694
Στον εικονιζόμενο τάφο του Τουταγχαμών δεν υπήρχε κατάρα αλλά κάποια βακτήρια που αποδείχθηκαν τελικά… κατάρα για κάποιους από εκείνους που εισήλθαν σε αυτόν μετά την ανακάλυψη του | Shutterstock

Δημοσιογραφική αντιζηλία γέννησε την κατάρα του Τουταγχαμών

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 20:13
Στον εικονιζόμενο τάφο του Τουταγχαμών δεν υπήρχε κατάρα αλλά κάποια βακτήρια που αποδείχθηκαν τελικά… κατάρα για κάποιους από εκείνους που εισήλθαν σε αυτόν μετά την ανακάλυψη του
|Shutterstock

Δημοσιογραφική αντιζηλία γέννησε την κατάρα του Τουταγχαμών

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 20:13

Ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 παρουσιάζει μια νέα εκδοχή για την περίφημη κατάρα που συνοδεύει τον τάφο του Τουταγχαμών.

Ο Τουταγχαμών ήταν αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. Πέθανε σε ηλικία μόλις 18 ετών αλλά στο σύντομο χρονικό διάστημα που κυβέρνησε οι ιστορικοί θεωρούν πως κατάφερε να σταθεροποιήσει το βασίλειο μετά το πολιτικό και θρησκευτικό χάσμα που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του Ακενατόν.

Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και τον συνεργάτη και χορηγό του λόρδο Κάρναβον. Η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων για αυτό και προκλήθηκε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πολλές εφημερίδες εκείνης της εποχής έστειλαν απεσταλμένους στο σημείο της ανασκαφής ενώ ειδικά στη Βρετανία το ενδιαφέρον απέκτησε κάποια στιγμή μορφή φρενίτιδας και ο δημοσιογραφικός ανταγωνισμός ήταν πολύ έντονος. Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι περικύκλωναν καθημερινά την ανασκαφή θέλοντας να δουν από κοντά τον τάφο.

Αριστερά στη φωτογραφία ο λόρδος Κάρναβον με την κόρη του λαίδη Έβελιν και δίπλα τους ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ. Ο θάνατος του λόρδου λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο του στον τάφο του Τουταγχαμών έδωσε την αφορμή για την «εμφάνιση» της κατάρας (Wikipedia)

Ο Κάρτερ τρόμαξε από την έκταση που είχε λάβει η ανακάλυψη και φοβήθηκε ότι μέχρι να ανοίξει ο τάφος οι προσδοκίες για το τι θα βρισκόταν εκεί θα είχαν διογκωθεί τόσο πολύ ώστε σε περίπτωση που τελικά δεν βρισκόταν κάτι αξιόλογο η απογοήτευση θα ήταν τεράστια και η σε κάθε περίπτωση σημαντική ανακάλυψη και ο ίδιος θα υποβαθμίζονταν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph για να μπορέσει να ελέγξει τα δημοσιεύματα και την όλη κατάσταση γενικότερα ο Κάρτερ αποφάσισε να συνεργαστεί αποκλειστικά με τους Times του Λονδίνου. Όμως στην ανασκαφή είχε στείλει απεσταλμένο και η Daily Mail. Οι δύο εφημερίδες εκείνη την εποχή ανταγωνίζονταν σφοδρά στο βρετανικό Τύπο και κάπου εδώ ξεκινά η ιστορία που αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ.

Το αστείο που έγινε κατάρα

Η Daily Mail είχε στείλει στην ανασκαφή τον Άρθουρ Γουέιγκαλ, ένα αιγυπτιολόγο που στην πορεία αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος. Ο Γουέιγκαλ προφανώς δυσαρεστήθηκε έντονα από την απόφαση του Κάρτερ τόσο για τους προφανείς επαγγελματικούς λόγους αφού δεν μπορούσε να στείλει ρεπορτάζ από την ανασκαφή όσο πιθανώς και από την ιδιότητα του ως αιγυπτιολόγος αφού θα ήθελε να έχει άμεση γνώση και πρόσβαση στον τάφο και τα ευρήματα.

Τέσσερις μήνες μετά το άνοιγμα του τάφου ο λόρδος Κάρναβον πέθανε ξαφνικά ενώ το ίδιο συνέβη και με διάφορα άτομα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν και κυρίως είχαν εισέλθει στον τάφο ή είχαν κάποια επαφή με την σαρκοφάγο και υπόλοιπα ευρήματα.

Ο Γουέιγκαλ φέρεται να άκουσε τον Κάρναβον καθώς ετοιμαζόταν να εισέλθει για πρώτη φορά στον τάφο να αστειεύεται λέγοντας ότι αν συνεχίσει να μην δείχνει τον δέοντα σεβασμό στον τάφο και αν εισέλθει σε αυτόν θα πεθάνει εντός των επόμενων έξι εβδομάδων.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ όταν ο λόρδος πέθανε ο Γουέιγκαλ θεώρησε ότι ήταν η ευκαιρία που περίμενε για να παρουσιάσει και αυτός κάποια αποκλειστική είδηση αλλά παράλληλα να πάρει και ένα είδος εκδίκησης για τον αποκλεισμό του. Έτσι σκαρφίστηκε την ιστορία με την κατάρα σύμφωνα με την οποία εκείνοι που θα διατάραζαν την αιώνια γαλήνη του Τουταγχαμών θα είχαν γρήγορα κακό τέλος.

Οι πεινασμένες για κάθε είδους ιστορίες σχετικές με τον τάφο εφημερίδες είδαν την κατάρα ως πραγματικό θησαυρό και πολλοί ρεπόρτερ άρχισαν να προσθέτουν αυθαίρετα συνεχώς νέα ονόματα στην λίστα των «θυμάτων» της κατάρας. Το γεγονός ότι ο Κάρτερ συνέχισε να ζει και πέθανε τελικά μετά από 16 χρόνια αλλά και το πλήθος των πιο ψύχραιμων φωνών όχι μόνο δεν περιόρισε τους θιασώτες της κατάρας αλλά αυτή απέκτησε τελικά σχεδόν επίσημη υπόσταση.

Η έρευνα των δημιουργών του ντοκιμαντέρ έδειξε ότι ορισμένοι από τους θανάτους που συνδέθηκαν με την κατάρα οφείλονταν στην παρουσία κάποιων βακτηρίων που υπήρχαν στον σφραγισμένο επί τρεις χιλιετίες τάφο. Ορισμένα από τα άτομα που ο θάνατος τους συνδέθηκε με την παρουσία τους στον τάφο αντιμετώπιζαν μακροχρόνια προβλήματα στους πνεύμονες και τα συγκεκριμένα βακτήρια εισήλθαν στον οργανισμό τους και δημιούργησαν σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να χάσουν τελικά τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...