547
Η λειψυδρία απειλεί, οι τοπικές παραδοξότητες (όπως στην Εύβοια) πλήττουν τους κατοίκους και τον τουρισμό | Creative Protagon/ Shutterstock

Διακοπές χωρίς νερό στην Εύβοια

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 15:05
Η λειψυδρία απειλεί, οι τοπικές παραδοξότητες (όπως στην Εύβοια) πλήττουν τους κατοίκους και τον τουρισμό
|Creative Protagon/ Shutterstock

Διακοπές χωρίς νερό στην Εύβοια

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 15:05

Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο που ακουμπάει στη συλλογική μας μνήμη αλλά δικαιώνεται δυστυχώς και από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι αυτό με τον πολιτευτή που υπόσχεται, μεταξύ πολλών άλλων, στους κατοίκους ενός χωριού: «Θα σας φτιάξουμε και γεφύρια!» Και όταν ακούει από κάτω μια φωνή «μα δεν έχουμε ποτάμι», απαντά ατάραχος το αμίμητο: «Θα σας φέρουμε και ποτάμι!»

Αυτό φαίνεται ότι συνέβη, τηρουμένων των αναλογιών, στην κεντρική Εύβοια τα τελευταία δύο χρόνια. Το φαινόμενο της λειψυδρίας εμφανίστηκε για πρώτη χρονιά πέρυσι στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, λόγω της αύξησης του τουρισμού στην περιοχή, της υψηλής κατανάλωσης νερού και διαφόρων προβλημάτων (ζημιές στις δεξαμενές και στα αντλιοστάσια) που περιόρισαν τα υδάτινα αποθέματα.

Ετσι, στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, τον Αύγουστο του 2023, γίνονταν διακοπές της υδροδότησης για δύο έως τρείς ημέρες την εβδομάδα. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχτισαν ή αγόρασαν δεξαμενές νερού για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς έβλεπαν ότι τα ίδια θα συμβούν και εφέτος.

Εκπληκτοι όμως είδαν μέσα στο καταχείμωνο να ξεκινούν έργα για την κατασκευή αποχετευτικού αγωγού από το χωριό Πετριές στο επίνειο των Αγίων Αποστόλων, γνωρίζοντας ωστόσο ότι στην περιοχή όχι μόνο δεν επαρκεί το νερό για οικιακή χρήση (σ.σ. το νερό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Κύμης Αλιβερίου δεν είναι πόσιμο), αλλά δεν υπάρχει ούτε καν μονάδα βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή, όπου μάλιστα χτίζονται μικρά ξενοδοχεία και ένα πεντάστερο εκατοντάδων κλινών!

Το ΤΑΑ πληρώνει για… αποχέτευση

Ρωτώντας τους (ανευθυνο)υπεύθυνους, οι κάτοικοι πήραν την απάντηση ότι το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα λεφτά άρχισαν να έρχονται. Κάτι που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα έργα τρέχουν προς μια κατεύθυνση αλλά χωρίς προορισμό… καθώς στο τέλος δεν περιμένει τους αγωγούς της αποχέτευσης βιολογικός καθαρισμός, αλλά η θάλασσα.

Ετσι, φτάσαμε στον Ιούνιο. Οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου άρχισαν να πληθαίνουν και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ολόκληρη η περιοχή ξέμεινε από νερό. Ούτε σταγόνα δεν έφτανε στις βρύσες. Πήραν λοιπόν μπροστά οι αντλίες των δεξαμενών των σπιτιών, μέχρι που και αυτές άδειασαν.

Εκτοτε το νερό ερχόταν δύο ή το πολύ τρείς ημέρες την εβδομάδα, αλλά ποτέ δεν έφτανε στο χωριό Πετριές και στις περιοχές (όπως το Κλιμάκι, η Λιανή Αμμος κ.ά.) όπου τα σπίτια βρίσκονται σε πλαγιά, πιο ψηλά από τον δρόμο και τους αγωγούς. Και η ζωή συνεχίζεται με αυτόν τον ρυθμό.

Η επιστροφή του νερουλά

Ετσι, οι περισσότεροι ζήτησαν τη συνδρομή του νερουλά της περιοχής – πληρώνοντας αδρά το κάθε κυβικό νερού, καθώς αυτός είναι ένας και μοναδικός και δεν προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση.

Σε αυτή τη δραματική κατάσταση, η οποία σύντομα θα οδηγήσει και όσους έχουν νοικιάσει σπίτια ή δωμάτια για τις διακοπές τους στην περιοχή να αναζητούσαν άλλες λύσεις, οι υπεύθυνοι απαντούν: «Δεν υπάρχει νερό, έχει κατεβεί ο υδροφόρος ορίζοντας και αχρηστεύθηκαν οι γεωτρήσεις». Παρά ταύτα, οι ταμπέλες των έργων της άνευ προορισμού —άρα έργου βιτρίνας προς το παρόν— αποχέτευσης γράφουν «Ελλάδα 2.0».

Καθώς το νερό είναι κομμένο από τις 7 Ιουλίου (σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 19 του μήνα) και μπροστά στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι ας πούμε υπεύθυνοι έστειλαν ένα e-mail στους κατοίκους, στους πελάτες δηλαδή της ύδρευσης, λέγοντας ότι η δημοτική επιχείρηση θα νοικιάσει από ιδιώτη σε άλλη περιοχή πηγάδι, θα φτιάξει νέο αντλιοστάσιο, θα γεμίσει τις άδειες δεξαμενές και σε δέκα μέρες, δηλαδή λίγο πριν μπει ο Αύγουστος, θα φανούν τα αποτελέσματα. Θα έρθει το νερό και θα φτάνει για όλους; Ιδωμεν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...