426
Για κίνδυνο καθήλωσης των αεροσκαφών εξαιτίας των δικτύων 5G κάνουν λόγο οι αεροπορικές εταιρείες | Shutterstock

Είναι τα δίκτυα 5G απειλή για τα αεροσκάφη;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 22:56
Για κίνδυνο καθήλωσης των αεροσκαφών εξαιτίας των δικτύων 5G κάνουν λόγο οι αεροπορικές εταιρείες
|Shutterstock

Είναι τα δίκτυα 5G απειλή για τα αεροσκάφη;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 22:56

Ο σύγχρονος κόσμος αδημονεί για την λειτουργία των δικτύων 5G που θα παρέχουν υψηλών ταχυτήτων υπηρεσίες σύνδεσης με το Διαδίκτυο αλλά και νέες ποιοτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις αεροπορικές εταιρείες, τουλάχιστον τις αμερικανικές.

Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών στις ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών υποδομών 5G κοντά σε αεροδρόμια θα έχει ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν τα αεροσκάφη στο έδαφος. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου οι αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν ότι η χρήση της μπάντας C των δικτύων 5G είναι πιθανό να προκαλεί παρεμβολές σε ευαίσθητα και κρίσιμα ηλεκτρονικά συστήματα και όργανα των αεροσκαφών όπως αυτά που δείχνουν το ύψος που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά και όργανα πλοήγησης σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Αν το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό τότε εκτός από τα αεροσκάφη θα καθηλωθούν στο έδαφος και τα ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν μέρος σε αποστολές έρευνας και διάσωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την επιστολή υπογράφουν η American Airlines, η Delta, η United, η Southwest and Jet Blue καθώς και οι κολοσσοί του τομέα παράδοσης φορτίων UPS και FedEx. «Αν λειτουργήσουν οι κεραίες 5G κοντά σε αεροδρόμια σε μια μέρα συνηθισμένης κίνησης περισσότερες από 1.100 πτήσεις θα ακυρωθούν ή θα ακολουθήσουν διαφορετικό δρομολόγιο ή θα καθυστερήσουν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν τουλάχιστον 100 χιλιάδες επιβάτες ενώ επιπλέον θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας» αναφέρεται στην επιστολή. Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν στείλει ανάλογη επιστολή πριν από ένα μήνα στο Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ αλλά όπως φαίνεται οι απόψεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που έχουν τοποθετήσει κεραίες 5G κοντά σε αμερικανικά αεροδρόμια ετοιμάζονται να τις θέσουν σε λειτουργία τα επόμενα 24ωρα.

Η νέα επιστολή των αεροπορικών εταιρειών απευθύνεται στους Μπράιαν Ντις, διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Πιτ Μπούτιγκιτζ, υπουργό Μεταφορών του Τζο Μπάιντεν και σε άλλα ανώτερα στελέχη της αμερικανικής προεδρίας.

Η εκκίνηση της λειτουργίας των δικτύων 5G ήταν προγραμματισμένη να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αλλά οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αποδέχτηκαν μια καθυστέρηση δύο εβδομάδων ανακοινώνοντας ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα λάβουν όποια προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των πτήσεων. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν πάντως εξ αρχής τονίσει ότι οι ανησυχίες των αεροπορικών εταιρειών είναι αβάσιμες. Όπως υποστηρίζουν, δίκτυα 5G λειτουργούν ήδη σε διάφορες χώρες και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα με τις πτήσεις. Όπως είναι ευνόητο το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News