692
O εξαφανισμένος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου κάτω από τη γενέτειρά του, την πόλη Χαν Γιουνίς | Shutterstock / Creative Protagon

Εκεχειρία: Οι Ισραηλινοί φοβούνται τώρα ανασύνταξη της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 16:32
O εξαφανισμένος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου κάτω από τη γενέτειρά του, την πόλη Χαν Γιουνίς
|Shutterstock / Creative Protagon

Εκεχειρία: Οι Ισραηλινοί φοβούνται τώρα ανασύνταξη της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 16:32

H συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός προβλέπει την απελευθέρωση πενήντα και πλέον ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατόν πενήντα κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Οι Times του Λονδίνου διερευνούν το πώς η διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας στα βόρεια και έχουν προχωρήσει αρκετά με την υλοποίηση του σχεδίου καταστροφής των εκτεταμένων υποδομών της Χαμάς. Εστιάζουν τώρα στην πόλη Χαν Γιουνίς και ευρύτερα στην πορεία προς τον νότο.

Ο εξαφανισμένος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, εκτιμάται ότι κρύβεται κρύβεται κάπου στη νότια Γάζα. Πιο συγκεκριμένα, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων του περασμένου μήνα, πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου κάτω από τη γενέτειρά του, τη Χαν Γιουνίς. Οπως εκτιμά η βρετανική εφημερίδα, «για τον Σινουάρ οι όμηροι δεν είναι μόνο διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά και πολιτική επιβίωσης».

Κάτω από την πόλη Χαν Γιουνίς (Khan Yunis) στη νότια Γάζα εκτιμάται ότι κρύβεται ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (Shutterstock)

Ακόμη και αν η απελευθέρωση δεκάδων ομήρων τις επόμενες ημέρες πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές για τερματισμό του πολέμου. Οι δυνάμεις του Ισραήλ, που αριθμούν τέσσερις πολεμικές μεραρχίες και πολλές χιλιάδες στρατιώτες, θα παραμείνουν στη θέση τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπαυλα αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τους κατοίκους της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τους Times, ξεπερνά τις 12.000. Οπως τονίζει ωστόσο η βρετανική εφημερίδα, το Ισραήλ επιμένει ότι ο μόνος στόχος της Χαμάς για την εξασφάλιση της παύσης των εχθροπραξιών είναι η ανάπαυλα για τους δικούς της μαχητές και όχι για τον πληθυσμό της Γάζας.

Για περισσότερες από εξήμιση εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς κρύβονται στα εκτεταμένα δίκτυα των σηράγγων, ενώ μερικοί από αυτούς κατά καιρούς αναδύονται για να στήσουν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις. Η εκεχειρία προσφέρει στη Χαμάς την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να κάνει απολογισμό των απωλειών της, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες. Θα μπορούσε να της δώσει επίσης τη δυνατότητα να αποκαταστήσει και τις επικοινωνίες που έχουν διακοπεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και να προετοιμαστεί για έναν νέο γύρο μαχών.

Οι Times σημειώνουν ότι υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στον παλαιστινιακό πληθυσμό, πάνω ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν φύγει στα νότια από την έναρξη του πολέμου, να επιστρέψουν στην πόλη της Γάζας. Τι θα συμβεί όμως αν προσπαθήσουν να το κάνουν κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, υποκινούμενοι ίσως από τη Χαμάς; Πώς θα τους σταματήσει το Ισραήλ;

Το επόμενο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι. «Αν το Ισραήλ είχε ενδείξεις για το πού βρίσκονται, θα απέφευγε άραγε να οργανώσει μια επιχείρησης διάσωσης; Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο» σχολιάζει ο Ανσελ Πφέφερ που υπογράφει το κείμενο των Times.

Πάνοπλος ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα στις 21 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν την κατάπαυση του πυρός (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Παράλληλα, υπάρχει το ερώτημα του πώς θα τερματίσουν οι δύο πλευρές τη συμφωνημένη περίοδο κατάπαυσης του πυρός: Οι στρατηγοί του Ισραήλ ανυπομονούν να επιστρέψουν στην αποστολή τους για να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. Οι εκπρόσωποι της Χαμάς στο Κατάρ, ωστόσο, φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει μια συμφωνία βάσει της οποίας είναι σε θέση να παρατείνουν την εκεχειρία προσφέροντας την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ, και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ήταν εξαρχής επιφυλακτικοί ως προς τη διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, είναι το ενδεχόμενο η τρομοκρατική οργάνωση να χρησιμοποιεί τους ομήρους ώστε να ορίζει η ίδια το χρονοδιάγραμμα του πολέμου.

Η διαρκής ανάγκη ιεράρχησης μεταξύ των δύο στόχων του Ισραήλ -την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων- προσθέτει μεγάλη πίεση στους στρατηγούς που έχουν την ευθύνη των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου και η ίδια η κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που τρομοκράτες της Χαμάς βγουν από τα τούνελ και χτυπήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...