528
| Shutterstock

Διατροφική… ξιπασιά της ΕΕ: «Κοντά» καρότα, «άσχημες» πατάτες

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2018, 09:40

Διατροφική… ξιπασιά της ΕΕ: «Κοντά» καρότα, «άσχημες» πατάτες

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2018, 09:40

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα εμπορικά αγαθά, πρέπει, σίγουρα, να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αλλά ποιοι και με ποιο κριτήριο καθορίζουν ότι ένα καρότο είναι «κοντό» ή μια πατάτα «άσχημη» και, κατ’ επέκταση, προϊόντα ακατάλληλα για την αγορά, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια, καθημερινά ανά την Ευρώπη, χιλιάδες τόνοι φρούτων και λαχανικών;

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επιρρίπτει την ευθύνη στις «αισθητικές προδιαγραφές», μας πληροφορεί ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Βρετανία, που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

Το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι, επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος, τάσσονται στην πλειονότητά τους κατά του Brexit, σημαίνει ότι στόχος των ερευνητών δεν ήταν να βάλουν συλλήβδην κατά της Ένωσης. Αλλά τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης τους είναι και πολιτικά, καθώς επισημαίνεται ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει στη Βρετανία τη δυνατότητα να προβεί στον εξορθολογισμό ενός κανονιστικού πλαισίου, όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, που κατέληξε να ευνοεί (στο όνομα κριτηρίων κάθε άλλο παρά διατροφικών) την αλόγιστη σπατάλη.

Φράουλα με περίεργο σχήμα και μέγεθος

Γιατί κάθε χρόνο στην Ευρώπη το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής, σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνοι (4,5 εκατ. των οποίων μόνον στη Βρετανία) αγροτικών προϊόντων κρίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση, πριν καν καταλήξουν στις αγορές των κρατών-μελών της Ένωσης, λόγω του σχήματος και των διαστάσεών τους. Την ώρα, μάλιστα, «που το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζεται σε μόνιμη βάση», περισσότεροι, δηλαδή, από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους συντάκτες της έκθεσης να χαρακτηρίζουν τη σπατάλη τροφίμων μία από τις «μάστιγες της εποχής μας».

Αλλά η παραγωγή αυτών των εκατομμυρίων τόνων αγροτικών προϊόντων κοστίζει σημαντικά, όχι μόνον όσον αφορά την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, με τους σκωτσέζους ειδικούς να επισημαίνουν πως η καλλιέργεια όλων αυτών των ακατάλληλων, εν τέλει, για τα εκλεπτυσμένα γούστα των ευρωπαίων καταναλωτών, φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση στην ατμόσφαιρα ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα ίσης με εκείνη που αποδεσμεύουν 400.000 αυτοκίνητα. Όσον αφορά τη συνολική σπατάλη τροφίμων ανά τον κόσμο, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια για διάφορους λόγους περισσότεροι από 1,5 δισ. τόνοι, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής -σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κέντρου ερευνών Boston Consulting Group- η αξία του οποίου ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Για να σταματήσει αυτή η αλόγιστη και, συγχρόνως, ανήθικη σπατάλη απαιτείται σίγουρα η αλλαγή των σχετικών κανονισμών αλλά και η αρτιότερη πληροφόρηση των καταναλωτών προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων και των παραγωγών που συχνά επωμίζονται σημαντικό μέρος της όποιας ζημιάς.

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, για παράδειγμα, ότι τα φρέσκα τρόφιμα, είτε πρόκειται για φρούτα και λαχανικά ή για κρέας, είναι πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα, είναι λανθασμένη καθώς τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα, η ποιότητα των οποίων συχνά αλλοιώνεται κατά τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κύρια θύματα των ευρωπαϊκών κριτηρίων όσον αφορά την όψη των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι οι πατάτες με το 77% της συνολικής παραγωγής να κρίνεται ακατάλληλο για τις αγορές ενώ ακολουθούν τα καρότα, με ένα στα δέκα να θεωρείται περιορισμένων διαστάσεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...