532
Ιαπωνικός μακάκος στο Κιότο (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Δημιούργησαν έμβρυο από κύτταρα ανθρώπου και μαϊμούς

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 15:46
Ιαπωνικός μακάκος στο Κιότο (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Δημιούργησαν έμβρυο από κύτταρα ανθρώπου και μαϊμούς

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 15:46

Εμβρυο από κύτταρα μαϊμούς και ανθρώπου δημιούργησαν πρώτη φορά επιστήμονες, σε μία έρευνα που εγείρει σοβαρά ηθικά διλήμματα.

Κάποια από τα έμβρυα που συνέχισαν να αναπτύσσονται για 20 ημέρες, δημιουργήθηκαν με την έγχυση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε έμβρυα μακάκων (μαϊμούδων).

Τα βλαστικά κύτταρα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται, μέχρι που δημιουργήθηκαν έμβρυα που δεν ήταν ούτε ανθρώπινα, ούτε από μακάκα.

Ολα αναπτύχθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον και όχι μέσα σε μήτρα και κατά μέσο όρο τα ανθρώπινα κύτταρα του εμβρύου ήταν 4%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, το πείραμά τους έχει στόχο να μελετήσει διαφορετικά την πρώιμη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Η ομάδα των ερευνητών από την Κίνα και τις ΗΠΑ που έκανε την έρευνα, το 2017 είχε δημιουργήσει τα πρώτα υβρίδια ανθρώπων και χοίρων, με σύντομη διάρκεια ζωής και με πολύ μικρή παρουσία ανθρωπίνων κυττάρων, καθώς τότε μόνο το ένα στα 100.000 κύτταρα του χιμαιρικού εμβρύου ήταν ανθρώπινο.

Τώρα δημιουργήθηκαν χίμαιρες ανθρώπου και μακάκου, που όχι μόνο έζησαν έως τρεις εβδομάδες, αλλά περιείχαν πολύ μεγάλη ποσότητα ανθρωπίνων κυττάρων.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν ανήσυχοι, θεωρώντας ότι η έρευνα αυτού του είδους εγείρει σοβαρά ζητήματα και ανησυχίες στο επίπεδο της βιοηθικής, ειδικά αν επιτραπεί στα χιμαιρικά έμβρυα να αναπτυχθούν για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Τζούλιαν Σαβουλέσκου, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικός στη βιοηθική, δήλωσε ότι τέτοιου είδους έρευνα «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για τη δημιουργία ανθρώπινων και μη ανθρώπινων χιμαιρών. Τα συγκεκριμένα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από 20 ημέρες ανάπτυξης, αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου να αναπτυχθούν τέτοιες ανθρώπινες-μη ανθρώπινες χίμαιρες, ίσως ως πηγή οργάνων για τους ανθρώπους, κάτι που άλλωστε αποτελεί έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους αυτής της έρευνας».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αναπτυξιακής Βιολογίας Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών Salk στην Καλιφόρνια, υποστήριξαν ότι λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα πειράματά τους να αποφύγουν τις ηθικές παγίδες.

Το πείραμα

Οι ερευνητές εισήγαγαν 25 πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε κάθε ένα από τα έμβρυα μακάκων και μετά από μία ημέρα ανίχνευσαν σε 132 έμβρυα την παρουσία ανθρωπίνων κυττάρων που είχαν προέλθει από τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Μετά από δέκα ημέρες, 103 χιμαιρικά έμβρυα συνέχισαν να αναπτύσσονται, τη 17η ημέρα ζούσαν ακόμη τα 12 από αυτά και έως την 19η ημέρα είχαν μείνει ζωντανά μόνο τα τρία, τα οποία είχαν και υψηλές συγκεντρώσεις ανθρωπίνων κυττάρων στο σώμα τους. Την 20ή ημέρα και τα τρία αυτά έμβρυα καταστράφηκαν από τους επιστήμονες.

Οσο έζησαν τα ανθρώπινα κύτταρα φάνηκαν να ενσωματώνονται κανονικά στα έμβρυα και να επικοινωνούν με τα κύτταρα της μαϊμούς, ενώ είχαν αρχίσει την εξειδίκευσή τους σε επί μέρους είδη κυττάρων, τα οποία επρόκειτο να δημιουργήσουν διαφορετικά όργανα αν οι χίμαιρες είχαν αφεθεί να αναπτυχθούν κανονικά. Παραμένει άγνωστο ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πρώτες χίμαιρες μεταξύ διαφορετικών ειδών θηλαστικών είχαν δημιουργηθεί εργαστηριακά στη δεκαετία του 1970. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έρευνα, παρά τις προόδους της, είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και οι χίμαιρες πρέπει να γίνουν πολύ πιο υγιείς και αποτελεσματικές προκειμένου να έχουν ουσιαστική σημασία για τις βιοϊατρικές μελέτες στο μέλλον.

Τον επόμενο μήνα η Διεθνής Εταιρεία για την Ερευνα στα Βλαστικά Κύτταρα (ISSCR) αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες της για το πώς πρέπει να διεξάγονται οι έρευνες σε χίμαιρες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...