1198
| CreativeProtagon/Wikimedia/Getty Images

Εγραψαν Ιστορία νικώντας τους δαίμονές τους

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2022, 10:45
|CreativeProtagon/Wikimedia/Getty Images

Εγραψαν Ιστορία νικώντας τους δαίμονές τους

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2022, 10:45

Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές δεν είναι προνόμιο των κοινών ανθρώπων. Μεγάλες προσωπικότητες, που άλλαξαν την Ιστορία της ανθρωπότητας με το έργο τους, υπέφεραν επίσης. Παρόλα αυτά κατάφεραν να μεγαλουργήσουν μετατρέποντας τον ψυχικό τους πόνο σε δημιουργικότητα. Το History of Yesterday παρουσιάζει τους έξι πιο σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου οι οποίοι πάλευαν σε όλη τους τη ζωή με τις δυσκολίες που τους προκαλούσε η ψυχική τους κατάσταση.

1 Κάρολος Ντίκενς
Πορτρέτο του Καρόλου Ντίκενς το 1850 | Culture Club/Getty Images

Διάσημος άγγλος μυθιστοριογράφος, που δημιούργησε εξαιρετικούς φανταστικούς χαρακτήρες γράφοντας εκπληκτικά μυθιστορήματα της βικτωριανής εποχής, ο Κάρολος Ντίκενς πρόσφερε, αναμφίβολα, πάρα πολλά στον κόσμο.

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, όμως, το ιδιοφυές μυαλό του υπέφερε. Λέγεται ότι ο Ντίκενς έπασχε από αϋπνία και λόγω στρες και άγχους αναγκαζόταν να κάνει μακρινούς περιπάτους τη νύχτα.

Επίσης, σε όλη την παιδική του ηλικία, ο μεγάλος συγγραφέας έπασχε από επιληψία με αποτέλεσμα να αναζητά παρηγοριά στους φανταστικούς χαρακτήρες που δημιουργούσε, σαν να ήταν αληθινοί. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αν ζούσε σήμερα, ο Τσαρλς Ντίκενς θα είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Προφανώς, βυθιζόταν σε κατάθλιψη και είχε έντονες μεταπτώσεις της διάθεσης κάθε φορά που δούλευε ένα νέο μυθιστόρημα. Ωστόσο, κατάφερε να γράψει αριστουργήματα, που θα υπάρχουν για πάντα.

2 Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Βίνσεντ βαν Γκογκ, Αυτοπροσωπογραφία με δεμένο αυτί, 1889 | Wikimedia Commons

Το όνομα του μας έρχεται πάντα στο μυαλό όταν μιλάμε για ιστορικά πρόσωπα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Ο  Βίνσεντ βαν Γκογκ κατάφερε να πουλήσει μόνο ένα έργο του στη διάρκεια της ζωής του. Παρόλα αυτά, οι πίνακές του, που κέρδισαν τεράστια αναγνώριση μετά τον θάνατό του, έγιναν η επιτομή της θεραπευτικής δύναμης της τέχνης.

Αν και ο Βαν Γκογκ δεν διαγνώστηκε ποτέ με κάποια ψυχολογική διαταραχή, τα γράμματα που έγραψε στα αδέρφια του έδειχναν εμφανή συμπτώματα σοβαρών ψυχικών προβλημάτων. Ακόμα κι αν δεν επρόκειτο για διπολική διαταραχή, πιθανότατα είχε διαταραχή προσωπικότητας.

Τα ατελείωτα προβλήματα του ολλανδού ζωγράφου τον οδηγούσαν συχνά σε παραισθήσεις και κατάθλιψη, μέχρι που επιτέθηκε τελικά στον εαυτό του κόβοντας τον λοβό του αυτιού του όταν ζούσε στη Γαλλία. Αργότερα, ο καλλιτέχνης θα κατέγραφε την αγωνία του σε έναν πίνακα. Τον πιο σημαντικό πίνακά του, εξάλλου, την «Εναστρη Νύχτα», τη ζωγράφισε ενώ αναζητούσε ανακούφιση από την κατάθλιψη, σε ένα άσυλο. Στην τέχνη του, ο θεατής είναι βέβαιο ότι θα βρει ομορφιά, αλλά πίσω από κάθε πίνακα λέγεται ότι κρύβεται βαθύς πόνος και θλίψη.

3  Ισαάκ Νεύτων
Πορτρέτο του Ισαάκ Νεύτωνα, περίπου του 1715-1720 | Bonhams

Ο Ισαάκ Νεύτων, άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος, ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής και επιστήμονας με τεράστια επιρροή, υπέφερε επίσης ανησυχητικά από σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Πολλοί έγκριτοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ασθένειά του θα μπορούσε να ήταν διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια. Είχε παραισθήσεις και -όσο παράξενο κι αν ακούγεται- συνομιλούσε συχνά με αόρατα άτομα.

Ψυχολόγοι λένε ότι οι αλλαγές της συμπεριφοράς του Νεύτωνα μπορεί να προήλθαν από την υπερβολική έκθεσή του στον υδράργυρο κατά τη διάρκεια πειραμάτων στο εργαστήριό του. Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκεφάλους και απώλεια μνήμης.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο Νεύτων γεννήθηκε πρόωρα και είχε ιστορικό ψυχικών διαταραχών από πολύ νωρίς. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε σε ηλικία τριών ετών, γεγονός που μπορεί επίσης να ευθύνεται για το δια βίου τραύμα του. Αν όλα αυτά είναι όντως αλήθεια, τότε είναι εντυπωσιακό το πόσα πέτυχε παρά τις δυσκολίες του.

