342
Διαφορετική και η διαχείριση της εγκυμοσύνης κατά την περίοδο της πανδημίας (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

ΕΜΑ: Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια mRNA για τις εγκύους

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 18:27
Διαφορετική και η διαχείριση της εγκυμοσύνης κατά την περίοδο της πανδημίας (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

ΕΜΑ: Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια mRNA για τις εγκύους

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 18:27

Τα εμβόλια για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ούτε στις γυναίκες ούτε και στα βρέφη τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από λεπτομερή εξέταση πολυάριθμων μελετών.

Η εξέταση, που βασίστηκε σε αναλύσεις στις οποίες μελετήθηκαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια της κύησης, δεν βρήκε σημάδια υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών, αποβολών, πρόωρων τοκετών ή σοβαρών παρενεργειών σε έμβρυα από γυναίκες που είχαν λάβει εμβόλια mRNA, ανέφερε η ΕΜΑ. Eμβόλια αυτής της τεχνολογίας διαθέτουν προς το παρόν μόνο η Pfizer και η Moderna.

«Τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων mRNA για τη λοίμωξη Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυα», συμπλήρωσε η ΕΜΑ.

Η εξέταση από μια εσωτερική ομάδα της Υπηρεσίας διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια για την Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη.

Στην Ελλάδα

Συνολικά 2.898 έγκυοι και λεχωίδες (λεχώνες) μολύνθηκαν με κορονοϊό το 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Από αυτές, μόνο το 7,7%, δηλαδή οι 223 από τις 2.898, ήταν πλήρως εμβολιασμένες και το υπόλοιπο 92,3%, δηλαδή οι 2.675 από τις 2.898 ήταν ανεμβολίαστες ή μερικώς εμβολιασμένες.

Στην ομάδα των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων, σημειώθηκαν συνολικά οι 229 από τις 234 νοσηλείες σε απλή κλίνη Covid-19 (δηλαδή το 97,9% του συνόλου των νοσηλειών στις εγκύους και λεχωίδες), υποδεικνύοντας ότι το 8,6% των ανεμβολίαστων εγκύων και λεχωίδων που είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2 χρειάστηκε νοσηλεία.

Επιπλέον καταγράφηκαν 36 νοσηλείες σε ΜΕΘ ή διασωληνώσεις, ποσοστό που αφορά το 1,3% (τις 36 από τις 2.675) των γυναικών αυτής της ομάδας, ενώ στην ομάδα αυτή σημειώθηκαν και πέντε θάνατοι.

Στην ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων καταγράφηκαν μόλις πέντε νοσηλείες σε απλή κλίνη Covid-19, υποδεικνύοντας ότι μόλις το 2,24% των εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ παράλληλα δεν καταγράφηκε καμία νοσηλεία σε ΜΕΘ, καμία διασωλήνωση και κανένας θάνατος στις εμβολιασμένες γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News