1897
| CreativeProtagon

Πώς να γίνετε «εξερευνητές της ξαπλώστρας»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 15 Αυγούστου 2022, 08:45

Πώς να γίνετε «εξερευνητές της ξαπλώστρας»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 15 Αυγούστου 2022, 08:45

Το όνειρό μου για φέτος το καλοκαίρι ήταν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο από Λισαβώνα μέχρι Πόρτο και πάλι πίσω. Στη συνέχεια, αφού γλυκάθηκα κάνοντας νοερά τη διαδρομή στο Google Μaps και για περισσότερες λεπτομέρειες στο Google Earth, που είναι σα να κάνεις το γύρο του κόσμου με ένα μαγικό χαλί (drone το λέμε σήμερα…), είπα να το επεκτείνω. Η σκέψη ήταν να συνεχίσουμε στον Βορρά της Ισπανίας μέχρι Μπιλμπάο και Σαν Σεμπαστιάν μέσω Λα Κορούνια και Χιχόν, διότι ποιος είσαι περιηγητή μου αν δεν πεταχτείς μέχρι τη Χώρα των Βάσκων όταν βρεθείς στην περιοχή…

Τέλος πάντων τα βράδια του χειμώνα (βάζοντας τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που λέγαμε σε προηγούμενο θέμα), όταν δεν έβλεπα τις αγαπημένες μου σειρές σε EΡΤflix και Netflix πεταγόμουν στη Λισαβώνα και από κει στο Πόρτο με οδηγό το YouΤube αυτή τη φορά. Είναι απίστευτο πόσα βίντεο υπάρχουν από τη διαδρομή. Βάζεις στην αναζήτηση Road Trip Lisbon Porto, για παράδειγμα, και ταξιδεύεις κανονικά για πέντε, δέκα, 15, 20 ή και παραπάνω λεπτά τη φορά.

Η εναλλακτική ήταν το Παλέρμο και ένα τουρ στη Σικελία, γοητευμένη από μια ταξιδιωτική εκπομπή που είδα τυχαία στην ΕΤ3. Οπότε βουρ τα βράδια πάλι στο YouΤube να κάνω Road Trip Sicily και Road trip Montalbano στη Ραγκούζα, όταν δεν έβλεπα στην οθόνη τις ιστορίες του αγαπημένου μου ιταλού αστυνομικού με τις κοινωνικές ευαισθησίες. Και μου έκανε εντύπωση πόσοι άνθρωποι (όχι μόνο οι επαγγελματίες, που έχουν κάτι να αποκομίσουν από όλο αυτό), μοιράζονται τα ταξίδια τους ανεβάζοντας βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος πάντων, ιδέες ήθελα να σας δώσω. Για μένα πάλι είναι άλλη μια χρονιά γεμάτη ανατροπές· δεν πήγα πουθενά μέχρι στιγμής, τα ταξίδια στο εξωτερικό αναβάλλονται για του χρόνου, που θα είμαι πιο καλά προετοιμασμένη, εμπόδια δεν θα υπάρχουν, και ο κορονοϊός μαζί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων θα μας έχουν αφήσει στην ησυχία μας να χαιρόμαστε τη ζωή όπως έχουμε μάθει να το κάνουμε.

Βρήκα όμως άλλα «παιχνίδια» διακοπών. Από όλες τις απολαύσεις του καλοκαιριού λίγες είναι τόσο ακαταμάχητες όσο μερικές ημέρες δίπλα στο νερό, είτε πρόκειται για παραλίες σε ένα πέλαγος δικό μας μεσογειακό, είτε για ωκεανό (να σας απαριθμήσω μέρη; Χαθήκαμε…), για λιμάνι σε μια πόλη, για ένα ποτάμι ή μια λίμνη στα βουνά. Μπορείς να κολυμπήσεις, να κάνεις κουπί, να ψαρέψεις, ή να μην κάνεις τίποτα, απολαμβάνοντας απλά την πανάρχαια παράδοση της χαλάρωσης. Οι διακοπές, όμως, είναι επίσης μια ευκαιρία για ανακαλύψεις, ειδικά αν είστε εξαρτημένοι από το κινητό σας. Υπάρχουν κάτι app, που θα σας ενθουσιάσουν. Δείτε μερικά!