4 Αβραάμ Λίνκολν
O Αβραάμ Λίνκολν στην τελευταία του επίσημη φωτογράφιση, το 1865 | Library of Congress

Ποιος θα πίστευε ότι ο  Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος εξελέγη 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο, υφίστατο συνεχώς σοβαρά ψυχικά επεισόδια; Λέγεται ότι πάλευε με την κατάθλιψη σε όλη του τη ζωή.

Η κατάσταση του Λίνκολν άρχισε να επιδεινώνεται πολύ νωρίς, βιώνοντας τα πρώτα breakdown όταν ακόμη ήταν νέος. Με τον καιρό, τα καταθλιπτικά επεισόδια έγιναν καθημερινή ρουτίνα. Υπέφερε από μελαγχολία, η οποία γεννούσε αρνητικές σκέψεις στο μυαλό του.

Αν και ο Λίνκολν έμαθε τελικά να ζει με την κατάστασή του, όσο γερνούσε έκανε συχνά σκέψεις αυτοκτονίας. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η δύναμη που επέδειξε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προήλθε από την δια βίου πάλη του με τη κατάθλιψη. Ηταν άραγε λοιπόν η ψυχική του ασθένεια μια μεταμφιεσμένη ευλογία;

5 Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο, Αυτοπροσωπογραφία της Μπλε Περιόδου,1901 | Musée Picasso

Είναι πραγματικά ειρωνικό το γεγονός ότι μερικές φορές τα πιο όμορφα έργα τέχνης είναι προϊόν αγωνίας και θλίψης. Η κατάθλιψη είχε στοιχειώσει και τη ζωή του εκπληκτικού ισπανού ζωγράφου και γλύπτη Πάμπλο Πικάσο. Ο Πικάσο έγινε καλλιτέχνης επειδή είχε δυσλεξία -μια μαθησιακή δυσκολία που εμποδίζει τον εγκέφαλο να κατανοεί λέξεις και γράμματα- και τα χρώματα τον βοηθούσαν να εκφράζεται καλύτερα.

Ωστόσο, τα σοβαρά ψυχικά του προβλήματα εμφανίστηκαν μόλις το 1901, όταν λόγω της αυτοκτονίας ενός πολύ στενού φίλου του, ο Πικάσο βυθίστηκε στον κόσμο της κατάθλιψης και των ενοχών. Ο καταλανός ζωγράφος και ποιητής Κάρλος Καζαγιέμας, ερωτευμένος με τη Ζερμέν, πιστεύοντας ότι ο Πικάσο είχε σχέση μαζί της, πήρε ένα περίστροφο, και αφού δεν κατάφερε να την σκοτώσει, το έστρεψε στον εαυτό του. Αυτοκτόνησε μπροστά στην παρέα τους που είχε μείνει αποσβολωμένη. Η αδυναμία του Πικάσο να βγει από τη θλίψη της απώλειας τον οδήγησε στην εξαιρετικά δημιουργική ανάταση, που έγινε γνωστή ως η Μπλε Περίοδος.

Ηταν η εποχή που ο κορυφαίος ισπανός καλλιτέχνης ζωγράφιζε χρησιμοποιώντας μόνο αποχρώσεις του μπλε. Η δραματική αλλαγή στη δουλειά του ήταν προφανώς η αιτία της μακροχρόνιας πάλης του με την κατάθλιψη. Παρά την ασθένειά του, ωστόσο, ο Πικάσο επαναπροσδιόρισε την έννοια της τέχνης καθώς προσπαθούσε να ξεπεράσει τον πόνο του μέσα από τα μοναδικά, θλιμμένα έργα του.

6 Ουίνστον Τσόρτσιλ
Ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ στο γραφείο του στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, στα 79α γενέθκια του | Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο μεγάλος πολιτικός πίσω από τη νίκη της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν γνωστός για πολλά πράγματα. Ωστόσο, μια πληροφορία για τη ζωή του εξέπληξε τους πάντες. Ο -εν καιρώ πολέμου- πρωθυπουργός υπέφερε από παρατεταμένη κατάθλιψη και άγχος, που του προκαλούσε σοβαρές κρίσεις πανικού.

Στο αποκορύφωμα των καταθλιπτικών επεισοδίων του, ο Τσόρτσιλ περνούσε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι αποκαλώντας την ασθένειά του «μαύρο σκυλί». Η διαταραχή του είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της ενέργειας και της όρεξής του.

Παραλυμένος από την απόγνωση, ο Τσόρτσιλ θα έχανε τελικά το ενδιαφέρον του και θα επικεντρωνόταν σε ασήμαντα θέματα και στις καθημερινές του δουλειές. Ακόμα κι έτσι, όμως, μετά από εκτεταμένες περιόδους κατάθλιψης, ο Ουίνστον άρχισε το ταξίδι της προετοιμασίας για τον πόλεμο: το 1911 διορίστηκε Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου, από το Μάιο του 1915 υπηρέτησε για ένα διάστημα ως αντισυνταγματάρχης στη Γαλλία, το 1917 διορίστηκε Υπουργός Εφοδιασμού και το επόμενο έτος Υπουργός Στρατιωτικών και Αεροπορίας. Το 1924 έγινε υπουργός Οικονομικών αλλά παραιτήθηκε το 1931. Το 1939 του ζητήθηκε να επιστρέψει στην πολιτική και έπειτα από την αναγκαστική παραίτηση του Τσάμπερλεν έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και τελικά, γνώρισε τον θρίαμβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...