Αμα ο άνθρωπος είναι ευγενής στη συμπεριφορά του, όλοι ξέρουμε εκ πείρας ότι –τουλάχιστον– δεν διατρέχει κινδύνους. Ενίοτε νιώθει και ψυχική ανάταση. Τώρα γίνεται γνωστό ότι και η υγεία του βελτιώνεται.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέπεμψε ύμνους στους καλοσυνάτους τρόπους και διατείνεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.
Η Ελίζαμπεθ Μπέρνσταϊν, που διερευνά την κοινωνική ψυχολογία και τις χιλιάδες πτυχές των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, έγραψε ότι μελέτες έχουν αποφανθεί ότι η καλοσύνη μας μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα και σωματικά. «Η επιστήμη το λέει». Οταν είμαστε καλοί, παράγουμε χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες. Και όχι μόνο αυτό: είμαστε λιγότερο δύσθυμοι, περισσότερο κοινωνικοί και, τελικά, πιο ευτυχισμένοι.
Εχουμε καρδιοαγγειακή λειτουργία καλύτερη, κατάσταση υγείας ικανοποιητική δηλαδή, κάτι που ενδέχεται να μας οδηγήσει στη μακροημέρευση. Αλλη έρευνα διαβεβαιώνει ότι αποκτούμε και σωματική ρώμη, την αλκή που όλοι χρειαζόμαστε καθώς καθημερινώς μάς τη στερεί η καταπόνηση και ο αδυσώπητος χρόνος. Επίσης, όσο και αν ακούγεται παράξενο, γινόμαστε και πιο όμορφοι!
Σε εποχές κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομόνωσης, λοιπόν, πάνω στον κακό μας κορονοϊκό χρόνο, η καλοσύνη προωθεί τη σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους και μειώνει τις μαύρες σκέψεις. Οι ψυχολόγοι αναφέρονται στην καλοσύνη όταν μιλούν για αλτρουισμό, και διακρίνουν δύο τύπους: τον αμοιβαίο, όταν επιδιώκουμε ανταλλάγματα, και τον καθαρό, όταν η ανταπόδοση μάς είναι αδιάφορη.
Η ευγένεια εξαρτάται σίγουρα από την ανθρώπινη φύση, αλλά και από την παιδεία που έχουμε λάβει. Μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί από το περιβάλλον και από τον κοινωνικό πολιτισμό, από τους γονείς μας, από την ευρύτερη οικογένειά μας και από την κοινότητα στην οποία ζούμε. Οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε κιόλας να διδάξουμε τον εαυτό μας να είναι καλός. «Είναι μία διαδικασία ανάλογη εκείνης της ενδυνάμωσης των μυών».
Το να είμαστε ευγενικοί σημαίνει ότι αλλάζει το μυαλό μας. Η Στέφανι Πρέστον, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μελετά τη νευρική βάση της ενσυναίσθησης και του αλτρουισμού, και στην έρευνά της έχει διαπιστώσει ότι όταν συμπεριφερόμαστε ευγενικά ενεργοποιείται μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε μηχανισμούς ανταμοιβής. Ο εγκέφαλός μας αντιδρά σαν να έχουμε φάει ένα νόστιμο κομμάτι κέικ σοκολάτας. Και χωρίς να μας παχαίνει, κάτι που δεν είναι μικρό επίτευγμα λέει.
Επιπλέον, η φυσική ευχαρίστηση της ευγένειας αυξάνεται με τα σημάδια εκτίμησης για τη δράση μας, ένα χαμόγελο ή ένα «ευχαριστώ» που εισπράττουμε προκαλεί έκλυση ορμόνης που σχετίζεται με το αίσθημα της ευτυχίας και της ευημερίας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Journal of Positive Psychology διαπίστωσε επίσης ότι σε εκείνους που πιστεύουν ότι η συμπεριφορά με καλοσύνη βελτιώνει τη ζωή τους, στην πραγματικότητα υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, υπαρξιακής ικανοποίησης και αίσθησης σύνδεσης με άλλους. Τέλος, το να είσαι καλός και χρήσιμος με τους άλλους προκαλεί έναν ενάρετο κύκλο στον οποίο άλλοι οδηγούνται επίσης να υιοθετήσουν τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς. Μια καταιγίδα καλοσύνης που μπορεί επομένως να μας σώσει…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News