Πληροφορίες για τον καιρό

Κατ΄αρχάς χρειάζεστε μια αξιόπιστη εφαρμογή για τον καιρό και τους ανέμους. Γιατί στην εποχή μας για ταξίδι δεν ξεκινάς ποτέ χωρίς μια ματιά στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και στο Meteoalarm. Απαραίτητο επίσης για παρακολούθηση, πρόγνωση και πληροφόρηση της κατάστασης των ελληνικών θαλασσών είναι το Poseidon System. Κατεβάστε την εφαρμογή (με απίθανο διαδραστικό χάρτη προγνώσεων καιρού πέντε ημερών, κυματισμού, θαλάσσιας στάθμης, υδροδυναμικής και οικοσυστήματος) στο κινητό σας βρίσκοντας εδώ οδηγίες , για συσκευές Ios, Android ή Huawei. (Βλέπεις την κίνηση των ανέμων με βελάκια ανά πάσα στιγμή, και καλύτερο υπνωτικό δεν έχω).

Παρακολουθείστε καράβια και αεροπλάνα

Ακόμα κι αν δεν πάτε πουθενά οι εφαρμογές Planefinder, και το πιο εξελιγμένο Flight Radar 24, θα σας γοητεύσουν, καθώς μπορείς να παρακολουθείς όλες τις πτήσεις των αεροπλάνων παγκοσμίως και σε πραγματικό χρόνο. Και μιλάμε για μποτιλιάρισμα στον αέρα, είναι απίστευτο να βλέπεις όλες τις πτήσεις μαζεμένες προς όλα τα σημεία της Γης! Επιλέγεις λοιπόν με το ποντίκι το αεροπλάνο που σε ενδιαφέρει, βλέπεις τη φωτογραφία του, και ενημερώνεσαι επί τόπου για την ταχύτητα, την πτήση, τον προορισμό και πόσα χιλιόμετρα απομένουν.

Αν πάλι θέλετε να παρακολουθείτε την κίνηση στις θάλασσες χρειάζεστε το Marine Traffic (μια υπερηφάνεια την ένιωσα όταν διάβασα ότι αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ερμούπολη). Το έχω τώρα μπροστά μου και παρακολουθώ τα άτιμα πλοία που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον Κορινθιακό και –μάλλον- έφεραν μαζί τους τον άτιμο μoβ εχθρό στη γειτονιά μας. Η βασική υπηρεσία είναι δωρεάν και παρέχει πληροφορίες για πλοία (φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο, που κατασκευάστηκαν, διαστάσεις κλπ), για την τρέχουσα θέση τους σε λιμάνια, τις κινήσεις τους κλπ. Τα δεδομένα συλλέγονται από 18.000 εθελοντές εξοπλισμένους με AIS σε περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πιο προηγμένες λειτουργίες, όπως παρακολούθηση μέσω δορυφόρου είναι διαθέσιμες επί πληρωμή. Επίσης, στην ίδια λογική το Ferries in Greece, δείχνει live την κυκλοφορία των ελληνικών πλοίων (επιβατικά και φορτηγά). Ακόμα κι αν δεν μπορείς δηλαδή να πας Υδρα, Μύκονο ή Σαντορίνη παίρνεις το πλοίο μέσω της εφαρμογής…

Ακολουθείστε καρχαρίες και χελώνες από την ξαπλώστρα σας…

Είναι οι μεγαλύτεροι και πιο παρεξηγημένοι κυνηγοί των θαλασσών μας και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Θέλετε στοιχεία; Σύμφωνα με τη WWF μόλις έξι θανατηφόρες επιθέσεις καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2010 ενώ κάθε χρόνο ο άνθρωπος θανατώνει εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες. Στη Μεσόγειο απαντώνται 47 είδη εκ των οποίων τα 35 στα πελάγη μας. Ζουν κυρίως σε ανοικτές θάλασσες συχνά όμως εισέρχονται και σε κλειστούς κόλπους, για παράδειγμα στον Κορινθιακό, τον Παγασητικό και τον Σαρωνικό) κυρίως για αναπαραγωγή. (Είδα έναν, σας λέω).

