόμες τραβούν τα καλώδια, διαδικασία που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εσωτερική αιμορραγία. Ομως ο μικροσκοπικός βηματοδότης, ασύρματος, με πάχος μόλις ένα χιλιοστό και μήκος 3,5 χιλιοστά, μπορεί να χωρέσει στην άκρη μιας σύριγγας.

Πώς λειτουργεί

Ο βηματοδότης αυτός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαλύεται στο σώμα όταν πλέον δεν χρειάζεται στον ασθενή, άρα αποφεύγεται η  επεμβατική αφαίρεσή του. Συνδυάζεται με ένα μαλακό έμπλαστρο που τοποθετείται στο στήθος του ασθενούς.

Μόλις το έμπλαστρο ανιχνεύσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, αναβοσβήνει το φως που ειδοποιεί τον βηματοδότη ποιος καρδιακός παλμό πρέπει να διεγερθεί. Ο βηματοδότης τροφοδοτείται από αυτό που ονομάζεται γαλβανικό κύτταρο, το οποίο χρησιμοποιεί τα υγρά του σώματος για να μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρικούς παλμούς, που διεγείρουν την καρδιά.

Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί αποτελεσματικά σε ποντίκια, αρουραίους, χοίρους, σκύλους και ανθρώπινο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature».

«Ο βηματοδότης θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε δύο έως τρία χρόνια. Στο μέλλον η τεχνολογία θα μας παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας μοναδικών και ισχυρών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην ανθρώπινη υγεία» αναφέρει ο Τζον Ρότζερς, φυσικοχημικός και μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ και επικεφαλής της μελέτης. Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το αμερικανικό πανεπιστήμιο ίδρυσε μια νεοφυή εταιρεία η οποία θα προχωρήσει στις δοκιμές σε ανθρώπους και στην εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος.

Ο Μπόζι Τιάν, ​​του οποίου το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο έχει επίσης αναπτύξει βηματοδότες που ενεργοποιούνται από το φως, αλλά δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, κάνει λόγο για «σημαντικό άλμα προς τα εμπρός. Αυτός ο νέος βηματοδότης είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προσωρινή βηματοδότηση και στη βιοηλεκτρονική ιατρική και ανοίγει δυνατότητες πολύ πέρα ​​από την καρδιολογία – συμπεριλαμβανομένης της αναγέννησης νεύρων, της επούλωσης τραυμάτων και των ενσωματωμένων έξυπνων εμφυτευμάτων».

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...