1447
Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης: μια κρίσιμη επιλογή για την Κύπρο | CreativeProtagon

Δύο υποψήφιοι, ένα κρίσιμο δίλημμα για την Κύπρο

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 11 Φεβρουαρίου 2023, 18:45
Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης: μια κρίσιμη επιλογή για την Κύπρο
|CreativeProtagon

Δύο υποψήφιοι, ένα κρίσιμο δίλημμα για την Κύπρο

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 11 Φεβρουαρίου 2023, 18:45

Η διασπασμένη Δεξιά του Νίκου Αναστασιάδη βγάζει τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κανονικός διάδοχός του στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), ήρθε τρίτος στον α’ γύρο και μένει έξω από τον «ξαφνικό θάνατο» αυτής της Κυριακής, και το κόμμα αμφιταλαντεύεται….

Στο play-off θα αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Και οι δύο  κατέβηκαν με την στολή του ανεξάρτητου.

Ο πρώτος είναι παιδί του Συναγερμού, του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος φανερά τον έχει περί πολλού, και όχι φανερά, (το γνωρίζουν και οι πέτρες, μικρός τόπος είναι η Κύπρος), ενθαρρύνει την υπερψήφισή του.

Ο δεύτερος, διπλωμάτης καριέρας, δεν έπαιξε ποτέ σε κομματική σκακιέρα, περιγράφεται ως μετριοπαθής, πραγματιστής, ακόμα και τεχνοκράτης, και υποστηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο νησί.

Ο Χριστοδουλίδης έκοψε πρώτος το νήμα την περασμένη Κυριακή, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά από ό,τι ήλπιζε και απ’ ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις σε όλη τη διάρκεια της πλουσιοπάροχης και πρωτοφανούς, για τα κυπριακά δεδομένα, επικοινωνιακής του καμπάνιας σε όλα τα σόσιαλ μίντια. Σε απανωτές προεκλογικές δηλώσεις του, με αρκετή υπεροψία έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο δεύτερος.

Εξαλλος ο πρόεδρος…

Του προέκυψε λοιπόν, και μάλιστα με φόρα απρόσμενη ο Μαυρογιάννης, που προφανώς δεν ψηφίστηκε μόνο από αριστερούς, και έμεινε εκτός παιχνιδιού ο επίσημος υποψήφιος του ΔΗΣΥ και ιδεολογικά ομόσταβλός του Αβέρωφ Νεοφύτου, που προφανώς δεν ψηφίστηκε αρκετά από τους δεξιούς.

Μπέρδεμα μεγάλο! Προσπάθησε να το τακτοποιήσει με άμεσες και πολύωρες συσκέψεις ο Αναστασιάδης, αλλά τελικά το κόμμα, ακούγοντας τις φωνές εκείνων των στελεχών που ευθέως αποκαλούν τον Χριστοδουλίδη «αποστάτη» (διότι αγνόησε την ψηφοφορία στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος που επέλεξε «Αβέρωφ για Πρόεδρο», και πήγε και συμμάχησε με ένα περίεργο μπουκέτο κομμάτων και πολιτικών προσώπων), αποφάσισε να μην υποδείξει πρόσωπο την δεύτερη Κυριακή, και είπε στον κόσμο του «ψηφίστε κατά συνείδηση».

Τούτο ήθελαν όσοι δεν θέλουν τον Χριστοδουλίδη. Στελέχη, απλοί οπαδοί και φίλοι του κόμματος. Η απόφαση αυτή, προφανώς και εμφανώς δεν άρεσε στον Αναστασιάδη και τους περί αυτόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος , φέρεται να πήρε ανάποδες με τον Αβέρωφ, και επαναλαμβάνει σε όσους τον ρωτούν, αλλά όχι δημόσια, ότι υποστήριξη προς τον Μαυρογιάννη ισοδυναμεί με επιβράβευση του ΑΚΕΛ, που επικρίνει σχεδόν όλο το κυβερνητικό του έργο.

Όπως και να ‘χει, η απόφαση για κατά συνείδηση ψήφο των «Συναγερμικών» στον β’ γύρο, αμέσως απελευθέρωσε πολλά και σημαντικά πρόσωπα του κόμματος που βγήκαν δημόσια και δήλωσαν «εγώ στηρίζω Μαυρογιάννη». Ξεχωρίζουν δύο: ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών στην ίδια κυβέρνηση, Γιαννάκης Κασουλίδης. Εχουν σημασία και τα συγκεκριμένα πρόσωπα, και τα χαρτοφυλάκια που κατείχαν…

