917
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση | todiktyo.eu

ΔΙΚΤΥΟ: Οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η γεωπολιτική τους σημασία για τη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 20:17
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση
|todiktyo.eu

ΔΙΚΤΥΟ: Οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η γεωπολιτική τους σημασία για τη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 20:17

Την Παρασκευή, 23 Απριλίου, το ΔΙΚΤΥΟ www.todiktio.eu, διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις Συμφωνίες του Αβραάμ και τη σημασία τους για τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πως διαμορφώνεται η περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή; Ποιά στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να καταστεί πόλος σταθερότητας; Γιατί οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι σημαντικές για την επίλυση συγκρούσεων και τη διατήρηση της ειρήνης; Με ποιο τρόπο είναι σημαντικές για τη χώρα μας;

Στην εκδήλωση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ (https://fb.watch/55qqWVGLyY/), δόθηκαν απαντήσεις για αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Κατά την συζήτηση, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θάνου Σιαφάκα στην οποία συμμετείχαν ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Γαβριήλ Χαρίτος, νομικός – δρ. διεθνών σχέσεων, ερευνητής στο ισραηλινό Ινστιτούτο Μπεν Γκουριόν. Διδάσκων Ιστορία Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου-Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  καθώς και η Αννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ αντανακλούν το νέο περιβάλλον σχέσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς οι χώρες που συμφώνησαν στοχεύουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της αποτροπής μελλοντικών κινδύνων, έχοντας αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος προς την ευημερία είναι αυτός της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής δείχνουν μία νέα τάση προς ρύθμιση των «του οίκου τους», χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ αναμένουμε σαφή στρατηγική εκ μέρους της διοίκησης Biden ως προς τη στάση των ΗΠΑ έναντι των περιφερειακών ζητημάτων.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μια διαδικασία αποσυνδεδεμένη από τους πολίτες», καθώς η κοινή γνώμη είναι παράγοντας που επηρεάζει τις ηγεσίες κατά τη λήψη αποφάσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό και είναι κρίσιμο να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών που παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται σφαιρικά την πραγματικότητα, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδίως στην Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι οι συγκρούσεις που παραδοσιακά λάμβαναν χώρα στη Μέση Ανατολή είχαν πάντοτε επιπτώσεις και στη χώρα μας σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια έως την οικονομία.

Η Ελλάδα, λόγω της θέσης αλλά και της πολιτικής της είναι «ο πόλος της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή, και έτσι πρέπει να τη δούμε».

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την καθοριστική σημασία της στρατηγικής αποτροπής (όχι απλά κατευνασμού, όπως επιχειρεί η ΕΕ), μιας «στρατηγικής προετοιμασίας, εθνικής οικονομικής, αμυντικής και τεχνολογικής ισχύος αλλά και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή».

Η πρώην επίτροπος και υπουργός ανέφερε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά, τη νέα προσέγγιση του Παλαιστινιακού αλλά και το Κυπριακό ως γεγονότα κομβικά για τη διαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, υποστήριξε ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ αποτελούν καθοριστική στιγμή για τη νομιμοποίηση του Ισραήλ ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, τόνισε ότι οι χώρες του Κόλπου αναγνωρίζουν το Ισραήλ ως μια γέφυρα προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και αντιλαμβάνονται πως η νέα πραγματικότητα απαιτεί συνεργασίες για τη διαμόρφωση μιας νέας γεωστρατηγικής πραγματικότητας. Τέλος, ο κ. Αμράνι υπογράμμισε ότι «οι Συμφωνίες του Αβραάμ πρέπει να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν κι άλλες συνεργασίες, και η Ελλάδα από αυτή την άποψη, μπορεί να γίνει πρωτοπόρος».

Ο πρέσβης των ΗΑΕ Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι, υποστήριξε, και αυτός με τη σειρά του τη σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ για τη διατήρηση της ειρήνης και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ο πρέσβης τόνισε ότι οι Συμφωνίες συνέβαλαν στην εδραίωση των διπλωματικών σχέσεων και στη διεύρυνση οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών ανταλλαγών. Παράλληλα, παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις, τα ταξίδια και ο τουρισμός των δύο χωρών παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας. Τέλος, χαρακτήρισε την Συμφωνία “ιστορική”, καθώς οι δυναμικές που τη δημιούργησαν δεν περιορίζονται στα ΗΑΕ και το Ισραήλ, αλλά θεμελίωσαν μια γεωπολιτική μεταβολή στη Μέση Ανατολή.

Ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η σταθερότητα, όμως, δεν θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στη δράση του διεθνούς παράγοντα αλλά και στις ίδιες τις χώρες οι οποίες θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις συμφιλίωσης. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς δημιουργούν συνθήκες αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού σκηνικού ενώ θέτουν τις βάσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων και την συνεργασία στο πλαίσιο εμπορικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι Συμφωνίες εγγυώνται την ενίσχυση της ασφαλείας του Ισραήλ, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι οι Συμφωνίες κρίνονται ως θετικές στο βαθμό που δημιουργούν τις συνθήκες για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και στην περίπτωση που η εφαρμογή τους συνδυαστεί με άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Μεσανατολικό ζήτημα και τη τήρηση της στάσης της διεθνούς κοινότητας υπέρ των δύο κρατών. Ο κύριος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στο πλαίσιο διεθνούς πρωτοβουλίας για την εξομάλυνση των σχέσεων των κρατών της περιοχής.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε, κι αυτός, ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ αποτελούν μία θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς ομαλοποιούνται και επισήμως οι σχέσεις σημαντικών Αραβικών χωρών με το Κράτος του Ισραήλ. Ο κύριος Ανδρουλάκης, επανέλαβε τη θέση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου και του Υπατου Εκπροσώπου της Ενωσης Τζοσέπ Μπορέλ, ότι οι Συμφωνίες αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την εμπέδωση της ασφάλειας, με την ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης να αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα προς μελλοντική επίλυση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...