492
Το εικονιζόμενο iKnife υπόσχεται διάγνωση καρκίνου σε χρόνο dt, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται | UCL

Ενα νυστέρι που… οσμίζεται τους καρκινικούς όγκους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 12:01
Το εικονιζόμενο iKnife υπόσχεται διάγνωση καρκίνου σε χρόνο dt, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται
|UCL

Ενα νυστέρι που… οσμίζεται τους καρκινικούς όγκους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 12:01

Ερευνητές του Imperial College London δημιούργησαν ένα ιατρικό εργαλείο που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη αντιμετώπισή του και τη διάσωση της ζωής των ασθενών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα νυστέρι που μπορεί να… μυρίζει τους καρκινικούς όγκους. Πιο συγκεκριμένα, το εργαλείο έχει την ικανότητα να εντοπίζει τον καρκίνο του ενδομητρίου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, επιτρέποντας έτσι την άμεση έναρξη των διαδικασιών για παροχή θεραπείας στην ασθενή.

Ο καρκίνος του ενδημητρίου συγκαταλέγεται στην τετράδα των πιο συχνών καρκίνων σε γυναίκες και η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη. Το ιατρικό εργαλείο, που ονομάζεται iKnife, χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και καρκίνων του εγκεφάλου.

«Το iKnife έκανε με αξιοπιστία διάγνωση του ενδομητρίου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με ακρίβεια 89%, ελαχιστοποιώντας τις καθυστερήσεις των ιστολογικών εξετάσεων», αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancers».

Το εργαλείο χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα χάρη στα οποία ο επιστήμονας μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές ανάμεσα σε έναν υγιή και έναν καρκινικό ιστό, αναλύοντας τον καπνό που δημιουργείται όταν ο ιστός που έχει αφαιρεθεί από τη μήτρα εξαερώνεται, κατά τη διαδικασία της βιοψίας.

Η αποτελεσματικότητα του εργαλείου διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο δειγμάτων ιστών που είχαν ληφθεί για βιοψία από 150 γυναίκες, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι
έπασχαν από καρκίνο του ενδομητρίου. Τα αποτελέσματα των ελέγχων του iKnife συγκρίθηκαν με εκείνα των συμβατικών διαγνωστικών μεθόδων.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα μια μεγάλη κλινική δοκιμή, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η ικανότητα του εργαλείου να εντοπίζει ταχέως τον καρκίνο και να μπει στη διαγνωστική φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας.

«Η αναμονή των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης είναι αγχωτική – ειδικά αν αφορά το αν κάποιος έχει ή όχι καρκίνο. Οι ημέρες δεν περνούν καθόλου γρήγορα μέχρι ο γιατρός να έχει στα χέρια του τις απαντήσεις. Ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει ένα σύμπτωμα «κόκκινης σημαίας» της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας, που πρέπει πάντα να ελέγχεται μετά από παραπεμπτικό δύο εβδομάδων από τον γιατρό. Το να περιμένει μια ασθενής άλλες δύο εβδομάδες για τα αποτελέσματα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για αυτήν», σημειώνει η Athena Lamnisos, διευθύνων σύμβουλος της Eve Appeal, μιας οργάνωσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία και χρηματοδότησε την έρευνα για το iKnife.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και ο καρκίνος της μήτρας είναι μόνο ένας από αυτούς. Η δυνατότητα παροχής μιας διαγνωστικής εξέτασης που καθορίζει τον καρκίνο αμέσως και με ακρίβεια θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αυτή η έρευνα, που υποστηρίχθηκε από εμάς, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση, όχι μόνο καρκίνου, αλλά και μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας, για το 90% των γυναικών. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους ασθενείς», προσθέτει η Lamnisos.

«Mια ιατρική διάγνωση μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, θα επιτρέψει σε ασθενείς που επιβεβαιωμένα πάσχουν από καρκίνο να ξεκινήσουν αμέσως τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα θα διώξει το άγχος της πολυήμερης αναμονής από τις υγιείς γυναίκες», τονίζει ο καθηγητής Σαντάφ Γκάεμ Μαγκάμι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News