986
Τα εμβόλια επιτυγχάνουν προστασία απέναντι σε διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού, όχι όμως σε όλα | REUTERS /Dado Ruvic/Illustration

Είναι τα εμβόλια ασπίδα στην μετάλλαξη Δέλτα;

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 21:15
Τα εμβόλια επιτυγχάνουν προστασία απέναντι σε διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού, όχι όμως σε όλα
|REUTERS /Dado Ruvic/Illustration

Είναι τα εμβόλια ασπίδα στην μετάλλαξη Δέλτα;

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 21:15

Παγκόσμια αναστάτωση έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλευμένων να αυξάνονται εκθετικά.

Οπως όλα δείχνουν, τα εμβόλια προλαβαίνουν οριακά να σταματήσουν τον ρυθμό μετάδοσης και το κλειδί για την αποφυγή του συγκεκριμένου στελέχους είναι ο πλήρης εμβολιασμός με οποιαδήποτε εμβόλιο.

Βέβαια, δεν προστατεύουν όλα τα εμβόλια το ίδιο, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν και επαρκείς μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Να λοιπόν τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα…

Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη ή B.1.617.2) είναι ένας υποτύπος του κορονοϊού Sars-Cov-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19. Εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020 και περιλαμβάνει μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Σύμφωνα με την αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η εν λόγω μετάλλαξη είναι από 50% έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη.

«Η παραλλαγή Δέλτα επιτρέπει τη συγκέντρωση υψηλότερου ιικού φορτίου σε άτομα που έχουν μολυνθεί και ως εκ τούτου μπορούν πιο εύκολα να το αποβάλουν με την αναπνοή και να το μεταδώσουν σε περισσότερα άτομα», αναφέρει στον Guardian ο Γουέντι Μπάρκλεϊ, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Πόσο γρήγορα μεταδίδεται

Στη Βρετανία η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου. Από την περασμένη εβδομάδα, το 94% των νέων κρουσμάτων φέρουν αυτή τη μετάλλαξη.

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκε στις 23 Απριλίου στην Πάτρα (εδώ).

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και ένα στην Κορινθία. Συνολικά 28 άτομα έχουν διαγνωστεί με την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ακόμη ένα κρούσμα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (εδώ).

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν κατά 96% από τη βαριά νόσηση και νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 92%.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται και στα δύο εμβόλια στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση, σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

«Με βάση τις έρευνες που έχουμε κάνει, δεν θα αποτελέσει απειλή ο ιός με τη μετάλλαξη Δέλτα για όσους έχουν κάνει το (διπλό) εμβόλιο της Moderna» εκτιμά μιλώντας στο NPR ο δρ Ντέιβιντ Μοντεφιόρι, διευθυντής του εργαστηρίου ανάπτυξης εμβολίων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke.

Aναφορικά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) o καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J είναι λιγότερο προστατευμένοι, σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων».

Μάλιστα, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της J&J στην μετάλλαξη Δέλτα, θα πρέπει να γίνει και δεύτερη δόση, είτε από το ίδιο εμβόλιο, είτε από κάποιο mRNA. «Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται επιπλέον επιστημονικά δεδομένα και φυσικά χρειαζόμαστε την άδεια από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές», εξηγεί στο Reuters ο δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολεγίου Μπέιλορ του Τέξας.

Από την πλευρά της η φαρμακευτική εταιρεία J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή ανταπόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Το Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και τα αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε συνιστά υπομονή…

Πότε θα γνωρίζουμε περισσότερα;

Είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα, καθώς δεν είναι ακόμη αριθμητικά επαρκή τα δεδομένα για να γίνουν συγκρίσεις, ως προς τις νοσηλείες μεταξύ εμβολιασμένων, μερικώς εμβολιασμένων, ή καθόλου.

«Ενδέχεται να μην έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις ούτε τις επόμενες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες», αναφέρει στον Guardian o δρ Πίτερ Ινγκλις, επιστημονικός σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων.

Σε πόσες χώρες βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα

Η Δέλτα έχει εντοπιστεί πλέον σε 80 χώρες, σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρχοφ, επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον κορονοϊό. Μάλιστα, η ίδια τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον και αυτή μεταλλαχθεί και ότι υπάρχουν αναφορές για ένα νέο στέλεχος, που ονομάζεται «Δέλτα+».

Ποιες χώρες έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα

Το μέγεθος του προβλήματος είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την Ινδία πριν από δύο μήνες, καθώς μόλις εξαπλώθηκε ευρέως η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με μία καταστροφική αύξηση νέων κρουσμάτων.

Στις αρχές Μαΐου στην Ινδία είχαν καταγραφεί μόνο σε μία ημέρα 400.000 νέα κρούσματα, ενώ τώρα πλέον διαγιγνώσκονται περίπου 62.000.

Στη Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη καθυστέρησε την προγραμματισμένη άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά ένα μήνα. Κι αυτό διότι παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών σε νοσοκομεία.

Οι αριθμοί στις νοσηλείες έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα κατά 50% και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα βορειοδυτικά της Αγγλίας, όπου η αύξηση φτάνει το 61%. Και καθώς η προϋπόθεση για την τέταρτη φάση της άρσης των μέτρων ήταν να μην υπάρξουν αλλαγές, ούτε στο επιδημιολογικό φορτίο ούτε και να καταγραφεί αύξηση στις νοσηλείες λόγω λοίμωξης Covid-19, πλέον το καλό σενάριο απομακρύνθηκε και μετατέθηκε ένα μήνα αργότερα.

Στο Ισραήλ οι πολίτες έβαλαν και πάλι τις μάσκες, καθώς παρά την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε εκ νέου τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες (εδώ).

Τοπικά lockdown και νέα μέτρα έχουν ληφθεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου (εδώ), καθώς η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε για να μας δείξει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη με την πανδημία.

Τι ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας περίπου το 47% των πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και το 35% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα εν μέσω καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...