Το κρυμμένο, και φοβικό ΑΚΕΛ

Αυτό, φαίνεται πως έδωσε νέα δυναμική στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, διότι η βασική ανησυχία των δεξιών και πιο συντηρητικών ψηφοφόρων ήταν για αυτούς το κόκκινο πανί που λέγεται ΑΚΕΛ. Εκτός από το τεράστιο, μεταξύ των δύο χώρων, ιδεολογικό χάσμα, θύμιζαν και θυμίζουν σε κάθε δημόσια ή και ιδιωτική παρέμβασή τους ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξουν το κόμμα που, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, κατέστρεψε οικονομικά την Κύπρο, ρίχνοντάς την στα βράχια της χρεοκοπίας και οδηγώντας την στα μνημόνια και στο πρωτοφανές κούρεμα των καταθέσεων, που τσάκισε πολλούς και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Πανίσχυρο επιχείρημα, θα πει κάποιος. Που όμως «μαλακώνει» για τους εξής λόγους:

♦ Το ΑΚΕΛ φρόντισε σχεδόν να «εξαφανιστεί» σε όλη την προεκλογική εκστρατεία. Πρόσφερε όλη την υποστήριξη και τον μηχανισμό του για να βοηθήσει οργανωτικά τον Μαυρογιάννη (σε αυτό είναι αξεπέραστα τα αριστερά κόμματα), αλλά δεν έβλεπες πουθενά ούτε τα στελέχη, ούτε τους οπαδούς του, ούτε σημαίες, ούτε τα κλασικά συνθήματα. Κάποιοι σχολιαστές, ακόμα και μέσα στο ΑΚΕΛ, μίλησαν για «συμπεριφορά φοβική».

♦  Η παλιά φρουρά του κόμματος (βλέπε Αντρος Κυπριανού και άλλοι), είναι πλέον στο περιθώριο, έχει μπει νέο αίμα, και ο Γενικός Γραμματέας του Στέφανος Στεφάνου είναι αποδεκτά ένας άνθρωπος «μετρημένος και ανανεωτικός».

♦ Ο Μαυρογιάννης έσπευσε αμέσως μετά τον πρώτο γύρο να ανακοινώσει το όνομα του Υπουργού Οικονομικών που θα έχει αν βγει Πρόεδρο. Λέγεται Χαράλαμπος Προύντζος, 44, δικηγόρος, διευθύνων εταίρος μεγάλης δικηγορικής εταιρείας,  επιτυχημένος επιχειρηματίας, μέλος της EY Global από τον Απρίλιο του 2017. Διορίστηκε Επικεφαλής της CESA (Νομικές Υπηρεσίες της ΕΥ για την περιφέρεια της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας), και με αποδοχή στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο Μαυρογιάννης ανακοίνωσε ότι  θα δημιουργηθεί ομάδα συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Οικονομίας με επικεφαλής τον οικονομολόγο και πανεπιστημιακό Δρ. Μάριο Κληρίδη.

Κερδίζει αυτούς που θέλουν «λύση τώρα»

Ο δεύτερος παράγοντας που φαίνεται να δίνει «νέα δυναμική» στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, είναι το Κυπριακό Πρόβλημα. Η απόφαση του Κασουλίδη,  κόντρα στις δικές του παραδοσιακές κομματικές, συντηρητικές  θέσεις, να τον ψηφίσει, είναι ότι δεν πιστεύει πως ο Χριστοδουλίδης μπορεί. Αντίθετα μοιάζει να πείθεται ότι αν κάποιος μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά το «πεθαμένο» εδώ και πολλά χρόνια Κυπριακό, συγκεκριμένα από το ναυάγιο του Κράν Μοντανά που δεν φέρει μόνο τουρκική σφραγίδα, αυτός είναι ο Μαυρογιάννης.

Έτσι λοιπόν, οι δεξιοί ψήφοι που θα πάνε στον πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, για πολλά χρόνια, στα Ηνωμένα Έθνη, έρχονται από ανθρώπους που ήθελαν τη λύση, πίστεψαν ότι το 2016 «είχαμε φτάσει πολύ κοντά και ο Αναστασιάδης έκαμε πίσω», που συμμερίζονται την απογοήτευση της ΕΕ ότι παρά τις τουρκικές δυσκολίες, η Κύπρος δεν έκανε αρκετά για να διευκολύνει τη λύση, που ντρέπονται για τα φαινόμενα διαφθοράς της προηγούμενης περιόδου (σκανδαλώδεις πολιτογραφήσεις), και την ισχυρή ρωσική παρουσία και επιρροή στο νησί.

Υποστήριξη στον Μαυρογιάννη δήλωσαν ανοικτά ότι θα δώσουν δύο από τους τρεις μεγαλύτερους ανεξάρτητους υποψηφίους στον πρώτο γύρο: Αχιλλέας Δημητριάδης (δικηγόρος διαπρεπής από τη Λυκωσία, αυτός κέρδισε την Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου που υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση για το σπίτι της που κατελήφθη στην Κερύνεια), και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με μεγάλη επιστημονική και κοινωνική καταξίωση. Αυτοί οι δύο, μαζί, πήραν την περασμένη Κυριακή ποσοστό 3,62%.