Η δωρεάν εφαρμογή της ΜΚΟ  Ocearch, για την έρευνα ωκεανών και ψαριών παγκοσμίως επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις μεταναστεύσεις των καρχαριών (και ορισμένων άλλων θαλάσσιων ζώων, όπως οι χελώνες) που έχουν επισημανθεί με τεχνολογία δορυφορικής παρακολούθησης. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο η Στέφανι Ρόζενμπλουμ, ταξιδιωτική συντάκτρια των New York Times, είδε στον χάρτη της εφαρμογής ότι ένας λευκός καρχαρίας μήκους άνω των 3,4 μ και βάρους 400 κιλών  βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό σε μια κοντινή της παραλία!

Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να παρακολουθείτε τέτοιους καρχαρίες καθώς ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια (επιλέγοντας «all pings» στον χάρτη της εφαρμογής θα δείτε τόσο την ιστορική όσο και την πρόσφατη δραστηριότητα παρακολούθησης). Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα που συλλέγονται από την παρακολούθηση βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα πρότυπα μετανάστευσης  και τον κύκλο ζωής των καρχαριών για να συμβάλουν στην καλύτερη προστασία τους και, τελικά, στην προστασία των ωκεανών, επίσης.

Βουτήξτε στην ιστορία του πλανήτη

Θέλετε να ανακαλύψετε τον πλανήτη μας; Τότε κάντε κλικ στο Open Earth 3D — World Atlas, μια  διαδραστική τρισδιάστατη εικονική Υδρόγειο που διαθέτει θαύματα του κόσμου, πολιτικούς και φυσικούς χάρτες, συναρπαστικά γεγονότα, χρήσιμες πληροφορίες ακόμη και τον καιρό. Ολα αυτά σε μια εφαρμογή φιλική προς τον χρήστη (η Υδρόγειος περιστρέφεται με μια κίνηση του δαχτύλου), που κοστίζει 2,99 δολάρια (περίπου το ίδιο σε ευρώ). Πατήστε τον Ατλαντικό Ωκεανό για να μάθετε πόσο μεγάλος είναι, αγγίξτε το ρεύμα της Καραϊβικής για να ανακαλύψετε πού ρέει, κάντε κλικ στον φάρο του Key West στη Φλόριντα ή στη λίμνη Superior για να διαβάσετε για τους πρώτους ανθρώπους που ήρθαν  στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι πληροφορίες προέρχονται από τη Wikipedia, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη στον Ιστό. Το Earth 3D δεν έχει την ευαισθησία, ας πούμε, του Google Earth. Ωστόσο, είναι ένας γοητευτικός, ευχάριστος τρόπος για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον για τη γεωγραφία και την ιστορία, ειδικά στα παιδιά.

Αλλά υπάρχει και η εξαιρετική (δωρεάν) εφαρμογή Atlas Obscura Travel Guide, με έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε λιγότερο γνωστά σημεία ενδιαφέροντος γύρω μας ή αλλού στον κόσμο.

Μάθετε να κάνετε ναυτικούς και άλλους κόμπους

Αν σκοπεύετε να κάνετε διακοπές σε σκάφος ή απλά να βγείτε με βάρκα για ψάρεμα ή να πάτε σε κατασκήνωση, το Knots 3D θα σας φανεί χρήσιμο.  Με έγχρωμα κινούμενα σχέδια θα μάθετε πώς να δέσετε περισσότερους από 150 κόμπους, από αυτούς που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να πιάσετε ένα ψάρι μέχρι εκείνους που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές σε ώρα ανάγκης. Διαβάστε για τη χρήση και το ιστορικό των κόμπων, προσαρμόστε την ταχύτητα των κινούμενων εικόνων ή σταματήστε τις, περιστρέψτε έναν κόμπο για να τον δείτε από διαφορετική οπτική γωνία και χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας (!) για να τον δέσετε και να τον λύσετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αναζητήσετε κόμπους, μεταξύ άλλων ανά κατηγορία (όπως βαρκάδα, ψάρεμα και κάμπινγκ) ή τύπο κόμπων (όπως κόμπος άγκυρας ή του ψαρά, μπουλόνι και μάτι του ψαρά). Μπορείτε, εξάλλου, να εξασκηθείτε ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός  δικτύου.

