Ιχνηλάτηση επαφών μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Εξετάσεις μόνο σε συγκεκριμένους τουρίστες και ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, η χώρα μας παραμένει στην 72η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στον αριθμό τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται ανά εκατομμύριο κατοίκους (Worldometer).
Από τις χώρες για τις οποίες θέσαμε πρόσφατα περιορισμούς εισόδου στη χώρα, η Σερβία βρίσκεται στην 53η θέση και η Αλβανία στην 123η. Η Κύπρος, η πρώτη χώρα της ΕΕ που έθεσε στην Ελλάδα περιορισμούς (εδώ) βρίσκεται στην 23η, ενώ οι ΗΠΑ, που εξέδωσαν ταξιδιωτική πρόταση για την Ελλάδα (εδώ), στην 19η.
Οι επίσημες οδηγίες που δίνει πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού, όχι απλώς στον γενικό πληθυσμό, αλλά και σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα, είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου και προέβλεπαν ελέγχους ακόμη και με τις κινητές ομάδες για όσους είχαν συμπτώματα, προκειμένου να μην επισκέπτονται νοσοκομεία.
Πλέον, «η οδηγία είναι επί των συμπτωμάτων, διότι και το τεστ μπορεί να κάνει λάθος τις πρώτες μέρες», εξηγεί στο Protagon στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Δίχως τεστ και καραντίνα
Η συνήθης πρακτική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ όταν κάποιος αναφέρει ότι έχει βρεθεί σε χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως εστιατόριο, μπαρ κ.λπ. είναι να παρακολουθεί την υγεία του. Δεν προβλέπεται ούτε τεστ να κάνει σε νοσοκομείο ούτε να τεθεί υποχρεωτικά σε καραντίνα.
Χαρακτηριστικές ήταν οι οδηγίες που λάβαμε από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης για την Covid-19 του ΕΟΔΥ (1135), με το οποίο επικοινωνήσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στην ερώτηση αν πρέπει να κάνω τεστ, καθώς είχα επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εστιατόριο της Μυκόνου και στον ίδιο χώρο βρέθηκαν θετικοί ακόμη επτά εργαζόμενοι, η εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ με παραπέμπει για την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο ή κλινική και μου εξηγεί ότι δεν προβλέπεται να κάνω το τεστ δωρεάν σε δημόσια δομή υγείας.
Στην ερώτηση τι γίνεται με την ιχνηλάτηση, μου εξηγεί ότι «μόνο εάν έπαιρναν τηλέφωνο τον κύριο που βγήκε θετικός από την ομάδα ιχνηλάτησης του ΕΟΔΥ και ζητούσουν τη λίστα με όσους ήρθε σε επαφή, θα γίνει η διαδικασία. Δεν θα κάνουν σε όλους βέβαια το τεστ, θα κάνουν δειγματοληπτικά, δυστυχώς. Μπορεί να τον πάρουν σε μερικές μέρες, μπορεί και να μην τον πάρουν», μου εξηγεί.
Αρα, τι πρέπει να κάνω; Να μείνω σε καραντίνα; «Αν ήσασταν σε απόσταση δύο μέτρων για περισσότερο από 15 λεπτά, δυστυχώς ναι», μου απαντά.
Και αν εκδηλώσω ήπια συμπτώματα και πάω στο νοσοκομείο και ζητήσω να μου κάνουν τεστ; «Τότε ο γιατρός θα σας κάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και μετά θα σας κάνει τεστ. Αν δεν έχετε σοβαρά συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ. Εδώ δεν κάνουν για ανθρώπους που θα χειρουργηθούν αν δεν κάνουν ολική νάρκωση», μου εξηγεί.
Οσο για την τήρηση της καραντίνας, με ενημερώνει ότι είναι οικειοθελής και ότι δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα ή να ελεγχθώ από κάποιον, αφού πολύ φυσικά δεν έχω δηλωθεί, ούτε και θα μπορούσα να το κάνω αν ήθελα.
Ετσι, για κάποιον που έχει φιλότιμο και χρήματα και θέλει να κάνει το τεστ, η εξέταση θα του κοστίσει από 70 έως 120 ευρώ.
Αναφορικά με τον καταγεγραμμένο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, αφορούν ειδικές περιπτώσεις με άτομα που εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα, έγινε ιχνηλάτηση για κάποιους λόγους που έκριναν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, ή είναι υγειονομικοί υπάλληλοι. Ο αριθμός των πραγματικών και μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Τα πραγματικά κρούσματα
Από την 1 μέχρι και τις 6 Αυγούστου έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ 518 εγχώρια κρούσματα, δηλαδή σε έξι ημέρες είχαμε σχεδόν όσα είχαν καταγραφεί ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα, καθώς τον Ιούλιο τα εσωτερικά κρούσματα ήταν 564 (εδώ).
Οταν είχαμε παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων και ρυθμό μετάδοσης τον Μάρτιο, δηλαδή 695 καταγεγραμμένα και περίπου 75 κάθε μέρα, ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει ότι τα με βάση τα μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα (εδώ).
Εκτοτε, δεν ανακοινώνονται μαθηματικά μοντέλα για αριθμό κρουσμάτων. Και έτσι, τα υπόλοιπα περιστατικά απλώς δεν θα διαγνωστούν ποτέ.
Και αρκετοί από τους ασυμπτωματικούς, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι είχαν επαφή με ύποπτο κρούσμα που θα μπορούσε να τους έχει μολύνει, θα κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο.
Αν όμως είχαν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και γνώριζαν ότι είναι φορείς, προφανώς η συμπεριφορά τους θα ήταν διαφορετική.
Τώρα, το μόνο που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν ως άνθρωποι είναι η συνείδησή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News