Με αέρα 2,4%

Από τον δεξιό χώρο, επίσης, προσμένει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το φαινομενικά μικρό σπρώξιμο που χρειάζεται για να κόψει πρώτος το νήμα και να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 32,04% που πήρε την πρώτη Κυριακή (σε σύγκριση με το 29,6% που πήρε ο Μαυρογιάννης), του δίνει έναν αέρα αλλά και  γερή κληρονομιά και δεν φαίνεται πιθανό να μικρύνει. Οι πολιτικοί εταίροι του σε αυτήν την συμμαχία (το ΔΗΚΟ του Παπαδόπουλου, η Δημοκρατική Παράταξη του πρώην Προέδρου του ΔΗΚΟ και της Βουλής, η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ του μακαρίτη Λυσσαρίδη, και η Ελένη Θεοχάρους, παλιό στέλεχος και ευρωβουλευτίνα του ΔΗΣΥ και από το 2015 πρόεδρος του δικού της κόμματος Αλληλεγγύη, με σοβαρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη ως τώρα πολιτική στο Κυπριακό), δεν προβλέπεται να δώσουν κάτι παραπάνω απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο.

Το περίπου 18% που γυρεύει για να βγει νικητής, μπορεί να του το δώσει το «έτερο κομμάτι» του δεξιού ΔΗΣΥ, εκείνο που φέρεται να έχει και την προεδρική στάμπα του Αναστασιάδη. Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς τον ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, αλλά σίγουρα θα πάρει  κι άλλους τώρα.  Οι πληροφορίες υποδεικνύουν δύο δεξαμενές:

Κατ’ αρχάς, από τον ΔΗΣΥ μέχρι στιγμής υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, τοποθετήθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης, ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώ ήδη υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας τάχθηκε από το βράδυ της Κυριακής ο πρωην Υπ. Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Ο Νίκος Τορναρίτης, με ανάρτηση του στα social media, έγραψε πως, «εάν με πραγματικούς όρους βρισκόμασταν μπροστά στην επίλυση του Κυπριακού εγώ πρώτος θα σας έλεγα να ψηφίσουμε τον υποψήφιο που υποστηρίζετε από το ΑΚΕΛ».

Δεύτερον, από τον επιχειρηματικό κόσμο, κυρίως εκείνον της Λεμεσού (γενέτειρας του απερχόμενου προέδρου, που έχει μεγάλη απήχηση και επιρροή εκεί), και που ένα κομμάτι του στον α’ γύρο μπορεί να ψήφισε Συναγερμό. Αυτός ο κόσμος, οικονομικά πολύ εύρωστος και πολιτικά πολύ ισχυρός, απασχολεί και επηρεάζει πολλούς υπαλλήλους, σε τομείς που βρίσκονται σε μεγάλη άνθηση όπως στον κατασκευαστικό, στον τουριστικό/ξενοδοχειακό, στην εστίαση, στις υπηρεσίες (λογιστικές και δικηγορικές επιχειρήσεις, κλπ). Επίσης, έχει καλές σχέσεις με τον λεγόμενο ρωσικό παράγοντα που, κόντρα στο εμπάργκο, εξακολουθεί να έχει ενεργή παρουσία στην Κύπρο, έστω μέσω τρίτων, αλλά και αφ’ εαυτού, είναι μεγάλος και ο αριθμός αυτών που πλέον έχουν κυπριακή υπηκοότητα, άρα και δικαίωμα ψήφου.

Τέλος, αλλά όχι ασήμαντο, είναι και ένα ορφανό, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 6,06% που στον πρώτο γύρο πήγε στον υποψήφιο Χρίστο Χρίστου, πρόεδρο του εθνικιστικού και ξενοφοβικού ΕΛΑΜ, κάποτε αποπαίδι της δικής μας Χρυσής Αυγής (τώρα την έχει αποκηρύξει). Έστειλε επιστολή στους δύο τελικούς μονομάχους, με 12 ερωτήματα, τα πιο βασικά για το εθνικό θέμα. Ο Μαυρογιάννης δεν του απάντησε καν, ο Χριστοδουλίδης του έστειλε το κείμενο του Προγράμματός του. Κατόπιν αυτού, το ΕΛΑΜ καλεί τους όχι λίγους οπαδούς του, 6% ξαναλέω, να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Μπορεί να φαίνονται, να ακούγονται και να είναι πολύπλοκα όλα αυτά. Εάν κάτι πάντως αξίζει να προσθέσει κάποιος ως υστερόγραφο, τροφή για σκέψη, είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν ψήφισε το 27,96% των ανθρώπων, νέοι κυρίως, που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή είχαν δικαίωμα ψήφου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...