Ανοίξτε την ζωντανή «εγκυκλοπαίδεια»

Ας υποθέσουμε ότι κάνετε μια βόλτα στην παραλία και εντοπίζετε ένα άγνωστο αντικείμενο. Δεν ξέρετε πώς να το περιγράψετε με λέξεις; Είτε πρόκειται για κέλυφος, κομμάτι από κοράλλι, φυτό ή ζωύφιο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να συμβουλευτείτε το Google Lens. Απλώς στρέψτε την κάμερά σας σε ό,τι θέλετε να μάθετε και το Lens θα πραγματοποιήσει αναζήτηση στο διαδίκτυο για οπτικές αντιστοιχίσεις και πληροφορίες. Απίθανο; Μπορείτε επίσης να κατευθύνετε την κάμερα προς ένα κτίριο ή ένα άγαλμα για να ανακαλύψετε την ιστορία του. Και δεν χρειάζεται να το κάνετε σε πραγματικό χρόνο: Το Lens λειτουργεί και με φωτογραφίες. Ορισμένα αντικείμενα έχουν πιο χρήσιμα αποτελέσματα από άλλα, αλλά αναμφίβολα το Lens είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Διατίθεται δωρεάν για Android και iOS.

 Αποκωδικοποιήστε τα αξιοθέατα και τους ήχους του λιμανιού

Ψηφιακό εγχειρίδιο αναφοράς για σκάφη, που προσφέρεται μόνο σε χρήστες iOS (με κόστος 4,99 δολάρια) το Navigation Rules Pro προσφέρει πληροφορίες για βασικά θέματα, όπως η πρόληψη συγκρούσεων. Ακόμη και χωρίς να πατήσετε το πόδι σας σε σκάφος, απλά από την παραλία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να αποκωδικοποιήσετε τα αξιοθέατα και τους ήχους των διακοπών δίπλα στη θάλασσα. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας στην αναζήτηση «ICS» μπορείτε να μάθετε τι σημαίνουν οι πολύχρωμες σημαίες και τα σημαιάκια (και πώς το καθένα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα) με τη βοήθεια του οδηγού της εφαρμογής για τον Διεθνή Κώδικα Σημάτων (ICS), ένα σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα πλοία.

Μπορείτε επίσης να μελετήσετε τον διεθνή κώδικα Μορς χρησιμοποιώντας τα διαγράμματα της εφαρμογής με κουκκίδες και παύλες (βάλτε στην αναζήτηση «Morse») ή να μάθετε περισσότερα για τη Γη και τις συντεταγμένες της επιλέγοντας την ενότητα «nautical charts». Πολλές από αυτές τις πληροφορίες υπάρχουν δωρεάν στο διαδίκτυο, αλλά η εφαρμογή τις φιλοξενεί όλες μαζί σε ένα μέρος. Μπορείτε, λοιπόν, να καθίσετε σε ένα μπαρ δίπλα στο λιμάνι και να μελετήσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν –για παράδειγμα πώς σχηματίζονται τα κύματα στη θάλασσα – ενώ με το άλλο χέρι θα πίνετε την μπύρα σας. Καλό;

Συντονιστείτε με το φεγγάρι και τις παλίρροιες

Η παρακολούθηση του χρόνου μπορεί να μην είναι απαραίτητη την περίοδο των διακοπών, αλλά αν ελπίζετε να προλάβετε την ανατολή του ηλίου ή να περπατήσετε σε μια αμμουδιά πριν από την παλίρροια, χρειάζεται λίγος προγραμματισμός. Με το Tides Near Me θα ελέγξετε (δωρεάν) τα ρεύματα και θα βρείτε την ώρα της επόμενης παλίρροιας, του ηλιοβασιλέματος και της ανατολής του ηλίου ή του φεγγαριού. Ελλάδα δεν έχει αλλά μπορεί να σας ενδιαφέρει η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Κούβα… (λέμε τώρα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...