806
Κώδικας QR που θα δείχνει εάν έχουμε αντισώματα. Διά πάσαν χρήσιν | Shutterstock

Εμβολιάστηκες; Παίρνεις μια high tech κάρτα-διαβατήριο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Ιανουαρίου 2021, 19:54
Κώδικας QR που θα δείχνει εάν έχουμε αντισώματα. Διά πάσαν χρήσιν
|Shutterstock

Εμβολιάστηκες; Παίρνεις μια high tech κάρτα-διαβατήριο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Ιανουαρίου 2021, 19:54

Μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν νομικούς και ηθικούς φραγμούς για να δώσουν άμεσα το πράσινο φως στη χρήση ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, όμως οι ιδιωτικές εταιρείες προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Σύντομα και αφού εμβολιαστεί επαρκές ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή κοντά στα τέλη Μαΐου, αναμένεται αεροπορικές εταιρείες, μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ενδεχομένως χώροι εργασίας, να απαιτούν από τους πολίτες να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για τον κορονοϊό ή γενικότερα το επίπεδο αντισωμάτων τους.

Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες για τη διαδικασία εμβολιασμού, δηλαδή εάν κάποιος έχει κάνει μία ή δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο και πότε ακριβώς έχει εμβολιαστεί. Επίσης, για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ενδέχεται το PCR test, που δείχνει αν είναι θετικός ή αρνητικός, να ενσωματωθεί σε αυτήν την τεχνολογία.

Οι αναλυτικές πληροφορίες για τον χρόνο και τον τύπο του εμβολίου, αλλά και για τις δόσεις που έχει λάβει κάποιος, είναι εξαιρετικά σημαντικά δεδομένα, καθώς στο κοντινό μέλλον θα γνωρίζουμε από τα στοιχεία αυτά μέχρι πότε έχει κάποιος αντισώματα.

Διευκρινίζεται ότι σήμερα δεν είναι γνωστό ούτε αν μεταδίδεται ο κορονοϊός από κάποιον που έχει εμβολιαστεί ούτε πόσο ακριβώς διαρκούν τα αντισώματα από το κάθε εμβόλιο.

Αν συνυπολογίσουμε ότι κάποιες χώρες μεταβάλλουν το πρόγραμμα εμβολιασμού και χορηγούν στους πολίτες τους κατά το δοκούν εμβόλια, δίχως να τηρούν τις αρχικές ενδείξεις που προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές, τότε το θέμα γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο.

Αρα η ανάγκη για ένα έξυπνο σύστημα που θα εισάγει τα δεδομένα του πολίτη και θα γνωρίζει εάν αυτός έχει αντισώματα, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που έχει λάβει από τις ρυθμιστικές αρχές, είναι απαραίτητο, όμως χρειάζεται και χρόνος για τη δημιουργία του.

Ετσι, την Πέμπτη κορυφαίες εταιρείες από τον χώρο της Τεχνολογίας και της Υγείας ανακοίνωσαν την Πρωτοβουλία Πιστοποιημένου Εμβολιασμού (VCI), ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems, Mayo Clinic και άλλες κορυφαίες πολυεθνικές, όπως γράφουν οι Financial Times.

Σε κοινή δήλωσή τους οι εταιρείες αναφέρουν ότι αναπτύσσουν τεχνολογικά πρότυπα, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό των εμβολιασμών τους και να επιβεβαιώνουν όπου χρειάζεται ότι έκαναν το εμβόλιο.

«Την περίοδο που ακολουθεί οι περισσότεροι από εμάς θα κληθούμε σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας να επιδείξουμε είτε αρνητικό τεστ της νόσου Covid-19 είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό θα γίνει ρουτίνα στις περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας», δήλωσε ο δρ Μπραντ Πέρκινς, επικεφαλής του Commons Project Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στη Γενεύη και μέλους της VCI.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση έχει προβλέψει τη δημιουργία πλαστικοποιημένων καρτών, οι οποίες υπενθυμίζουν στους πολίτες πού χορηγούνται εμβόλια της Covid-19, τις δόσεις, την παρτίδα, αλλά και την ημερομηνία εμβολιασμού.

Ωστόσο, δεν έχει θεσπιστεί ακόμα ο ευρύτερος μηχανισμός, ώστε οι χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση στα αρχεία εμβολιασμού τους στο Διαδίκτυο ή να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε χώρους εργασίας και ταξίδια.

Στη Βρετανία ξεκινά δοκιμαστικό πρόγραμμα διαβατηρίου εμβολιασμού, στο οποίο θα ενταχθούν χιλιάδες βρετανοί πολίτες μέσα στον Ιανουάριο (εδώ).

Πώς θα γνωρίζουν την ανοσοποίηση

Τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές κυρίως για προσωπική χρήση, καθώς ουσιαστικά αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην Ιστορία, υπό την έννοια ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλές σημαντικές λεπτομέρειες για τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, για να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες, έχει αποφασιστεί η πρώτη δόση να πραγματοποιηθεί σε όσο περισσότερους γίνεται και να εξαντληθεί το υπάρχον απόθεμα των εμβολίων. Για τη δεύτερη δόση, «βλέπουμε».

Η χώρα μας κρατά τις δεύτερες δόσεις, ώστε να εμβολιάσει τους πολίτες σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το Ισραήλ «κόβει» δόσεις, βγάζοντας από κάθε φιαλίδιο της Pfizer επτά δόσεις, όταν η οδηγία προβλέπει πέντε.

Κάποιες χώρες έχουν ανακοινώσει ότι σκέφτονται να κάνουν μία δόση του εμβολίου της Pfizer και μία δόση της AstraZeneca. Κι αυτό για να διεγείρουν δύο διαφορετικούς μηχανισμούς ανοσολογικής απάντησης και να δημιουργηθεί καλύτερη ανοσία. Κάτι μη εγκεκριμένο, το οποίο όμως ίσως είναι πιο αποτελεσματικό.

Για όλα αυτά θα ενημερώνεται η εφαρμογή και έτσι ο χρήστης θα γνωρίζει σε ποια φάση είναι τα αντισώματά του.

Επίσης, αν καθιερωθεί τελικά από αεροπορικές εταιρείες η επίδειξη πιστοποιητικού, θα υπάρχουν,  για παράδειγμα, άτομα που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση και επιθυμούν να ταξιδέψουν, οπότε το σύστημα θα γνωρίζει αν έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν αντισώματα.

Οσοι έχουν ήδη περάσει τη νόσο θα καταγράφουν με εξέταση τους τίτλους των αντισωμάτων τους, από τους οποίους φαίνεται εάν είναι ή όχι μεταδοτικοί ή αν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν.

Αυτές και άλλες, δεκάδες σύνθετες καταστάσεις θα κληθούν να λύσουν στο κοντινό μέλλον τα διαβατήρια εμβολιασμού και γι’ αυτό δεν θα είναι αρκετή μία απλή βεβαίωση, αλλά θα χρειάζεται ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα δημιουργηθεί από κολοσσούς της Υγείας και της Τεχνολογίας.

Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να αποδειχθεί ότι όταν κάποιος εμβολιαστεί σταματά να μεταδίδει τον κορονοϊό ή ότι μειώνεται σημαντικά η μεταδοτικότητα. Διαφορετικά, οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα είναι απλώς άχρηστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...